Skip Navigation Links

Doug Silliman İskenderun'da

Abd'nin Türkiye'deki 2. İsmi Büyük Elçi Başmüsteşarı Doug Silliman'dan İskenderun'daki Pkk Saldırısı Yorumu

Kültür Sanat   A+a-

ABD’nin Türkiye’deki 2. İsmi Büyükelçi Başmüsteşarı Doug Silliman’dan İskenderun’daki PKK saldırısı üzerine açıklama yaptı. Silliman” İskenderun ve Türk halkına başsağlığı diliyorum. Bir daha böyle PKK saldırısı olmaması için Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile işbirliğimizi sürdüreceğiz”
Silliman ayrıca, Türk-Amerikan ticari ilişkilerini ve yatırımları geliştirebilmek amacıyla Türk ve ABD işadamlarından oluşan danışma kurulu oluşturduklarını söyledi.

 

ABD’nin Türkiye’deki ikinci adamı Büyük Elçilik Başmüsteşarı Doug Silliman Hatay’ın İskenderun ilçesinde TABA Başkanı Gökhan Gökten’i ziyaretinde, İskenderun’da yaşanan PKK saldırılarından dolayı üzüntüsünü dile getirerek PKK ile mücadelede Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceklerini söyledi.

 


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Türkiye Büyükelçiliği Başmüsteşarı Doug Silliman ve ABD Adana Konsolosu Daria Darnell Hatay’ın İskenderun ilçesine gelerek Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Çukurova Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gökten’i ziyaret ettiler. Silliman burada yaptığı konuşmada; öncelikli olarak İskenderun’da 6 askerin şehit edildiği PKK saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek “ İskenderun’da yapılan saldırılardan dolayı üzüntülüyüz, bu anlamda İskenderun halkına ve Türk Milletine başsağlığı diliyoruz ve ileride buna benzer PKK saldırılarını önlemek için Türk hükümeti ile iş birliğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Ziyaret ile İskenderun ve Hatay’daki işdünyasının çalışmaları hakkında bilgi almak, aynı zamanda ABD’nin Türk işdünyası hakkında yaptığı ve yapmak istediği çalışmalar hakkında bilgi vermeyi amaçladığını bildiren Silliman, “ABD ve Türk Hükümetlerinin ortak çalışmaları hakkında sizleri ve üyelerinizi bilgilendirmekten son derece mutluluk duydum. İşdünyası ile ilgili gelişmelerin bir kısmı da ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaretten kaynaklanmakta. Hem Cumhurbaşkanı Gül, hem de Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmelerde her iki tarafta ticaret ve yatırımı geliştirmek için karşılıkla vaatte bulundular. Ayrıca, Sayın Başbakan Erdoğan’ın, Devlet Bakanı Çağlayan ve Başbakan Yardımcısı Babacan ile ABD’ye yaptığı ziyarette de hem yatırımı, hem de ticareti geliştirmek amacıyla bakanlar seviyesinde konuyu nasıl ele alabileceğimiz konusunda grup oluşturduk, biz den de ticaret ve hazine bakanı olmak üzere iki bakanımız grupta yer alıyor’’ dedi.

Silliman ayrıca Türk-Amerikan ticari ilişkileri ve yatırımları geliştirebilmek amacıyla Türk ve Amerikan işadamlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturduklarını ifade ederek “Kurula, şirketlerin diğer ülkede karşılıklı ticareti daha kolay yapabilecekleri yönünde hükümetlerimizin karşılıklı neler yapabileceği hususunda bilgiler sunduk. Aslında bunun en iyi yolunun ‘Türkiye ile ABD arasında ticaretle uğraşan işadamlarının fikirleri nelerdir?’ onları dinlemekten geçtiğine inanıyoruz. Danışma kurulu, Eylül veya Ekim ayında faaliyetlerine başlayacak. Ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak için Türkiye ve ABD Hükümetlerine tavsiyelerini iletecek’’
Türkiye ile ABD arasında ticareti geliştirmenin yanı sıra iki ülke arasında işbirliği yapılabilecek başka alanları da tespit etmek istediklerini belirten Silliman, ABD’de Obama Başkanlığı’nda yapılan girişimciler zirvesinin, gelecek yıl Türkiye’de yapılacağını bildirdi şöyle konuştu: ‘’Biz artık bu oluşturulan danışma kurulunun önerilerini dikkate alarak hareket edeceğiz. Ayrıca, hem Türkiye hem de ABD’nin üzerinde anlaştığı ve geliştirmek istediği konulardan biri de girişimcilik. Başkan Obama bundan birkaç ay önce Washington’da bir girişimciler zirvesi düzenledi. Gelecek yılki zirveye Türkiye ev sahipliği yapacak. Zirvede biz girişimciliğin bütün yönlerini ele alacağız, okullarda girişimcilik eğitimi, aynı zamanda iş adamlarının kollarının veya derneklerinin rolünü, aynı zamanda yeni fikirler ve yeni ürünlerle ilgili patent haklarını da görüşeceğiz. Ayrıca, ABD’de olduğu gibi bir yatırım sermayesinden Türkiye’nin de faydalanıp faydalanamayacağını araştırmaya çalışacağız ve o süreci hali hazırda başlatmış bulunuyoruz. Tüm bu fikirleri hayata geçirecek ve uygulayacak olanlar da bireyler ve şirketlerdir’’

İSGİAD Başkanı ve TABA Çukurova Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gökten de, İskenderun bölgesinde ABD’ye hitap edecek ürünler bulunduğunu ifade etti. Gökten, “Amacımız iş dünyası olarak stratejik ortağımız olan ABD ile ihracat ve ticaretimizi arttırmaktır. Sizlerden bu konuda ticaret ve iş dünyası olarak yardım istiyoruz, üyelerimizle bu konuda toplantılar düzenlemek istiyoruz. Bölgemiz demir çelik sektörü açısından önemli, ABD’ye de hitap edecek ürünlerimiz bulunmaktadır’’ dedi.
ABD’li heyet daha sonra Yelken Kulübünde onurlarına verilen öğle yemeği ardından, Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Garbis Kısadır ile görüştü. Kısadur ile görüşme öncesi Silliman Ankara’ya gitmek üzere İskenderun’dan ayrıldı. Kısadur ile ABD’nin Adana Konsolosu Daria Darnell ve Konsolosluk görevlisi Leyla One’s görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet