Skip Navigation Links

Hatay'da Bir İlk

Hatay ‘Da İlk Ve Tek Palyatif Bakım Merkezi Hizmet Vermeye Başladı.

Hatay'da Bir İlk

Gündem   A+a-

 
Hatay ‘Da İlk Ve Tek Palyatif Bakım Merkezi  Hizmet Vermeye Başladı
 
 
Hatay Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Kırıkhan Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında Hatay’da ilk ve tek olanPalyatif  Bakım Merkezihizmete açıldı.
Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Sebahattin YILMAZ yaptığı açıklamada;
Birliğimize bağlı Kırıkhan Devlet Hastanesi; 25000 m2 kapalı alanı içerisinde200 yataklı yeni hizmet binasına taşınma işleminin çok kısa sürede tamamladığını,hastaneye ait  5 ameliyat odasının bulunduğunu ve tüm branşlarda  hasta ameliyatlarının gerçekleştirildiğini,
Yeni Hastane ile birlikte halkımızakaliteli ve daha konforlu sağlık hizmetisunulduğunu, hasta odalarının beş yıldızlı  otel konforunda her türlü  ihtiyaca  cevap verebilecek şekilde dizayn edildiğini belirtti.
  
Hatay’da Bir İlk
Dr.Yılmaz; "Palyatif  Bakım  Merkezinin Hatay’da ilk olarak Kırıkhan Devlet Hastanesi   bünyesinde   tesis edildiğini,Servisin26 yataktan oluştuğunu,bu merkezin aynı zaman da hastaneninyoğun bakım ünitesinin yatak doluluk oranını  düşürmeye yönelik olduğunu,hasta profili tıbbi  bakım  gerektiren ancak  yoğun bakımı gerektirmeyen,  özel tıbbi bakım   ihtiyacı olan hastalara yönelik olduğunu,
Birliğimize bağlı Hatay Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında 52 yataklı Palyatif Bakım Merkezi ve Altınözü Devlet Hastanesi6 Yataklı Palyatif Bakım Merkezlerinin de onay aşamaları tamamlanmış olup en kısa süre içerisinde halkımızın hizmetine sunulacağını belirterek, Kırıkhan Devlet HastanesiPalyatif Bakım Merkezininhalkımıza sağlık ve şifa kaynağı olmasını temenni ederim” Dedi.   
Palyatif Bakım Nedir?
Günümüz sağlık sisteminde “hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün” anlayışı artık sona ermiş olup, “sizin için yapabileceğimiz bir şey hep var” anlayışı yaygın olarak benimsenmiştir. Temel hedef, konan tanısı neticesinde yaşamın son noktasına varışı kesinleşen hastaların yaşamına yıllar değil, yıllarına yaşam katmaktır.
 
 
Son yıllarda;
- Kanser görülme sıklığındaki artış,
- Kanser hastalarının yapılan tedavilerle yaşam süresinin uzaması,
- İnsan ömrünün uzaması sonucu artan kronik hastalıklar,palyatif bakım merkezlerine ihtiyaç
duyulmasına yol açmıştır.
Palyatif Bakım ; Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu tanıma göre, yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile belirlenmesi; fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığıbir yaklaşımdır.
Palyatif bakım, disiplinler arası bir oluşum olup, farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır. Hastanın kendi dileklerini de hesaba katarak, sağlık sunucuları ile birlikte yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkarabilmektir.
Palyatif bakımda multidisipliner bir yaklaşım benimsenmiş olup,
Palyatif Bakım Ekibinde:
-Hasta ve Hasta yakını
-Hekim
-Hemşire
- Fizyoterapist,
- Psikiyatrist / psikolog,
- Sosyal çalışma uzmanı,
- Diyetisyen,
- Din görevlisi yer almaktadır.
 
Palyatif bakımın yalnızca palyatif bakım merkezlerinde verilebilen bir hizmet değildir. Hastanın kriz dönemi bakımı sağlanarak, stabil hale getirilmesi, kendisi ve yakınlarına yapması gerekenlerle ilgili eğitimler verildikten sonra tedavisine,
 
Hastanede:

- Poliklinik,
- Yataklı birimler,
- Konsültasyon ekipleri
 
Evde:
- Bakımevi,
- Hastanın evinde devam edilebilir.
 
Palyatif Bakım Merkezinde Sunulan Hizmetler


Palyatif bakım hizmetinin amacı ölümü normal bir süreç olarak kabul ederek, kişinin olabildiğince iyi yaşamasına yardımcı olmak, yaşamın son döneminde yapılan gereksiz ve agresif kemoterapi ve radyoterapilerin yapılmasının önüne geçmek, hastanın şikayetleri nedeniyle sık sık acil servise başvurma, yoğun bakıma ve hastaneye yatması ve sonrasında gereksiz yere yapılan tetkikleri ve invaziv girişimleri önlemektir. Sunulan hizmetle hastaların, ailelerinin ve bakıcılarının çeşitli gereksinimleri karşılanarak, yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu tedavinin ana hatlarını;


-Bedensel (ağrı ve diğer belirtilerin tedavisi),
-Duygusal,
-Sosyal,
-Kültürel,
-Manevi, tedavi oluşturmaktadır.

Bunun için palyatif bakım merkezlerinde;
-Ağrının giderilmesi,
-Bulantı, kusma şikayetlerinin önlenmesi,
-Halsizlik ve diğer semptomların giderilmesi,
-Beslenme desteği sağlanması,
-Solunumun rahatlatılması,
-Hasta ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sunulması,
-Hastanın konforu ve bakımının sağlanması,
-Hasta ve ailenin eğitilmesi,
-Hastanın fonksiyonel durumunun arttırılması temelli bir tedavi yaklaşımı benimsenmiştir.

 
Palyatif bakım merkezlerinde ayrıca aile ve bakıcıların, kişinin hastalığı süresince ve ölümünden sonraki yaslı dönemi geçirmelerinde destek verilmektedir.
 
Palyatif Bakım Gerektiren Hastalıklar
-Kanser,
-Motor nöron hastalıkları,
-Alzheimer hastalığı,
-ALS (AmyotrofikLateral Skleroz),
-MS (Multipl Skleroz),
-MusculerDistrofi,
-Felç,
-İleri dönem organ yetmezlikleri (kalp, akciğer, böbrek, karaciğer),
-AIDS
-Çocuklarda genetik, ilerleyici hastalıklar.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet