Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Güzelmansur, Kayıp Çocuklar İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, kayıp çocuk vakalarına yönelik arama-kurtarma çalışmalarındaki ihmallerin araştırılması

Güzelmansur, Kayıp Çocuklar İçin Meclis Araştırması İstedi

Gündem   A+a-

arama-kurtarma çalışmalarının eksik/aksak yönlerinin tespit edilmesi; çocuklara özel bir arama-kurtarma mekanizmasının kurulması ve bunun için gerekli yasal mevzuatın geliştirilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP’li Güzelmansur ve arkadaşlarının imzasını taşıyan araştırma önergesinde, ülke gündeminden düşmeyen kayıp çocuk vakaları hatırlatılarak “Son zamanlarda genellikle kayıp çocukların cansız bedenlerine ulaşılması, nüfusumuzun %28,3’ünü oluşturan çocukların ailelerini ve yakınlarını diğer bir deyişle ülke nüfusunun tamamını arama-kurtarma faaliyetlerini sorgulamaya itmektedir” denildi.
Arama-Kurtarma Çalışmalarında İhmal Var Mı?
Araştırma önergesinde, kamuoyunu yasa boğan kayıp çocuk vakalarındaki arama-kurtarma çalışmalarına da değinildi. Hatay’da, 1 Temmuz 2018 tarihinde kaybolan 6 yaşındaki konuşma engelli Ufuk Tatar’ın arama-kurtarma çalışmalarının 8’inci gününde cansız bedenine ulaşıldığının hatırlatıldığı önergede şu ifadelere yer verildi “Otopsi raporunda Ufuk Tatar'ın yüksek bir yamaçtan düşme sonucu hayatını kaybettiği ve 4 gün yaşam mücadelesi verdiği belirtilmektedir. Otopsideki bu detay Ufuk’a 4 gün önce ulaşılabilseydi şimdi yaşıyor olabileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir.”
Önergede ayrıca, Ankara'nın Polatlı ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara’nın arama-kurtarma çalışmalarının 8’inci gününde, Ağrı’da kaybolan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ise arama-kurtarma çalışmalarının 18’inci gününde cansız bedenlerine ulaşıldığı kaydedilirken, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 1 Temmuz'da kaybolan 14 yaşındaki Yusuf Yılmaz’ın hâlâ bulunamadığının altı çizildi.
Çocuklara Özel Arama-Kurtarma Sistemi Şart
Günümüz teknoloji olanaklarıyla kayıp çocuklara 1-2 hafta boyunca ulaşılamamasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Güzelmansur şunları söyledi: “Telefon dinleme, MOBESE, drone gibi takip teknolojilerinin oldukça geliştiği ve yaygın bir şekilde kullanıldığı günümüzde 1 veya 2 hafta boyunca kayıp çocuklara ulaşılamaması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle, arama-kurtarma çalışmalarında ihmal olup olmadığının, eğer bir ihmal yok ise sistemin zaaflarının acilen ve Meclis düzeyinde araştırılması kaçınılmazdır. Bugüne kadar yaşadığımız elim olaylar çocuklara özel bir arama-kurtarma sistemi geliştirilmesinin zaruriyetini göstermektedir. Bu amaçla hazırladığımız Araştırma önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundum. Şimdi tüm partilerin desteğini bekliyorum.”
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar