Skip Navigation Links

Ğadir Hum Kutlu Olsun…

İskenderun AKAD, Hatay, Adana ve Mersin’de yoğun olarak yaşayan Alevi vatandaşların kutladığı Ğadir Hum Bayramı nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Ğadir Hum Kutlu Olsun… Web
TV

Yaşam   A+a-

 İskenderun Alevi Kültürü’nü Araştırma Derneği ( AKAD), Hatay, Adana ve Mersin’de yoğun olarak yaşayan Alevi vatandaşların kutladığı Ğadir Hum Bayramı nedeniyle bir açıklama yayınladı.
‘Özetle Ğadir Hum’ başlığıyla yayınlanan açıklamada şöyle denildi;
 
İskenderun Alevi Kültürü’nü Araştırma Derneği ( AKAD) olarak tüm İslam Aleminin (Velayet Bayramı) Yüce Ğadir Bayramını kutluyor, barış ve kardeşliğe vesile olmasını diliyoruz.
 
NEDİR ĞADİR ?:
Ğadir, islamın en yüce bayramıdır, Ğadir aynı zamanda İslami sürecin doruk noktasıdır. Dinin kemale erdiği gündür.
Ğadir Biatı, hicretin onuncu yılı 632'de Zilhicce ayının 18'i Cuma günü veda haccından dönen Resul-ü Ekrem'in, kendisine Tebliğ ayeti (Maide-67) diye adlandırılan ilahi emrin ulaşmasıyla Hz. Ali'yi yüz yirmi bin kişi önünde vasi ve halife tayin etmesi olayıdır. Bunun sonucunda dinin ikmal ayeti (maide-3) olarak adlandırılan, dinin kemale erdiğini müjdeleyen ayet inmiş ve bu biat, bu özelliğinden dolayı büyük bir bayram sevinciyle kutlana gelmiştir. Cuma gecesi de Ğadir’den dolayı şükür gecesine dönüşmüştür.
Ğadir Bayramı’nın İslamiyet içindeki önemi şöyle özetlenebilir:
 
1-Ğadir biatı ilahi emir gereği yapılmıştır:
Tebliğ ayeti (Maide-67): ‘’Ey Resul!, sana Rabbinden indirileni bildir, eğer yapmazsan görevini yerine getirmemiş sayılacaksın, Allah seni insanlardan (kötülüklerinden) koruyacaktır.’’
 
2-İmam Ali hazretlerinin vasi ve halife olduğu ,müslümanların ona biat etmesinin ilahi emir gereği olduğu peygamber tarafından ilan edilmiştir.
 
Peygamber bu ilahi emir gereği‘’Ben kimin mevlasıysam Ali de onun mevlasıdır.’’ diyerek taraf olduğunu belirtmiş Vela-Bera vurgusu yapmıştır. Ali benim vasimdir, vekilimdir, kefilimdir, halifemdir,varisimdir,Ali bendendir, ben Ali’denim.Kim onu severse beni ve dolayısıyla Allah’ı sevmiş olur, kim ona kin duyar, düşman olursa benim de yüce Allah’ın da düşmanıdır.’’
 
3-Ali Hazretlerinin Allah ve resulunun halifesi olduğu bu ayet zikredilerek pekiştirilmiştir: ’’Sana biat edenler (onay verenler), Allah’a da biat etmektedirler, kim sözünden dönerse kendi zararına olur; kim Allah ile olan sözleşmesine sadık kalırsa , ona büyük ödül verecektir.’’(Feth-10)
 
4-Kutsal emanetlerin Kur’an ve Ehlibeyt oldukları açıklanmış ve bunlar dışındaki rehberlik batıl sayılmıştır. Sakaleyn vurgusu yapılmıştır.
5- Yirmi üç yıllık sürecin Ğadir tebliğiyle taçlandığı gün İslam dininin kemale erdiği müjdelenmiş ve ikmal ayeti indirilmiştir:’’Bu gün dininizi kamil kılıp size olan nimetimi tamamladım ve sizler için din olarak islama razı oldum’’(Maide-3)
 
İslam ancak ve ancak Hz.Ali’ninvelayetiyle ve hak hilafetiyle kemale ermiştir.Öyle ki yirmi üç yıl süren risalet(peygamberlik vazifesi) süresince islamın; Kelime-i Şehadet, namaz, oruç, zekat, hac, cihat gibi farz kılınan şartları yerleşmiş ve din organize olmuş olmasına rağmen Allah-ü Teala, Ğadir biatına kadar dinin kemale erdiğini müjdelememiştir.
İŞTE GADİR' İN ÖZETİ BUDUR ""
 
 
 
 
 
 
Ğadir Hum Kutlu Olsun…  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet