Skip Navigation Links

Deniz Kaplumbağaları Doğal Ortamlarına Kavuştu

Törene; Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. S

Kültür Sanat   A+a-

 
Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin düzenlemiş olduğu Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM)’nde tedavi edilen Caretta’ları, doğal ortamları olan denize bırakma töreni Samandağ sahilinde gerçekleşti.
 
 
Törene; Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Erdoğan ve Öğretim Üyeleri katıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKİYM)’nde tedavi edilen Caretta’ları denize bırakma töreni ile ilgili yaptığı basın açıklamasında;
 
“Üniversitemiz, doğal hayatın korunmasına büyük önem vermektedir. Taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmeler (Bern ve Barselona) ile ulusal düzeyde koruma altına alınan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının nesli tehlikede olması dolayısıyla üniversitemiz bünyesinde “Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi Ve Kurtarma Uygulama Ve Araştırma Merkezi (DEKİYM)’ni Veteriner Fakültesi personel ve alt yapı desteği ile kurduk. Merkezimiz, çağın modern sağlık yapılanmasına uygun ilk yardım ve tedavi hizmeti sunmaktadır” diye ifade etti.
Bu etkinlikle, 3 adet ağır yaralı Caretta Caretta’nın uzun süreli bir tedavi sürecinden sonra tekrar iyileştirilip özgürlüklerine kavuşturulması noktasında bir araya geldiklerini dile getirdi. DEKİYM’in yaralı kaplumbağaları doğal yaşamına tekrar kazandırarak nesillerinin devamına katkıda bulunmakta olduğunu ve üniversitemizin de bu anlamda farkındalık oluşturarak ekosistemin korunması ve Hatay’da bölgesel turizme katkıda bulunması adına DEKİYM’e gerekli desteği vereceklerini ifade etti.
 
 
 
DEKİYM Müdürü ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. M. Enes Altuğ; “Merkezimiz, sadece Hatay için değil Akdeniz sahillerindeki tüm yaralı deniz kaplumbağalarına hizmet verecek donanım ve güce sahiptir” diyerek konuşmasının devamında Veteriner Fakültesi’ne bağlı 40’ın üzerindeki uzman veteriner hekim desteği ve donanımlı bir hastanede tedavilerinin gerçekleştirildiği DEKİYM’in “Deniz Kaplumbağaları”nda Türkiye’nin en önemli ilk yardım ve tedavi merkezi olduğunu bildirdi, merkezde tedavilerin yanı sıra deniz kaplumbağalarında görülen her türlü hastalık teşhisinin de yapılabildiğini belirtti.
 
Altuğ; felçli caretta’lardaki fizik tedavilerin uzun bir zaman aldığını, bu nedenle bölgemizdeki profesyonel dalgıçların denizdeki fizik tedavi çalışmalarına gönüllü olarak katılmalarını istedi. Caretta’lara yönelik insanlık dışı öldürme olaylarına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Altuğ, bu konuda balıkçılardan duyarlılık beklediklerini ifade etti.
 
DEKİYM Müdürü, bu yıl merkeze getirilen şiddetli kafa travmalı 4 adet caretta caretta türü deniz kaplumbağasından 3’ündeki kırıkları iyileştirdiklerini, bunlara yüzme fonksiyonu yetersiz olduğu için yaklaşık 11 aydır uzman veteriner hekim kadrosu ve dalgıç rehberliğinde havuzda ve denizde fizik tedavi uygulandığını ve bu sayede yüzme yeteneğini geliştirdiklerini ifade etti.
Tören sonrasında tedavi süreci biten caretta caretta’lar, özgürlüklerine kavuşturulmak üzere doğal ortamları olan denize bırakıldı.
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet