Skip Navigation Links

Termik santral istemiyoruz!!!

Geçimini narenciye üretiminden sağlayan Erzin halkı, termik santrallerin yaratacağı kirliliğin hem ekonomik hem de sağlık açısından kaçınılmaz olan ol

Yaşam   A+a-

santralehayirb.jpg" />

Erzin İlçesi Burnaz sahilinin hemen yanına Termik Santrali yapacak olan AK ENERJİ grubu temsilcilerinin, yaklaşık üç ay önce gerçekleştirdiği “Halkı bilgilendirme toplantısında”, HEZİMETE uğramalarına rağmen, HALKA RAĞMEN BU TESİSİ KURACAĞIZ! anlayışı ile hareket etmeleri, kafalarda soru işareti bırakıyor.
Oysa, ENKA grubunun Aliağa – Foça yolu üzerinde Çakmaklı mevkiinde inşa etmeyi planladığı termik santral, bölge halkının ve çevre kuruluşlarının sonuna kadar direnmeleri sayesinde durduruldu. Halkın mücadelesi zaferle sonuçlandı ve ilgili mahkeme YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI aldı.
Şimdi önemli olan, güç birliği yapmak. Kasalarındaki para ve siyasi güçleri ile “Türkiye’de istediğimiz her şeyi yaparız” mantığında olanlara ders verme zamanı…
Geçimini narenciye üretiminden sağlayan Erzin halkı, termik santrallerin yaratacağı kirliliğin hem ekonomik hem de sağlık açısından kaçınılmaz olan olumsuz etkilerine maruz kalmak istemiyorlar.
Hatay'da termik santral kurmak için çeşitli şirketler tarafından EPDK'ya 5 lisans başvurusu yapılırken, bu termik santrallerin 4'ünün Erzin’e yapılması, Türkiye'nin narenciye deposu olan bölgede tarımı bitirecek, yaşamı yok edecek ve körfezin sonu olacak.
Erzin’in en verimli tarım toprakları üzerinde bulunmasının yanı sıra, bitki örtüsü ve canlı çeşitliliği yüzünden Avrupa’nın korunması gerekli 100 sıcak noktasından biri seçilen Amanos dağlarının eteklerinde olması ve rüzgarın ve güneş enerjisinin kullanılarak enerji üretilmesi gerektiğini ifade eden Erzinliler, ‘Kurulacak 4 termik Santral ile Hükümet Erzin”i gözden çıkarmış’ dediler.
Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, Dünyanın en güzel sahillerinden biri olan Burnaz’ın kömür tozlarıyla örtülmesine göz yummayacaklarını belirtirken, “Dünyanın en çok narenciye üreten ilçesi Erzin 4 termik santrali kaldıramaz. Bizlere milletvekilleri ve profesörler her ne kadar zararsız olduğunu söyleseler de biz bunlara inanmıyoruz. Doğalgaz, ne zaman kesileceği belli olmayan bir yakıt türüdür. Doğalgaz bitince yine kömüre dönecekler. Burnaz Sahiline bir baraka yapmaya bile yapmaya kıyamayacağımız doğa harikası bir yer. Rant uğruna, para uğruna orayı harcayacaklar. Erzin’in tek geçim kaynağı narenciye olduğu için burada kimse narenciyeden vazgeçmez. 1939 yılından bu yana 40 yıldan beri terk edilen termik santraller yerine güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi kullanılsa kimse karşı çıkmaz. Hala kömür tozuyla çalışan bir enerjiye Türkiye’nin ihtiyacı yok. Yumurtalık Termik Santrali enerji ihtiyacının %50’sini karşılıyor. Fakat kolay kazanca alışmış politikacılar ve sanayiciler bu tür termik santralleri destekliyorlar. Yumurtalık Termik Santralinin kömür tozları Erzin’de tozlaşmayı önleyerek narenciye üzerinde etkili olabiliyor. Portakal ağaçlarımız meyve veremeyecek, tarlalar ormanlaşacak. Bölgemizde domates hiç yetişmiyor. Yakında biberde yetişmeyecek. Bu termik santralin zararlı olduğunun birinci göstergesidir. Doğalgazla çalışacak termik santralin deniz kenarında işi ne? Dağda kursunlar o zaman. Kömürü deniz yoluyla taşımak daha ucuz. Liman yapıp orayı kullanacaklar. Halkı denizden uzaklaştıracaklar. Çevreci görünen vekiller bir gün olsun gelip inceleme yapmadılar. Birkaç rantçıya burayı heba ediyorlar. Ankara’da oturarak kimse çevreci olmaz.’ dedi.
Erzin Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Vural ise hükümet ve yetkililerin Erzin”i göz ardı etmemesi gerektiğini vurgularken, “Her gün onbinlerce insanın ciğerlerinin zehirli gazlar solumasına, hergün onlarca kişinin kanser olmasına, her gün binlerce balığın ölmesine, her gün meyve ağaçlarının kurulmasına neden olan Ceyhan Sugözü termik santrali gibi Burgaz sahilinin karşında termik santral istemiyoruz. Doğalgaz çevrimsantrali, yakacağı doğal gaz nedeniyle, gözle görülmeyen kokusuz azotoksit gazını bacalardan havaya bırakacaklar. Bu gazı soluduğunuz zaman vücudumuzun bağışıklık sistemini çökerterek hastalıklara karşı dirençsiz hale getirecek. Ayrıca Doğalgaz çevrim santrali, santralin soğuması için gereken suyu Burnaz denizinden sağlayacaktır. Burnaz Sahilinden çektiği suyu santrali soğuttuktan sonra tekrar Burnaz denizine geri verecek. Kullanılmış deniz suyunun sıcaklığı o kadar çok olacak ki tekrar bırakıldığında denizde yaşayan canlıların haşlanarak ölmesine neden olacak. Bu da çok kısa bir süre sonra Burnaz sahilinde deniz canlısının kalmamasına, insanların ferahlamak için denize bile girmemesine neden olacak. Bu yüzden Erzin’imize, YEŞİLİMİZE, TOPRAĞIMIZA, CANIMIZA SAHİP ÇIKALIM.” Şeklinde konuştu.
Erzin Ziraat Odası Başkanı Akın Özer, Erzin”e kurulacak Termik Santralin Cinayet olduğunu belirtirken, “Erzin”e termik santral kurulursa 10 yıl içinde narenciye bitki örtüsü kalmaz. Doğalgaz olduğuna da inanmıyoruz. Denizden nakliyesi kolay olduğu için pis kömürü getirip bizi zehirleyecekler. Yumurtalık Termik Santralinin belirtilerini de görüyoruz. Akşam üstü veya sabah erken saatlerde Erzin’i sis kaplıyor. Bence 10 yıl sonra Erzin’de hayat olmayacak. Termik santrali önlemek için Ceyhan – Osmaniye- Dörtyol-İskenderun çiftçilerinin araçlarını alıp aylarca termik santral bölgesinde nöbet tutması gerekiyor. Bunun yanında 15 yaşından 60 yaşına kadar herkesin orda nöbet tutması gerekli. Buraya termik santral kuranlar rant peşinde, halk umurlarında değil. Eskiden narenciyeye 3 çeşit ilaç sıkıyorduk, şimdi 13 çeşit sıkıyoruz. Elektrik üretmek için termik santral şart diyorlar ama bunların hepsi uydurma. Hatay’ın milletvekilleri nerde? Gelip bizimle birlikte hareket etsinler. Ama bir kere bile buraya gelmedikleri için demek ki onlarında çıkarları var. Termik santral yolunda direnip ölelim ama kalanları, gençlerimizi, geleceğimizi kurtaralım.” Dedi.
Erzin Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Soylu sanayiye karşı olmadıklarını, ancak "çevreyi kirleten, insana zarar veren termik santrallerle" sanayiye enerji üretilmesine karşı olduklarını ifade ederek, " Termik Santraller bilindiği üzere ormanlarımıza, deniz ortamına, havaya ve toprağa zarar vermekte, deniz canlılarının yok olmasına, havanın kirlenmesine, atmosfere atılan partiküller v.s. nedeniyle tarım alanlarının zarar görmesine, asit yağmurlarıyla toprağın çoraklaşmasına, suyun kanserojen maddelere bulaşmasına neden olarak özellikle termik santral çevresindeki canlı yaşamının tamamen tahrip olmasına neden olmaktadır. Bu yüzden termik santrallere karşıyız. Enerji sadece termik santrallerle elde edilmez. Rüzgar ve güneş enerjisinden de temin edilebilir. Termik santrallerin kurulması, ekonomisi narenciyeye dayalı Erzin'i bitirmek demektir. Erzin'e termik santral istemiyoruz. Burada kurulacak termik santral zaten diğer santrallere de davetiye çıkarıyor. Erzin’de narenciyeden başka ekonomiyi canlandıran bir şey yok. En çok güneş alan bir bölgede yaşıyoruz.Burada tarih yatıyor. İSOS Harabelerine güneş kollaktörleri kurulabilir. Ceyhan-Seyhan nehri denize akıyor. Bunun üzerinde Çukurova Elektrik santrali var. Bu yetersiz kalıyorsa bunun üzerine bir hidrolik kurulabilir. Başka bir alternatif rüzgar gülü kurulabilir. Pahalı bir uygulama ama bir kereye mahsus kurulduğunda çok rahat kullanılabilir. Erzin olarak bu konuma da sahibiz. Temiz elektrikle sanayiye her zaman desteğiz.” Şeklinde konuşurken, doğalgazın dışa bağımlı ve pahalı bir yakıt olduğunu da vurguladı.
Erzin Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Bestami Özmen’de tarım ve narenciye bölgelerinin bir ülkenin akciğeri olduğunu ifade ederken, “Erzin Türkiye’nin narenciyede %12sini karşılıyor. İnsanlar artık deniz dalgalarından enerji üretiyor. Enerji sadece termik santralle üretilmiyor. Doğalgaz santrali tamamen dışa bağımlı bir yakıt. Çevreyi kirletmeyen, doğaya ve insana zarar vermeyen sanayi istiyoruz. Ormanlarımız yanıyor, su kaynaklarımız kuruyor. Doğada bunun intikamı bir şekilde alıyor, ya sel oluyor, yada başka bir . Kendi elimizle her şeyi mahfediyoruz. Sebzelerimizde siyahlaşma var. Dünyada bu kadar dar alana kurulan ve başka bir örneği olmayan 4 adet termik santral, bölgeyi yaşanılmaz hale getirecektir. En başta Erzin olmak üzere, İskenderun, Payas, Dörtyol, Yumurtalık ve çevre köyler tehdit altındadır. Bu katliama dur denmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek ise Erzin için en iyisi yapmaya çalıştığını, termik santral için belediyeye resmi bir müracaatın bulunmadığını ifade ederken, “Doğalgazla yapılacak termik santral için halkın yayında hareket ederiz. Önce termik santralin yararlarının ve zararlarının tespit edilmesi gerekli. Termik Santral ruhsatı doğalgazla alınırsa, zaten kömüre dönüşümü yapılamaz. Kömürle çalışacak bir termik santral ise halktan önce ben tepki gösteririm.” şeklinde konuştu.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet