Skip Navigation Links

İhracatı Artışı Yine Türkiye Genelinin Üstünde Gerçekleşti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; kimya sektörü, Mayıs ayında 1 milyar 323 milyon dolarlık ihracatıyla otomotiv

İhracatı Artışı Yine Türkiye Genelinin Üstünde Gerçekleşti

Gündem   A+a-

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; kimya sektörü, Mayıs ayında 1 milyar 323 milyon dolarlık ihracatıyla otomotiv ile hazır-giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından yine üçüncü sırada yer aldı.
 
TİM tarafından açıklanan Mayıs  ayısektörel bazda ihracat rakamlarına göre; Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı, 2016 yılının eş değer dönemine kıyasla, % 17,4 oranında arttı ve 1,3 milyar dolara ulaştı.
 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri 2017 yılı Mayıs ayı sektörelbazda ihracat rakamları verilerine göre, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 318 milyon dolar ihracatla yine ilk sırada yer aldı.Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB),Mayıs  ayında bir önceki yılın eş değer dönemine kıyasla %55 oranında bir artış yakaladı ve Türkiye Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatındaki payı % 24 oldu.
 
AKMİB’in bu dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu her dönem olduğu gibi Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler olurken, bu ürün grubunu  Plastikler Ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar izledi. Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler’in, geçen yıl aynı döneme kıyasla %76 oranındaki artışı ve toplam ihracattaki % 76 oranındaki payı,  Birliğin Mayıs ayı ihracat artışındaki rolünü ortaya koydu. Plastikler Ve Mamulleri’nde ise bu dönemde %21 oranında bir atış yaşanırken, bu ürün grubunun hedef ülkeleri Almanya, Irak ve İtalya olarak sıralandı.
 
Yine bu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Cebeli Tarık ve Birleşik Devletler oldu. Mısır, Malta, KKTC, Yunanistan, Slovenya, Irak ve Almanya ise ilk 10'daki diğer ülkeler olarak sıralandı.
 
2017 yılı Mayıs ayında, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşanan 82 milyon dolar değerindeki rekor ihracat artışında, geçen sene ihracat yapılmayan Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler ihracatı etkili oldu. Dönem ihracatında %23 oranında pay sahibi olan Cebeli Tarık’a yapılan ihracatın tamamıise yine bu ürün grubuna ait. 3. Sırada yer alan Birleşik Devletler’de de benzer bir durum söz konusu. Geçen yıla kıyasla dönem ihracatındaki %19 oranındaki düşüş yine Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler grubunun ülkeye ihracatındaki düşüşten kaynaklandı.
 
Mayıs dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateşşunları söyledi: 2017 yılına artışla başlayan Türkiye kimya sektörü bu dönemde de yüzde 17,4 artışla devam ediyor. Bu seyir yıl sonu için umut vadediyor. AKMİB ihracatı ise 2017’nin ilk çeyreğinde olduğu gibi Mayıs ayında da Türkiye Genelinin üstünde, %55 oranında bir artış yakaladı.AKMİB ihracatındalokomotif alt sektör olan  Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler’in de katkısının büyük olduğu yükselişimize diğer önemli alt sektörlerimiz Plastikler Ve Mamulleri ile Anorganik Kimyasallar da destek olmaya devam ediyor.
 
Bu dönemde, Plastik ve Mamulleri alt sektörünün ihracat artışında Irak pazarındaki artış etkili olurken, anorganik kimyasallar grubunun ihracatartışında ise Fransa ve İspanya ön planda yer aldı. AKMİB ihracatında lider olan Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler her dönemde olduğu gibi bu dönemde de ülke ihracat değişimlerinde anahtar bir role sahip. Örneğin, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ihracat pazarları içerisinde, Cebeli Tarık’a sadece kimyevi maddeler ihracatı yapılıyor. Her dönem olduğu gibi bu dönemde de ülke ihracatına, sektör ihracatına bulunduğumuz katkıdan dolayı gururluyuz.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet