Skip Navigation Links

İGEV, Türkiye'nin aydınlık geleceği..

Konferansın açılış konuşmasını yapan İGEV Başkanı Mithat Barutçu: Bizler inanıyoruz ki, siz hayırsever üyelerimizin ve gönül dostlarımızın destekleri

Yaşam   A+a-

26. Vakıf Haftası ve 2009 Vakıf Medeniyeti ve Sağlık yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde İGEV tarafından düzenlenen “Sağlıklı Yaşam” konulu konferans Mustafa Yazıcı Konservatuarında gerçekleşti. MKÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Cahit Özer, ölümsüzlük reçetesinin değil, sağlıklı yaşam iksirinin sırlarını verirken, bu iksiri herkesle paylaşmanın da gerektiğini söyledi. Konferans sonrası MKÜ Konservatuar öğrencilerinin verdiği konserde MKÜ Rektörü Şerafettin Canda’nın söz-müziğini hazırladığı ve doktor olmanın ne demek olduğunu anlattığı “Hekim Olmak” adlı şarkıyı Rektör Canda’ya ithafen okunması dakikalarca alkışlandı. MKÜ İskenderun Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Öğrencileri, hocaları Sevda Askerova yönetiminde muhteşem bir konser verdiler. Konservatuvarın geldiği noktayı da ortaya koyan konser büyük beğeni topladı.
 

Konferansa İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ve eşi Ümran Civelek,cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Cinel, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, İskenderun Belediye Meclis Üyesi zeki Aytaş ile Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül ve çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.
İGEV, Türkiye’nin aydınlık geleceği…
Konferansın açılış konuşmasını yapan İGEV Başkanı Mithat Barutçu,insanlardaki yardım duygusunu geliştirme, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla 26’ncısı kutlanan Vakıf etkinliğinin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Türkiye’mizin yarınlarındaki güvencesi gençlerimizin çağdaş, modern, Atatürk ilkelerine bağlı aydınlık geleceğe bakabilmek umudu ile “Aydın bir nesil, Aydınlık bir gelecek” parolasıyla kurulan İskenderun Güney Eğitim Vakfı yüzlerce öğrencinin umut ışığı olmuştur. Bizler inanıyoruz ki, siz hayırsever üyelerimizin ve gönül dostlarımızın destekleri sürecektir. Eğitim bu ülkenin geleceğini düşünen herkesin vazgeçilmez özelliği olacaktır.” dedi.
Hizmetin ve sevginin adı olduk…
Vakıfların geçmişte olduğu gibi bu günde de medeniyetimizin ve toplumsal yaşamımızın bir unsuru olduğunu söyleyen Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Abdullah Kayan, “Vakıf, kişilerin kendilerine ait olan mallarını kendi serbest iradeleri ile mülkiyetlerden çıkartıp insanların yararına ebedi olarak tahsis etmeleridir. Tarihte vakıf ruhunu geliştirerek bir medeniyet bilincine dönüştüren ve vakıflar eliyle verilen hizmetlere dair son derece çarpıcı örnekler ortaya koyabilen bir kültürün varisleri olarak bizlere düşen görev, vakıf kurumunun yeniden canlandırılarak eski ihtişamına kavuşturulmasıdır. Vakıf eserlerinin uygun şartlarda korunma ve restorasyonu gerçekleştirilerek yeniden toplumun hizmetine sokulması gibi çalışmaların yanı sıra dünyadaki nadide örneklerinden birini oluşturan vakıflar arşivi v.s. ve kütüphanelerdeki vakıflara ait her türlü belgenin çağdaş yöntemlerle kayıt altına alınması ve akademik kullanıma açılması çalışmalarında da başarılı bir dönem geçirdik. Kısacası vakıf, kanayan yaralara, bunalan gönüllere, dula öksüze, yetime, bir nefes soluk oldu. Kısacası hizmetin, sevginin, sahip çıkmanın, fedakarlığın, karşılıksız vermenin adı oldu, olmaya da devam edecek.” Şeklinde konuştu.
Sağlıklı yaşam gebelik öncesi başlar!
MKÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Cahit Özer, sağlıklı yaşamın gebelik öncesi anne ve babanın sağlıklı olmasıyla başladığını belirtirken, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin de sağlıklı yaşam için bir anahtar olduğunu vurguladı.
Sağlığın belirleyicilerinin genetik, sosyal çevre, fiziksel çevre, sağlık davranışı ve sağlık danışmanı olduğunun altını çizen Özer, “Sağlık davranışı kişinin hasta olduğu zaman doktora gidip gitmediği, yemeklerden önce elini yıkayıp yıkamadığıdır. Bu davranış biçimleri toplumdan topluma ve kişiden kişiye değişebilir. Sağlık hizmetleri üçe ayrılır. Koruyu, tedavi edici ve rehabilite edicidir. İnsanlar genelde tedavi edici sağlık hizmetleri tercih ederken, koruyucu tedavi hizmetlerinin seçilmesi ise tercih edici olmalıdır. Periyodik sağlık muayenesi ise sağlıklı bireylerde, belli sorunların ortaya çıkma riskini azaltmak amacıyla tarama ve muayeneden geçmelidir. Kısacası hasta olmadan doktora gidip sağlıklı bir birey olmaktır. Biz doktorlar hastalanmamış olmanızı hedefliyoruz. Gebelik öncesi anne ve baba çeşitli tedbirler almalı. Kalıtsal riskler tespit edilmeli, kansızlık varsa demir ve folik asit desteklenmesi yapılması gerekli.” Derken ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu da ısrarla vurguladı.
İşte sağlıklı yaşam iksiri…
Türkiye’de erişkinlerde her üç kişinin birinde tansiyon ve her on kişinin birinde şeker hastalığı olduğunu ifade eden Özer, “Erişkinlerin rutin önlem taramaları yapmaları gerekli. Yüksek kan basıncı her yıl ölçülmeli ve Bazı erken tanısı olan kanser çeşitleri (meme kanseri, serviks (rahim) ve kolerekfol (kalın bağırsak kanseri)’nin önleminin alınması gerekli. Sağlıklı yaşam iksiri ise şöyle: Sigara içmeyelim ve içirtmeyelim, hareketli yaşam, hemen hemen haftanın her günü en az 30 dk.-1 saat sürekli egzersiz yapmak. Diş sağlığına önem vermek, cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat etmek ve iksiri herkesle paylaşmak istiyoruz.” dedi.
Teşekkür plaketleri…
Yapılan konuşmaların ardından 26. Vakıf Haftası ve 2009 Vakıf Medeniyeti ve Sağlık yılı kutlama etkinliklerine katkılarından dolayı, Doç. Dr. Cahit Özer’e, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül’e, İTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Garip Şandır’a, Şelale Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı YMM İbrahim Yaran’a, İskenderun Güney Eğitim Vakfı eski başkanı Talat Çiçek’e, MKÜ Rektöre Prf. Dr. Şerafettin Canda’ya teşekkür plaketi verildi. Ayrıca Vakıflar Haftası nedeniyle düzenlenen resim yarışmasında Hatay il ikincisi seçilen Şemşettin Mursaloğlu Lisesi Öğrencisi Özkan Yücel’e de teşekkür plaketi veren Rektör Canda, öğrenciyi altınla ödüllendirdi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet