Skip Navigation Links

Başkan Savaş Gündemin Nabzını Tuttu

HBB Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş,Mazman Medya Grup radyolarının canlı yayın konuğu olarakoldu.

Başkan Savaş Gündemin Nabzını Tuttu

Medya   A+a-

 Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 13 Nisan Perşembe günü, Mazman Medya Grup radyolarının canlı yayın konuğu olarak, kent ve ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
Gazeteci Mithat Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu Günışığı adlı programda samimi açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, vatandaşlardan gelen sorulara da açık yüreklilikle yanıt verdi.

“ÖNCE HUZUR SONRA HİZMET PAROLASIYLA YOLA ÇIKTIK”

Programa Hatay Büyükşehir Belediyesinin 3 yılını değerlendirerek başlayan Başkan Savaş, geride kalan süre zarfında hemşehrilerine verdiği sözleri tutmanın rahatlığı içinde olduğunu ifade etti. Göreve gelirken “Önce huzur sonra hizmet” parolasıyla yola çıktıklarını belirten Lütfü Savaş, “Maddi ve manevi zorluklar içinde başladığımız bu yolculukta karşımıza nelerin çıkacağını biliyorduk. Her zaman her ilçemize hakkaniyet temelinde hizmet götürdük. Siyasi ya da sosyal ayrım gözetmeksizin vatandaşlarımızın mutluluğu için çalıştık. Geçen hafta içinde muhtarlarımızla bir araya geldik ve 3 yıl içine yaptığımız çalışmaları paylaştık. Bundan sonra da şehrimizin diğer kanaat önderleriyle bir araya gelerek, çalışmalarımızı paylaşacağız. Yanı başımızda devam eden savaşın şehrimize olumsuz yansımalarını bertaraf edebilmek için ekibimizle birlikte var gücümüze çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz” dedi.

“HATAY İNSANININ NEZAKET VE ZARAFET KURALLARINDA DEVLET BÜYÜKLERİNE SAYGI ESASTIR”

Programın sunucusu Mithat Öztürk’ün, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’a gelişi ile ilgili sorusu üzerine de detaylı açıklamalarda bulunan HBB Başkanı, “Sayın Cumhurbaşkanımız şehrimize geldi ve kendisini karşıladım. Çünkü bizim devlet geleneğimizin yanı sıra Hatay insanının nezaket ve zarafet kurallarında devlet büyüklerine saygı esastır. Siyaseten aynı yerde olmasak bile şehrimizin ihtiyaçlarını ve durumunu elbette devlet büyüklerimize aktaracağım. Daha önce Sayın Başbakanımız ve bakanlarımız geldiğinde de kendileriyle görüştüm. Suriyeli göçmen vatandaşlarla birlikte nüfusumuz 2 milyonu buluyor. Şehrimizin maddi ve manevi durumu ile ilgili hükümet yetkilileriyle görüşmemden daha doğal ne olabilir” diyerek akıllarda herhangi bir soru işaretinin olmaması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde yapılan 2017 yılı Nisan ayı Meclis toplantısı ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan HBB Başkanı, HATSU’nun borçlanma talebinin reddedilmesinin sürpriz olmadığını belirtti.

HATSU’NUN HİZMETLERİ DETAYLARIYLA AKTARILDI

HATSU’nun bugüne kadar yaptığı hizmetleri aktaran Lütfü Savaş, “Yayladağı’nın altyapı çalışmalarının tamamını biz yaptık. Altınözü ilçemizde içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını tamamladık. 17 köyü susuzluk çeken Altınözü’nün su sorununu çözdük. Reyhanlı Belediyesinin yanlış yaptığı arıtma tesisi projesini yeniden revize ettik. İçme suyu şebekesinin projesini de bitirdik. Kırıkhan’a 17 bin 500 kilometrelik kanalizasyon yaptık. Kırıkhan’a yapacağımız arıtma tesisinde sona yaklaştık. Şu anda projenin yüzde 85’i tamamlandı. Hassa’ya içme suyu ve kanalizasyon hatları döşedik. Belen’de daha önce başlanan kanalizasyon projesi çalışmasını biz bitirdik. İçme suyu şebekesini 3 ay içinde bitireceğiz. Yine Erzin’de kanalizasyon çalışmasını tamamladık ve içme suyu çalışmalarının yüzde 50’sini bitirdik. Antakya ve Defne’de içme suyu şebekesi çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye standartlarının da üzerinde olan arıtma tesisi projelerimizi hayata geçireceğiz. Samandağ’da arıtma tesisini bitirdik. 150 köyümüzün içme suyu şebekesini yeniden yaptık. Bunlarla beraber HATSU’ya 800, HBB’ye de 200 milyon borç bırakıldı. Ancak bunlara rağmen birçok hizmetin altına imza attık” diyerek Türkiye’nin en büyük belediyeleri dâhil olmak üzere altyapı sorunlarına hassasiyetle eğilerek çözüme kavuşturan başka bir belediye olmadığını sözlerine ekledi. 
Bu hizmetlerin devamı için Avrupa Kalkınma Bankası’ndan 5 milyon avro hibe, 27 milyon avro borç olmak üzere krediye başvurduklarını belirten Başkan Savaş, devletin en önemli kurumlarının HBB’nin projelerini ve kredi notunu onaylarken, Meclis’ten ret kararının çıkmasının yanlış olduğunu ve bu konuyu Mayıs ayında yeniden gündeme taşıyacağını ifade etti.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE GÜVEN ESASTIR” 

Antakya Emek Mahallesi’nde gerçekleştirdiği toplantıyla ilgili de merak edilenleri yanıtlayan HBB Başkanı Savaş, mahalle sakini hemşehrileriyle kentsel dönüşüm hakkında görüştüğünü söyledi. O bölgede gerçekleşecek kentsel dönüşüm projesinin temelini kendisinin attığını ifade eden Başkan Savaş, “350 dönümlük arazide gerçekleşecek projeyi ben başlattım. Ancak seçimlerden sonra bu iş Antakya Belediyesine verildi. Bakanlar Kurulu’ndan 3 yıl önce çıkmış bir karar üzerine hala bir çivi bile çakamayan bir belediye başkanı bunun hesabını nasıl verecek? Toplantıda gelinen süreci vatandaşlarımıza anlattık. Projenin sosyal ve çevresel eksiklerini masaya yatırdık. Ve hak sahiplerinin sadece yüzde 24’ü ile sözleşme imzalanmış olması hayret verici. Bu işlerde güven duygusu çok önemlidir. Bundan ötürü vatandaşlarımızın benim fikrimi alması kadar daha doğal ne olabilir ki” dedi ve aynı sorunun İskenderun’da da olduğunu sözlerine ekledi.

PROGRAMIN İKİNCİ BÖLÜMÜNDE ANAYASA DEĞİŞİKLİK REFERANDUMU MASAYA YATIRILDI

Programın ikinci bölümünde 16 Nisan’da gerçekleşecek Anayasa değişikliği ile ilgili referandum hakkında görüşlerini açıklayan Lütfü Savaş, Pazar günü gerçekleşecek olan oylamanın siyaset üstü olduğunu ve bilim insanı kimliği ile açıklamalarda bulunacağını ifade etti. 

“TEK KİŞİNİN HÂKİMİYETİNDEN ZİYADE ÇOK SESLİLİĞİ VE DEMOKRATİK PARLEMENTER SİSTEMİ GÜÇLENDİRMELİYİZ”

Türkiye’nin geleceğinin oylanacağını ifade eden Başkan Savaş, “Öncelikle bu referanduma gerek var mıydı bunu sorgulamak lazım. Yanı başımızda devam eden savaşlar, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar gibi sorunlarımız varken böyle aceleyle gerçekleşen bir referanduma gerek yoktu. Anayasalar bir toplumun milli mutabakat metnidir. Olabildiğince geniş kitlelerle tartışılarak karara varılmalıdır. Hızlı bir şekilde tasarlandı ve Meclis’ten geçti. Pazar günü Cumhurbaşkanı, başbakan ya da hükümet seçmeyeceğiz. Pazar günü çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini seçeceğiz. Bundan sonraki yönetim biçimimizi oylayacağız. Parlamenter demokratik sistemi nasıl daha iyi hale getirebiliriz onu düşünelim. Partili bir başkanın ülkeye faydası mı daha fazla olur zararı mı, bence oturup bunu düşünmeliyiz. Olası bir durumda halkın seçmediği bir başkan yardımcısının ülkeyi yönetmesi ne kadar doğru olabilir. Yasama görevi olan Meclis’in tüm yetkileri elinden alındıktan sonra milletvekili sayısının 550’den 600’a çıkarılmasının ne anlamı kalır. 18 yaşındaki ebeveynlerine muhtaç, eğitimini tamamlamamış bir gencin milletvekili olmasının ülkeye nasıl bir faydası olabilir. İki yılın sonunda hangi partinin nerede olacağını hiçbirimiz bilemeyiz. Ancak çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir geleceği kurgulayabiliriz. Çocuklarımıza toplumsal huzurun sağlandığı, bilimin ve evrensel hukuk değerlerinin hüküm sürdüğü bir ülke bırakmalıyız. Tek kişinin hâkimiyetinden ziyade çok sesliliği, demokrasiyi ve demokratik parlamenter sistemi güçlendirmeliyiz” dedi.

HBB’NİN BORCU 800 MİLYON TÜRK LİRASI

Dinleyicilerden gelen sorulara da açık yüreklilikle cevap veren Başkan Savaş, HBB’nin borçları hakkında sorulan bir soruya; “1 milyar Türk Lirası borç ile başladığımız bu yolculukta borcumuzu 800 milyona indirdik” cevabını verdi. Ulaşım konusunda gelen sorulara; “Vatandaşımızı ve esnafımızı mağdur etmeden yürüttüğümüz çalışmaların sonuna geldik” diyerek ulaşım imkânlarının iyileştirileceğini belirtti.
Başkan Savaş ayrıca 2021 yılında Hatay’da gerçekleşecek olan EXPO organizasyonunun geldiği son nokta hakkında da önemli açıklamalarda bundu. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiklerini ifade eden Lütfü Savaş, “Konu şu anda ilgili bakanlıklarda görüşülüyor. Biz bu konunun temelini oluşturduk; ancak bundan sonra herkesin bu konuyu sahiplenmesi ve Hatay’ın geleceği için atılmış en önemli adım olarak görmesi gerekir” dedi. 

“SPORTİF BAŞARILARDA ÇITA DAHA DA YUKARIYA ÇIKACAK”

Programın sonunda kentin sportif gelişimine de değinen HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyespor Kadın Basketbol Takımı’nın ve Hatayspor’un kendi liglerinde play-off’a kalacağını ve başarı çıtasının her geçen daha da yukarıya çıkacağını ifade etti. Taraftarların takımlarına her fırsatta destek olması gerektiğini sözlerine ekleyen Savaş, amatör takımlara ve ferdi sporculara destek olmaya devam edeceklerini belirtti. 

 

Kendisini dinleyen tüm hemşehrilerine teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamlayan Başkan Savaş, 12-22 Mayıs tarihleri arasında Hatay Ulusal Kitap Fuarı’nın gerçekleşeceği müjdesini verdi.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet