Skip Navigation Links

'Müze Otel İnşaatı Projemiz Var'

80 ülke gezerek bir milyondan fazla deniz kabukları toplayan, sınıflandırıp saklayan doğa bilimci, koleksiyoncu Doğan Çeviker ve eşi Samiye Çeviker MK

Dünya   A+a-

“Müze Otel İnşaatı Projemiz Var”
 
80 ülke gezerek bir milyondan fazla deniz kabukları toplayan, sınıflandırıp saklayan doğa bilimci, koleksiyoncu Doğan Çeviker ve eşi Samiye Çeviker MKÜ’yü ziyaret etti.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Hüsnü Salih Güder, yeni kurulan Sosyal Bilimler Laboratuvarını gezen Doğan Çeviker ve eşine üniversite ile ilgili bilgiler verdi: “Üniversitemiz engellilere karşı özel bir önem veriyor. 26 ayrı ilden 42 ayrı spor kulübüne bağlı ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinden 160 zihinsel engelli çocuğumuzu üniversitemize getirdik ve burada Bocce sporunun ulusal müsabakasını yaptık. Bununla birlikte üniversitemizde antrenör eğiticiliği kursu ile 100 antrenör adayımızı yetiştirdik. Ayrıca üniversitemizde dalış turizmiyle ilgili bir çalışma yapmayı planlıyoruz.” dedi.
Sosyal bilimler laboratuvarında yayına hazırlanmak için uzman arkeologlar tarafından kullanılan araştırma malzemelerini gösteren öğretim görevlisi Ahmet Görmüş, MKü’de bir müze otel inşaatı projesinin olduğunu ve Sosyal Bilimler Laboratuvarında bunların yayın çalışmalarının var olduğunu söyledi. Doğan Çeviker ve eşi Samiye Çeviker’e kazılarda bulunan buluntuları gösterilirken bu buluntularla ilgili kısa bilgiler verildi.
Doç. Dr. Hatice Pamil’de “Antakya’da kazılar esnasında çıkan malzemeleri arkeolojinin gerektirdiği bilimsel çatı içinde topladık, depoladık. Şimdi bunları tek tek analiz ediyoruz. Her biri için ulusal sistem kodunu kullanıyoruz ki her bir çalışmayla bir entegrasyon yapalım daha sonra. Her bir malzemenin çıktığı koordinatların hepsi tek tek işlenmiş ve bu şekilde sınıflandırılmıştır. Bunların analizini yapıp, yayın çalışmasına dönüştüreceğiz. Bizim bu yaptığımız çalışma Antakya’da Fransızlardan sonra yapılan ilk gerçek anlamda Türk kazısıdır. Restorasyon yapıyoruz, tarihi kalıntıların tek tek röleve çalışmasını yapıyoruz.” dedi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Güder, Sosyal Bilimler laboratuvarında sadece çanak çömleklerin değil, aynı zamanda mezarların ve insan kemiklerinin de bulunduğunu belirtti. “Kazılardan çıkan bu tip buluntuları da çalışan antropoloji bölümünde bir birimimiz var. Bu parçaları bulup bir araya getirmek çok özverili bir iş. Bu buluntularda yaş, cinsiyet, varsa o dönemde geçirdikleri hastalıkların tayini yapılıyor. Böylece o bölgede bir salgın hastalık olmuş mu olmamış mı, tarihi kayıtlarla uyuşuyor mu buradan doğrulama şansımız oluşuyor.” dedi.
Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Koç, Doç Dr. Hatice Pamil, Öğretim Görevlisi Ahmet Gümüş Antakya Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Korkmaz ‘ın Doğan Çeviker ve Samiye Çeviker Sosyal Bilimler Laboratuvarının gezilmesinin ardından MKÜ Ziraat Fakültesi Merkezi Yemekhanesindeki yemekten sonra ziyaret sona erdi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet