Skip Navigation Links

Arsuz Belediyesi’nden “Şarbon” Uyarısı

Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, son zamanlarda gündemden düşmeyen “Şarbon”

Arsuz Belediyesi’nden “Şarbon” Uyarısı

Arsuz   A+a-

 ilgili bir yazı yayımlayarak, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Şerif Akçalı açıklamasında, “Şarbon Hastalığı Bacillus antracis adı verilen bakteri tarafından tüm sıcakkanlı hayvan ve insanlarda oluşan öldürücü bir hastalıktır. Hayvanlardan insanlara geçebilen önemli bir zoonoz. Ancak insanlarda gecikmemiş olgularda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Şarbon mikrobu gram pozitif olup etken 15-40 C de aerobik ortamda sporlaşır. Sporları dış ortamda 30 yıl yaşar. Bu nedenle Dünya Salgınlar Örgütü (OIE) Listesinde de önemli hastalıklar listesinde yer alır. Hastalık en çok sığır, koyun ve keçide olur.
Enfeksiyon kaynağı ölenlerin otopsi yapılması, hastaların akıntıları toprağa bulaşması, tabakhane artıkları, kontamine hayvan derisi, kemik unları, taşıyıcı yabani hayvanlar, kan emiciler, sinekler, Antrakslı hayvanların ölümünden 1-3 gün önce sütlerinin tüketilmesi, dışkı, idrar, ölen hayvanların meralarda kalması, Antrakslı hayvanların yırtıcı kuşlar tarafındanparçalanması bulaşmaya sebeptir. Bulaşma başta sindirim yolu, deride bulunan açık yara ve solunum yolu ile olmaktadır.
Şarbon etkeni koyun, keçi ve sığır sürülerinde görülme oranı çok değişiktir. Hayvanlara kontamine yemlerin yedirilmesi, yüksek riskli meralarda otlatılması ya da sürüde hastalık çıktığında Veteriner Hekime geç haber verilmesi hastalığa yakalanan hayvanların ölüm oranını %90-100 ulaşmasına sebep vermektedir. Akut seyreden formda ölüm 2-6 saat arasında çok hızlı şekilde çoğu zaman hayvan ölü olarak görülür. Mikrobun kuluçka süresi 7-14 gündür.
Hastalarda genelde iştahsızlık, durgunluk 41-42 C sıcaklık oluşur. Hayvanlarda hastalık çıktığında en kısa sürede Veteriner Hekime ve İlçe Tarım ve Orman Şube Müd. Ne haber verilmelidir. Şarbon mikrobuna sahip olan bölge karantina altına alınmış olur.
Son günlerde Şarbon Hastalığı Neden gündem oluşturdu:
-Ülkemizde birkaç çiftlikte besi sığırlarında Şarbon hastalığının çıkmasıdır.
-Kurban bayramı dolayısıyla kontrolsüz alınan ve kesilen hayvanlardan insanlara bulaşmasıdır.
-Kurban bayramı dışında da hasta hayvanların ölmesin diye zaman zaman kesilerek satılması, hayvan sahibinin ailesi ve çevresi tarafından bu etlerin tüketilmesi sonucu insanların hastalanması ve basında yer almasıdır. Bu yıl Kurban bayramı sonrasın da İstanbul, Ankara, Trabzon Ve Sivas ta Şarbon Mikrobuna yakalanmış hastalara rastlanmıştır. Kurban bayramı sırasında binlerce hayvanın kontrolsüz kesimi sonucunda bu hastalığın insanlara bulaşma olasılığı artmış görülmektedir. Hastalık bütün dünyada lokal anlamda görülmektedir.
Hayvanlarda Şarbon Hastalığı çıktığında Yapılması Gerekenler:
- En yakın Veteriner Hekime ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğüne haber verilmeli
- Hastalık çıkan bölge karantinaya alınır ve bölge dezenfeksiyonu yapılır.
- Atıklar düzensiz atılmamalı
- Hayvanlar aşılanmalı
- Aşısı yapılan hayvanlar 15 gün meraya çıkarılmamalı ve 30 gün eti tüketilmemeli.
Vatandaş ne yapmalı:
- Her türlü hasta hayvanlarını kesip tüketmemeli tüketilecek et resmi mezbahada kesilmiş ve sağlıklı olduğuna dair mühürlü olmalı.
- Sürüsünde Şarbon çıkan veya bunların etleri ile temas eden ve yiyen kişiler en kısa sürede sağlık kuruluşuna gitmeli.
- Mezbaha dışında kesilen hayvanların etleri tüketilmemeli.
- Ölen Hayvanlar rastgele meraya ve dere ortamlara atarak hastalığın daha sonraki dönemlerde çıkma olasılığını arttırmamalıdır.
- Sürüde ani ölümler olursa Veteriner Hekime haber vererek sürüde Antraks mikrobu şüphesi olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır,” ifadelerine yer verdi.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet