Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Stajda Öğretmediler Ama Vazgeçmedi

Azmetti, öğrendi, ekmeğini taştan çıkarıyor

 Stajda Öğretmediler Ama VazgeçmediWeb
TV

Kültür Sanat   A+a-

 ataylı kadın girişimci, staj gördüğü sırada öğretmeninin kendisine öğretmediği mozaik sanatını kaçamak bakışlarla izledi, kendi işini kurdu, şimdi dünyaya açılmayı planlıyor 

Hataylı kadın girişimci, staj gördüğü sırada öğretmeninin kendisine öğretmediği mozaik sanatını kaçamak bakışlarla izleyerek öğrendi. Kendi işini kuran kadın şimdi dünyaya açılmayı planlıyor. 
Taş mozaik ustası kadın girişimci Sümeyya Duran, kendi azmi ile öğrendiği mozaik sanatını geliştirerek Hatay'ın bu değerini dünyaya sunmaya hazırlanıyor. Kendisine ait bir atölye kuran ve yanında çalışan elemanlarıyla mozaik taş sanatını daha iyi yerlere getirmek için çabalayan Duran, tüm kadınlara örnek oluyor.
Yaptığı çalışmayla ilgili bilgi veren Duran, Türkiye'nin birçok ilinden gelen mermer taşlarını önce atölyede kesim aletiyle keserek küçük parçalara ayırdıklarını, ayrılan bu taşları rengine göre gruplandırarak kullanacakları fotoğrafa göre kerpeten ile kestiklerini ve yapıştırıcı yardımıyla zemine yerleştirdiklerini söyledi. 

"Ekmeğimi taştan çıkartıyorum"
Adıyaman Üniversitesi Mimari Dekoratif Sanatlar Bölümünde okurken staj yaptığı sırada öğretmeninin taş mozaik sanatını öğretmemesinden dolayı kaçamak bakışlarla mesleği öğrendiğini ve 3 ay sonra öğretmenden arta kalan taşları satın alarak bu sanatı yapmaya başladığını anlatan Duran, mesleği kendi çabaları ile öğrendiğini ve halk eğitimde eğitmenlik yapmaya başladığını ifade etti. Duran, "6 yıldır halk eğitimde kurs hocalığı yapıyorum. Bundan bir sene önce bu firma ile tanıştım. Burada hedefimi daha da ilerleteceğimi gördüm. Halk eğitim merkezinde mozaik sanatını başkalarına aktararak onların da bu meslek sayesinde bir ekmek kapısını açmalarına vesile olmaya çalışıyorum. Sonuçta benim de ekmek kapım. Ekmeğimi taştan çıkartıyorum. Umarım birçok kişiye bir umut kapısı, bir ekmek kapısı olur. Amacım, hedefim bu. Aynı zamanda hedeflerimin arasında mozaiği önce Hatay halkına, ardından Türkiye'ye, sonra da dünyaya ulaştırmak" dedi.
Yurt dışından büyük talepler olduğunu, ancak Hatay'ın bu talepleri karşılama noktasında yetersiz kaldığını kaydeden Duran, "Bizim burada vurgulamak istediğimiz aslında bu. Hatay'ın bu kıymetli sanatını önce kendisinin fark etmesini istiyoruz. O yüzden bu tesisi burada kurduk. Amacımız önce kendi noktasından başlayarak dünyaya açılmak" ifadelerini kullandı. 
Ev hanımlarına dekoratif taş sanatlarını öneren Duran, bu sanatın bütün negatif enerjiyi ve olumsuz her şeyi alıp götürdüğünü söyledi.
Mozaik sanatını bilenlerin sayısının azlığından dert yanan Duran, "Hep tek elde kaldı. Ya kendi çapında ya da küçük küçük kendi yağında kavrulmaya çalışan sanatçılarımız var. Biz bu sanatı yapanların sayısının artmasını istiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

 
 
 
 
 
 Stajda Öğretmediler Ama Vazgeçmedi videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar