Skip Navigation Links

Mazman Medya Grup Radyolarının Konuğu Oldu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 3 Mayıs Çarşamba günü Mazman Medya Grup Radyolarına konuk oldu.

Mazman Medya Grup Radyolarının Konuğu Oldu

Gündem   A+a-

 
 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 3 Mayıs Çarşamba günü Mazman Medya Grup Radyolarına konuk oldu.
 
Mithat Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu ‘Günışığı’ gündem programında konuşan Başkan Savaş, “Bugün hem 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü hem de Türkçülük Günü’dür. 155. Sırada olduğumuz 180 ülke arasında, inşallah 10. olmak yakındır diyorum ve hem Türkçülük Günü’nü hem de Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyorum. İnşallah bu iki bayram günü ülkemize, dünyamıza huzur ve sağlık getirerek bütünlüğümüze katkı sağlar” dedi.
 
“GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FUARLAR İLE HATAY’IN DEĞERLERİNİ TÜM DÜNYA İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ”
 
Hatay’da ilk defa gerçekleştirilen Yapı, İnşaat ve Emlak Fuarı hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Bugün, 3 Mayıs’ta açılışını yapmış olduğumuz Yapı, İnşaat ve Emlak Fuarı bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun. Başta Mehmet Alakuş’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu geçen sene bizim öncülüğümüzde ilk olarak Tarım fuarı ile başladı. İşin organizasyonunun %99’unu Hatay Büyükşehir belediyesi yaptı. Tarım Fuarı’nın ardından Mobilya Fuarı yaptık. Bu iki fuarımız da çok başarılı geçti. Priemall’un çaprazında çevre yolu üzerinde 25 dönümlük arazimizde altyapısı ve üstyapısını hazır hale getirerek fuar alanı olarak tahsis ettik. İnşallah geçen yıl başlatmış olduğumuz bu fuarcılık, iş dünyamıza, esnafımıza ve ticaret erbabımıza büyük katkı sağlar. Ve Hatay’ın son altı yıldır yaşadığı buhranlı günlerinde ekonomimizi psikoloji ve sosyolojimizi olumlu yönde etkiler. Ayrıca çiftçimize ve esnafımıza da pozitif olarak yansır. Bu fuardan sonra kitap fuarımız var. Ondan sonra da mobilya ve ayakkabıcılık fuarlarını da yapmak istiyoruz. Gerçekleştirdiğimiz fuarlar ile Hatay’ın değerlerini tüm dünya ile paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Hatay’da gerçekleştirilecek EXPO 2021 hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, “Bizler çıtayı yükselten bir kurumuz. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyeleri, STK’lar ve devletimiz ile el ele vererek EXPO 2021’i Hatay’da gerçekleştirerek Hatay’ı geleceğe taşımak istiyoruz. Hatay denilince siyasetin en son plana düştüğü şehir oluşturma gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle bizim yapmış olduğumuz hamleler ile Hataylıların, Hatay’a hizmet vermek için varım diyen siyasetçilerin, bürokrasilerin ve ticaret erbabı olan herkesin Hatay’ı geleceğe taşımak için bizler ile hareket etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
“GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ KİTAP FUARI AKDENİZ’İN VE HATAY’IN EN BÜYÜK FUARI OLACAK”
 
Kitap fuarının insanların bilinçlenmesi ve kültürel gelişimleri için oldukça önemli olduğuna değinen Başkan Savaş, “Birbirinden kıymetli yazarlarımız fuara geliyor. Okullarımızın ihtiyaçları doğrultusunda öğrencilerin ulaşım sıkıntılarını çözerek, onları fuar alanına getireceğiz. Ayrıca köprübaşından fuar alanına gelmek isteyenleri fuar alanına taşıyacağız. Fuar alanında 300’e yakın organizasyon yer olacak. Gerçekleştireceğimiz fuar Akdeniz’in ve Hatay’ın en büyük fuarı olacak. Özellikle medyamızı ve eğitim kurum ve kuruluşlarını fuar alanına bekliyoruz. Bu ilk adımımız olsa da dev bir adım attığımızı düşünüyorum. Biz siyaseti millete hizmet adına yapıyoruz. Bunun da en güzel örneklerini şuanda yaptığımız organizasyonlardan görebilirsiniz” sözlerine yer verdi.
 
BAŞKAN SAVAŞ REFERANDUM SÜRECİNİ KONUŞTU
 
Referandum sürecini değerlendiren Başkan Savaş, “Bir ülkede anayasa vardır. 7-8 ay önce anayasa değişikliği çıktı. Geçmişi herkes hatırlıyor. Bu kadar kaotik ortam içerisinde ekonominin kötüleştiği,  işsizliğin son 15 yılda en fazla olduğu ve dış dünya ile ilişkilerimizin bozulduğu bir zamanda biz anayasa değişikliği ile uğraştık. Evet veya hayır kampanyası süreci ve seçim öncesinde ben hep bir iki puan fark ile bir tarafın önde çıkacağını söyledim. Bu süreçte de ‘evet’ veya ‘hayır’ın kazanmayacağını kesinlikle Türkiye’nin kaybedeceğini söylemiştim. Ve söylediklerim çıktı. Ben Türkiye’nin gidişatını bilen bir akademisyenim. Yeni anayasanın getirisi ve götürüsünü sizler ve dışarıda gerçekleştirdiğim toplantılarda da paylaştım. Maalesef bizim dediğimiz çerçevede oldu sonuçlar. Bence ‘evet’çilerin veya ‘hayır’cıların arzu ettiği bir sonuç çıkmadı. Burada içimizi acıtan daha önemli şey seçim akşamı Türkiye’de sıkıntıların meydana gelmesidir. Güneydoğu’da ve özellikle kırsal kesimlerde istemediğimiz hadiseler Türk toplumunu üzmüştür. Sonucu ne kazanan sevinmiştir ne kaybeden de içine sindirebilmiştir. Anayasalardan ve yasalardan gücünü alan kamu, kurum ve kuruluşların hakemlik yapmaları gerektiği bir an da 90’ıncı dakikada kanun ve anayasaların dışında hareket etmeleri doğru olmadığı gibi evet cephesi de bu yüzden zafer narası atamıyorlar. Demek ki iki tarafında içine sinmediği ve Türkiye’nin kaybetmiş olduğu bir 7-8 aylık zaman dilimi var. Biz bu kadar lüksün içinde yaşayacak bir ülke değiliz. Ve bizim bir an önce toplumsal mutabakatı sağlayarak birbirimize kucaklaşarak bu ülkeyi güzel bir şekilde yönetmeye ihtiyacımız var. Ben bu ülkeyi seviyorum. Kim hangi politikalar çerçevesinde ülkede yanlış yapıyorsa ben yanlışı söylerim ve karşısında dururum. Ülkemiz kaybediyorsa, bu ülkenin vatanseverleri ve ülke bütünlüğünden tavır koyan insanları oturup şapkasını önüne koyması lazım. Aynı zamanda bu ülkeyi yönetenlerin de şapkasını önlerine koymaları lazım” dedi.
 
 
“ÖZGÜRLÜĞÜN OLMADIĞI YERDE DEMOKRASİDEN SÖZ EDEMEZSİNİZ”
 
Konuşmalarında basın özgürlüğünün de önemine değinen Başkan Savaş, “Özgürlüğün olmadığı yerde demokrasiden söz edemezsiniz. Kişilerin özgürlüğü yoksa sisteme ve demokrasiye hizmet edemez. Bu nedenle böyle bir ortamda hukuk ile ilgili pozitif bir şey konuşamazsınız. Ben ana muhalefet partisinde siyaset yapan bir insanım. Ama Hatay’ın hepsine hizmet vermek amacıyla buradayız. Benim genel başkanım her geldiğinde herkesi ve siyasi partileri kucaklar. Ben de insanların özgür olmasından yanayım. İnsanlarımızın eşit ve adil bir hizmet almasını isterim. Bu nedenle basın özgürlüğünü önemsiyorum. Toplumun, STK’ların, kurum ve kuruluşların özgür bir şekilde fikirlerini tartışabildiği zaman ülke yukarıya doğru çıkmış olur. Ayrıca sosyolojik ve psikolojik anlamda da dünyada örnek oluruz”  ifadelerini kullandı.
 
“UĞUR MUMCU MEYDANI’NDAKİ ÇALIŞMALARIMIZI AĞUSTOS AYI SONUNDA BİTİRMEYİ PLANLIYORUZ”
 
Uğur Mumcu Alanı’nda gerçekleştirilen çalışmalardan bahseden Başkan Savaş, “Uğur Mumcu Meydanı aslında bizim sorumluluğumuzda olan bir yer. Fakat Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman oraya bir meydan yapmak istediğini söyledi. Biz de kabul ettik. Oralar sit alanı olmamasına rağmen kazı çalışmalarında mozaikler, hamam, kilise ve mezarlıklar çıktı. İş böyle olunca da işe Anıtlar Kurulu, Müze Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğü el atıyor. Biz o bölgede kırk personel ve iki arkeolog ile çalışmaya başladık. Tarihi eserlere zarar vermemek amacıyla kazıyı el yordamı ile yapıyorlar. Çalışmaların uzun süreceğini anladığımız zaman da işçi sayısını 60’a çıkararak 4 tane arkeolog ile çalışmalarımıza devam ettik. Geçen ay mozaiklerin kaldırılması için karar alındı. Anıtlar Kurulu’nu ziyaret ettim ve bu konuları da konuştum. Bu süreç iki buçuk yılda bitecek bir süreç ama biz bu işi 4 ayda bitirdik. Bu çalışmalarda emeği geçen Valimize, Kültür Müdürüne, Müze Müdürüne ve Anıtlar Kurulu’na teşekkür ederim. Biz esnafımızı anlıyoruz ama esnafımızın da bizi anlamasını istiyoruz. Kimse kötü niyetli değil. Her şey yolunda giderse Uğur Mumcu Meydanı’ndaki çalışmalarımızı Ağustos ayı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Esnafımız lütfen sakin olsunlar. Şuan mozaikler taşınma sürecine girdi. Biz de o tarihi dokuyu başka yere taşıyoruz.  Günyazı’nın hemen üzerinde 120 dönümlük yerimize taşıyacağız” dedi.
 
BAŞKAN SAVAŞ TELEFERİK HAKKINDA DA BİLGİ VERDİ 
 
Teleferik hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, “Teleferik için çalışmalarımızın sondan bir önceki kısmına geldik. Teleferikte sorun bizde değil. Sorun oranın çok parçalı ve çok ortaklı olmasındadır. 4 yıla yakındır bir mahkememiz var. Aşağıda bir arkeopark yapıyoruz. Oradaki tüm eserleri arkeoparkta değerlendiriyoruz. İnsanlarımız camın üstünde yürürken o arkeoparkı seyredebilecek.  Daha sonra birinci teleferiğin istasyonunundan yukarı doğru çıkarak Habib-i Neccar’ın zirvesi ve kalenin eteklerinde son bulacak. Halkımız için çok güzel bir nostalji olacak. Önümüzdeki ayda bunun da finalini yapıyoruz. İnşallah hemen yapımına geçip bu yıl onu da bitirmek istiyoruz. Yüze yüze kuyruğuna geldik. Adeta iğne ile kuyu kazdık.  Belki yaparken çok zahmet çekiyoruz ve çok uzun sürüyor ama bizden sonrakilere çok önemli bir şehir bırakıyoruz. Ben de bir arkeolog, sanat tarihçisi ve tarihçi kadar bu işe vakıf olmayı öğrenmiş oldum.  Bir bilim adamı olarak yorulsak da bu işleri yaparken zevk alıyoruz. Çünkü bundan sonra geleceğe bırakacağımız bu eserler belki de Hatay’ın en önemli gelir kaynağı olacak” ifadelerine yer verdi.
 
BAŞKAN SAVAŞ HERKESİ HATAYSPOR’A DESTEK OLMAYA DAVET ETTİ
 
Hatay halkını Hatayspor’a destek olmaya davet eden Başkan Savaş, “Hatayspor için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bugüne kadar 3 kez play-offlara kaldık. 2.sinde finalde penaltılarla kaybettik. Birinde de çeyrek finalde kaybettik. Geçen sene son maçta lige tutunduk. Yaklaşık 14 milyon lirayla Hataysporu devraldık. Gökhan Zan Hatayspora çok şey borçlu bunun için de gereken yardımları yapıyor. Hataysporu ekonomik olarak destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Biz futbolcularımıza verdiğimiz sözleri yerine getirdik. Play-off’un ilk maçında futbolseverlerin dualarına ihtiyacımız var. Siyaseti, nefreti, hasedi, kini Atatürk Stadı’nın dışında bıraksınlar. Hataysporun iyiliğini, başarısını istemeyenler maça gelmesin. Şahsi ikballerini Hatay’ın geleceğinden üstün görenler gelmesin. Hataysporu destekleyenleri maddi manevi yanımızda olanları, hepsini yarın maçta görmek istiyoruz. Bu Hatay’ın milli mücadelesidir. Hatayspor birinci lige çıktığında bizim ticari hacmimiz de turizm gelirlerimizde Türkiye’de ivme kazanacaktır. Başarı, fitneyle, hasetle, çamurla gelmez. Başarı birlik ve beraberlikle gelir” dedi.
 
HATAY’IN ULAŞIM SORUNLARI BİLİMSEL VERİLERLE VE DOĞRUNUN IŞIĞINDA ÇÖZÜLÜYOR
 
Öztürk’ün Hatay’ın ulaşım ağının rahatlatılmasına yönelik projelerle ilgili yönelttiği soruyu yanıtlayan Başkan Savaş, “Biz burada bilimsel verilerle, doğrunun ışığında bu sorunları çözüme kavuşturmak ve 1 milyon 500 bin vatandaşın mutluluğunun peşindeyiz. Kooperatiflerle görüşme halindeyiz. Pac Meydanı ile sanayi kavşağı olarak adlandırılan bölgeyi birleştiren 1400 metrelik üç ayrı kavşağı birleştiren bir projemiz var. Bu proje İskenderun trafiğini rahatlatacak. Projenin ihalesi tamamlandı. Biz İskenderun halkına sorduk. Ve İskenderunlu hemşehrilerimiz bu çalışmayı istedi. Biz de hayata geçiriyoruz” dedi.
Sorulan soru üzerine Başkan Savaş,  İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in kentsel dönüşümde 3 yıldır önemli bir adım atamadığını, bu yüzden de halkın, çalışmalarla ilgili inancı kalmadığı gibi İskenderun Belediyesinin başarısız olduğu izlenimi doğmuştur. Dedi.
 
“TABELALARIN TÜRKÇE OLMASI KONUSUNDA ADIMLAR ATACAĞIZ”
 
Suriyelilerin açtığı iş yerlerinden Arapça yazıların kaldırılmaya başlanmasıyla ilgili yöneltilen soruya Başkan Savaş, ”Bu konuyla ilgili biz de çalışma başlattık. Meclis gündemine de bu konuyu getirmek gibi bir planımız var. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Anadilimiz Türkçe. Biz de diğer iller gibi tabelaların Türkçe olması konusunda adımlar atacağız” şeklinde cevap verdi.
 
“EXPO 2021 HATAY İÇİN BİR DÖNEM NOKTASI OLACAKTIR”
 
Mithat Öztürk’ün EXPO 2021’in Hatay’ın şehre neler kazandıracağına dair yönelttiği soruya Başkan Savaş, “2021 Hatay hem ülkemize hem ilimize hayırlı olsun. Emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. EXPO 2021 Hatay için bir dönüm noktası olacaktır. Çünkü bugüne kadar yapılan EXPO’lar düzenledikleri tüm kentleri köklü şeklinde değiştirdikleri gibi bu kentlere görkemli anıtsal yapılar da kazandırılmıştır” şeklinde yanıt verdi.
 
Hatay’ın tüm değerleriyle ön plana çıkmayı hak eden bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Burada 6 yıldır bir sıkıntı içerisindeyiz. Bu sıkıntıda Hatay zarar gördü. Biz bu zarardan artık dönmek istiyoruz. Şehrimizi ayakta tutmak istiyoruz. Şehrimizi gelecek adına birleştirmek istiyoruz ve insanlarımızı bir arada tutmak istiyoruz. Ticari, tarımsal, ekonomik, iş dünyası, turizm, eğitim, kültürel faaliyetler anlamında da biz Türkiye’de bir numara olmak istiyoruz.  Bunu Kahraman Maraş’ı, Gaziantep’i, Adana’yı, Mersin’i, Kayseri’yi izleyerek yapamayız. Bizden çok ilerde akıllı şehir konseptini geliştiren, şehirdeki insanları ve oraya dışarıdan gelenleri mutlu eden bir şehircilik anlayışıyla Hatay’ı geleceğe taşırız. Şu anda belki birçok vatandaşımız altyapı çalışmalarımız nedeniyle bize kızıyor. Gelişmiş bir toplum altyapısıyla, yollarıyla, yeşil alanlarının kişi başına düşüne miktarıyla ölçülür. Biz bu düsturla çalışıyoruz. Şehre gelen insanlar elektronik biletle ve cep telefonuyla bu şehri tanıyabiliyorsa bu şehirdeki güzergâhı, gideceği yerleri, tarihi alanları, yemek yiyeceği alanları, kalacağı otelleri ve oradaki en önemli yapıları, dokuyu görebiliyorsa, siz dünya ile yarışabilen şehirler arasında olursunuz” şeklinde konuştu.
 
BAŞKAN SAVAŞ HAKKINDAKİ ASILSIZ İDDİALARI AÇIK BİR DİLLE REDDETTİ
 
Başkan Savaş Büyükşehir Belediyesi’nin araç kiralama işlemleriyle ilgili yöneltilen iddiaları açık yüreklilikle cevaplayarak,” Allah’a çok şükür 8 yıldır belediye başkanıyım ve bugüne kadar bana kimse hırsız, yolsuz ve ahlaksız diyemedi. Hiçbir zaman bu üçüyle ben mahkeme karşısına çıkmadım. Herkes aynaya bakacak. Şunu belirteyim araç bedelinin dağılımı şöyle: Yasa gereği toplam 304 adet araç kiralamışız. Yüzde 2 dilimindeki 228 araca ödenen 2 milyon 88 bin. Yüzde 2 diliminin dışındaki 70 araca ödenen 8 milyon. Toplam araçlara ödenen kira bedeli 10 milyon. Bu araçların şoförlerine ödenen para 6 milyon 993 bin. Sözleşme bedeli 17 milyon. KDV de 3 milyon. İhale çıkmadan önce ATSO dahil olmak üzere 4 firmadan Pazar araştırması yaptık. Biz bunu keyfi yapmadık alanında uzman yetkililerle beraber araştırdık ve 4734 sayılı ihale kanununun 19. Maddesine istinaden bu ihale herkese açık bir şekilde yapılmıştır. Ayrıca bir yanılmaya mahal vermemek ve yanlış yapmamak için Adana, Mersin ve Gaziantep büyükşehir belediyelerinin araç kiralama fiyatları sorgulanmış. Örnek vermek gerekirse Gaziantep BŞB 228 araç için 1 yıllık sözleşme bedeli 15 milyon 991 bin Türk lira+KDV, Adana BŞB’nin 73 araç için 14 milyon 268 bin Türk lira+KDV vermiş. Mersin de 304 araca 65 milyon 834 bin Türk lirası+KDV vermiş” dedi. Bu fiyatlara baktığımızda ve kıyasladığımızda bizlerin yapmış olduğu ihale sözleşmesinin ne kadar uygun olduğunu görebilirsiniz.
 
Kendisine yöneltilen asılsız suçlamaları kabul etmediğini ve tüm yapılan ihaleler herkese açık ve şeffaf olduğu gibi, bu ihalelerin Sayıştay denetimine tabi olduğunu belirtti.  Büyükşehir Belediyesi olarak biz ilk günden beri hizmetlerimizle anılmak ve insanların hayır duaların almak için çalışıyoruz. Çünkü biz bu yola çıkarken Hakka ve halka hesap vereceğimizi bilerek kul hakkı ve yetim hakkına inanan birisi olarak baş koyduk. 2016 yılında STK’lardan, derneklerden, muhtarlardan gelen 1743 dilekçe başvurusundan il dışına gitmek isteyip de gidemeyecek durumda olanların ihtiyaçları karşılanmış, ayrıca 11 bin 664 cenazeden 382 kişinin cenazesi il dışına gönderilmiş ve hemşerilerimizin hayır duaları alınmıştır.  Bu tür şeyleri doğru bulmuyorum bizler kanaat önderleri olarak Hatay’ımıza neler kazandırmalıyız ki Hatay halkının huzuru, refahı ve mutluluğu için ortak noktada buluşmamız ve hareket etmemiz gerekliliğinin konuşulmasını temenni ediyorum. Yakın zamanda yapacağımız programda da hizmetlerimizi konuşalım. Fitne fesat konuşmaktan ziyade ne yapacağımızı konuşalım. Arkadaşlarımız hazırladığı altyapı çalışmalarımız için Avrupa kalkınma Bankası’ndan alacağımız 5 milyonu hibe 27 milyonluk krediye keşke onay verselerdi. Kredi notumuzu bahane etmelerine gerek yok. Çünkü gerek İller Bankası gerekse diğer bankalardan aldığımız olumlu geri dönüşler ortada. 1 milyar borç ile devraldığımız kurumların şu anki borçları 800 milyon. Ben ve çalışma arkadaşlarım çalışmalarımızı yaparken kul hakkına önemsiyoruz. Arkadaşlarımız bizim hak yediğimizi düşünüyorlarsa mahkemelerin kapısı açık. Hatay’ın geleceği aydınlık” diyerek suçlamaları kesin bir dille reddetti.
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet