Skip Navigation Links

Eğitim-Öğretim Yılı Problemlerle Başlayacak!!!

Türk Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ahmet Akça, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının eski yıllara nazaran daha çok problemli olacağına dikkat çekti.

Dünya   A+a-

 
 
2011-2012 Öğretim yılının bu Pazartesi açılacak olması sebebiyle okulların ve öğretmenlerin sıkıntılarını dile getiren Türk Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ahmet Akça, bu eğitim-öğretim yılının eski yıllara nazaran daha çok problemli olacağına dikkat çekti.
 
Okullarda ki öğretmen açıklarından, temizlik sorununa kadar A’dan Z’ye bütün problemlerini 8. Gün Haber Ekibine anlatan Ahmet Akça, “Bu eğitim-öğretim yılı da problemlerle başladı, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu ‘Anadolu Lisesine Dönüştürme Projesi’ kapsamında düz liselerin bir kısmı Anadolu lisesi kapsamına alındı. Şu anda merkezde sadece iki tane düz lise kaldı, dolayısıyla kayıt sahalarındaki öğrenci sayıları da çok fazla olması sebebiyle buralarda bir yığılma söz konusu. Veliler bu konuda büyük bir sıkıntı yaşıyor. Meslek lisesine kayıtlar az miktarda yapılıyor. Kayıt anlamında İskenderun Endüstri Meslek Lisesi’nde geçen senelere oranla bir azalma söz konusu. Öğrencilerimiz ve velilerimiz büyük bir sıkıntı içerisinde, velilerin çocuklarını hangi okula kayıt yaptıracakları büyük bir soru işareti. Yetkililerden de bu konuda bir çözüm önerisi göremiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en büyük sorunlarından biri, liselere kayıtlarla ilgili sıkıntıların bir an önce giderilmesi gerekiyor, yoksa önümüzdeki yıllarda bu problem giderek artacak. Merkezde bulunan iki düz lisesi de meslek lisesi veya Anadolu Lisesi statüsüne çevrildiğinde acaba buna hizmet verecek durumda mı? Bunların iyi irdelenmesi gerek. İskenderun gelişen, nüfusu artan bir şehir bunun için planlamanın iyi yapılması gerekiyor. Bunun için yeni okulların yapılması gerekiyor. Meslek liselerinin bir an önce yapılıp faaliyete geçirilmesi gerekiyor aksi takdirde liselere kayıt çilesi devam edecek.
“Rotasyonun şeklini iyi değerlendirmek gerekir”
Milli Eğitim bakanlığı yönetici atama yönetmeliği kapsamında bir değişikliğe gitti ve müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarına rotasyon getirdi. 8 yılını dolduran müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları ve 5 yılını dolduran okul müdürleri rotasyona tabi tutulacak. Biz sendika olarak da rotasyona karşı değiliz ama bun yapılış biçimi ve şeklini çok iyi değerlendirmek lazım. Düşünün, bir okula yıllarını vermiş insanları bir anda başka bir okula gönderme yoluna geçiliyor ve burada o kurumun hafızası tamamen siliniyor. Bazı okullarımızda eskilerden hiç idareci kalmayacak. Eski ile ilgili bir evrak aransa evrakı bulacak hiç kimse bulunmayacak. Bu iyi bir yöntem mi bunun bir değerlendirmesini yapmak gerekiyor. Bunun Eylül ayında yapılması da doğru değil. Çünkü kayıtlar var, okullar yeni eğitim-öğretime hazırlanıyor. Şimdi büyük bir sıkıntı içerisinde okullar ve bundan sonra da birkaç ay bu devam edecek. Yani bunun planlanması daha iyi yapılabilirdi. Temmuz, Ağustos aylarında okullar tatilken çözülebilecek bir sorunken bunlar neden Eylül ayında yapılır onu da anlamış değiliz. Birçok okul idaresi özverili bir şekilde çalışamıyor çünkü idareciler gideceği yeri düşünüyor.
“Okulların temizlik ve bakım-onarımını MEB karşılamıyor”
Okullarımızın temizlik, bakım-onarım gibi birçok giderleri oluyor, ne yazık ki bunlar Milli Eğitim bakanlığı tarafından karşılanmıyor. Bu durum veli ile idarecileri, öğretmenleri karşı karşıya getiriyor. Hizmetli sıkıntısı devam ediyor, bunlara çözüm üretilmemiş. Bu sıkıntılar en yazık ki İskenderun’daki bütün okullarımızda var. Hizmetli sıkıntısından dolayı dışarıdan eleman çalıştırıyorlar. Temizlik malzemelerinin alım işini okul aile birliği üstleniyor. Biz bu sorunu yıllardır dile getiriyoruz fakat Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu soruna çözüm üretme konusunda hiçbir adım atmıyor.
“Kitaplar yoksul öğrencilere dağıtılsın”
Ücretsiz ders kitapları fakir öğrencilere de zengin öğrencilere de dağıtılıyor ve bu kitapların geri dönüşümü yapılmıyor. Her yıl dağıtılan bu ve geri dönüşümü olmayan bu kitaplara da milyarlarca lira para harcanıyor ve bu paralar heba ediliyor. Buraya o kadar kaynak aktarılacağına okullarımıza bu tip harcamalar için kaynak aktarılsa, sadece yardıma muhtaç olan öğrencilere ders kitapları verilse bu problemin çözüleceği kanaatindeyiz. Bunun soncunda da eleman istihdamı da sağlanır. Milli Eğitim Bakanımız 138 bin öğretmen açığının olduğunu açıkladı fakat öğretmen alımları 10–20 bin rakamlarında öğretmen alımları yapıyorlar. Bedava kitap dağıtımından kalan para okulların ihtiyaçlarında kullanılırsa bu problemler ortadan kalkar. Böylece de idarecilerimiz para konusunda velilerle karşı karşıya kalmaz”
“Klimadan önce zaruri ihtiyaçlar karşılansın”
İskenderun’da bazı okulların hali içler acısı. Binaların fiziki yapısından kaynaklanan problemler var. Bir çok okulun dış görüntü itibariyle sıkıntılar yaşandığı aktarılıyor. Okulların ödenek ile ilgili sıkıntıları olması nedeniyle bu sorunları çözemiyorlar. Bakıma muhtaç, çatısı akan birçok okulumuz var. Bunlardan birine örnek vermek gerekirse Akçalı beldesinde Naciye Uyar İlköğretim Okulu var. Her yağmurda çatısı akıyor, okulu su basıyor. Bu tip okulların sayısı da azımsanamayacak ölçüde. Okullara klima takılması elbette güzel bir şey fakat klimadan önce okulun zaruri ihtiyaçların ön plana çıkması gerek. Bu konuda da Sayın kaymakamımızdan ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzden beklentilerimiz var” şeklinde konuştu.” dedi
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet