Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Engelliler İçin Uzaktan Kumandalı Temizlik Robotu

Ömer Çağan Avcı: 'Bu tarz makineler geliştirerek, bir sistem oluşturarak engellilere iş imkanı oluşturmayı düşünüyoruz'

Engelliler İçin Uzaktan Kumandalı Temizlik RobotuWeb
TV

Teknoloji   A+a-

 Hatay'da Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı Veteriner Teknikeri olarak çalışan Ömer Çağan Avcı, görme engelli anneannesi ve yürüme engelli dedesi için motorsuz olarak çalışan kamera ve uzaktan kumandadan oluşan temizlik robotu geliştirdi.
  Mustafa Kemal Üniversitesi Elektrik Bölümü'nden mezun olan, Gazi Üniversitesi Mikro Denetleyicileri üzerine eğitim alan Ömer Çağan Avcı, 4 yıl süren buluşunu, kendisinin bu günlere gelmesinde çok emeği olan anneanne ve dedesine ithaf ettiğini söyledi. Geliştirdiği makineyi engellilere adadığını söyleyen Avcı, "Bugünkü yapmış olduğumuz projemde daha doğrusu dört yıldan beri uğraşmış olduğum projemde, bu üçüncü prototip makinem. Bugünlere gelmemde çok emeği olan anneannem ve dedeme ithafta bulunuyorum. Anneannem görme engelli, rahmetli dedem ise yürüme engelliydi. Bunları düşünerek bu gerekli bilgi birikimim sayesinde böyle bir makine yaptım. Yaklaşık dört yıldan beri bu projeyi yürütüyorum. Bir Alman devi olan, temizlik ürünlerinde bir Alman devi olan bir firma sağ olsun bana desteklerini esirgemedi ve bugünkü bu makineyi hayata geçirmemizi sağladı. Onun için bu tarz makineler geliştirerek, bir sistem oluşturarak engellilere iş imkanı oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.
  Engelli vatandaşların herhangi bir uzva ihtiyaç duymadan oturdukları yerden uzaktan kontrolle temizlik robotunu kullanabileceklerini vurgulayan Avcı, istihdam edilebilecek engellilerin çok rahat bir şekilde AVM'ler, spor salonları gibi yerlerin temizliğinde ya da güvenlik ihtiyaçlarında makineyi kullanabileceklerini söyledi. Avcı, "Yürüme engelli insanlar, duyma engelli olan insanlar ya da sadece bir kolu olan insanlar yani ekstradan başka bir uzva ihtiyaç duymadan oturdukları yerden uzaktan kontrollü şekilde bu süpürgeyi kullanarak iş imkanı üretmeyi düşünüyoruz. Bu engelli arkadaşlarımız evden çıktıkları zaman hiç olmazsa benim de bir şey yapabileceğimi, insanlara gösterme ihtiyacını makine sayesinde göstereceklerini düşünüyorum" diye konuştu.
  Bu makinenin üçüncü prototipi olduğunu belirterek çalışmasının yüzde 75'inin tamamlandığını ifade eden Avcı, buluşu bittiğinde cep telefonu ile kontrol edilebilen bir makine olacağını söyledi. Avcı, "Bu makineyi, dördüncü prototipini de şu an üzerinde çalışıyorum. Bitmek üzere yüzde yetmiş beşi bitti. Cep telefonu kontrollü bir makine olacak. Ama dediğim gibi bir Alman devi firma bizim makinemizle çok ilgilendi. Onlardan gelecek teknoloji transferiyle daha iyi yerlere getirebileceğimi düşünüyorum. Tabi bunun daha iyi yerlere gelmesini zaman gösterecek. Bu makineyi nasıl geliştireceğimizi zaman gösterecek. Ama bu Alman devi firmanın elindeki makine yelpazesi çok geniş. Onun için o makineleri modifikasyonda yani engellilere uygun hale getirmek daha kolay olacak benim için. Heyecanlanıyorum açıkçası bana gösterilen bu ilgiyi gördükçe firmadan. Çünkü biliyorsunuz ki, kolay kolay Türkiye’de yeniliklere çok fazla değer verilmiyor, ondan dolayı da Alman devi firmanın bize göstermiş olduğu ilgi daha doğrusu bana göstermiş olduğu ilgi açıkçası beni çok heyecanlandırdı" ifadelerini kullandı.
  Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı Veteriner Teknikeri olarak görev yaptığını, mesai saatlerinden arta kalan zamanda buluşuyla uğraştığını anlatan Ömer Çağan Avcı, şöyle devam etti:
  "Bu makineyi yaparken emin olun ki hiçbir zaman hayvanların sağlığından ya da hayvanların refahından ödün vermedim. 7-24 şeklinde çalışıyoruz biz hayvan barınağında. Hayvan barınağında hayvanları biz insanlardan dolayı başına gelebilecek bir şeyleri engellemek üzerine otomasyon sistemleri kuruyoruz. Otomatik suluk sistemi, yani hayvan suyu içer içmez tekrar yerine su gelebiliyor. Otomatik ilaçlama sistemi, yaklaşık 6 dönüm araziyi 10 dakika içerisinde ilaçlayabiliyoruz. Hayvanların sahaya girdiği zaman hayvanlara verilen duş sistemleri olsun, otomatik mamalıklar olsun aslında tamamen benim bu elektronik yani otomatiğe çalışan kafamı hayvanların yararına da kullandık. Ama dediğiniz gibi tam zamanlı bir mesai harcasak neler çıkacağını ben de bilmiyorum ama şöyle söyleyeyim hayvanlara yapmış olduğum hizmetten, kendi ülkeme yapmış olduğum hizmetten, kendi ülkemin hayvanına yapmış olduğum hizmetten gurur duyuyorum."
 
 
 
Engelliler İçin Uzaktan Kumandalı Temizlik Robotu videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş