Skip Navigation Links

Burnu Kanayanların Dikkatine

Özel Palmiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Ali Erkan KARACA, burun kanamalarının önemini açıkladı,

Sağlık   A+a-

Özel Palmiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Ali Erkan KARACA, burun kanamalarının önemini açıkladı, Türkiye'de ki nüfusun %60-70 lerin burunlarının kanadığını ancak bunların %6 gibi bir oranı hekime başvurduklarını belirtti.
Burun Kanamalarının hassas bir konu olduğunu söyleyen Özel Palmiye Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr.Dr.Ali Erkan KARACA şöyle devam etti." Burun kanaması olgularından çoğu hastanın kendi müdahalesi ile kolaylıkla kontrol altına alınabildiğinden çoğu sağlık kuruluşlarına başvurmamakta ve kayıtlara geçmemektedir.
Burun kanaması bir hastalık değil bir semptomdur. Sıklığı 2-10 yaşlar ve 50-80 yaşlarda artar.Beş yaşını tamamlamış çocukların %30 u en az bir kez burun kanaması geçirmiştir.Sonbahar ve kış aylarında ÜSYE sıklığı kapalı mekanların fazla ısıtılması nem yetersizliği nedeniyle artış gösterir.
Burun kanaması ile başvuran hastalar tek şiddetli ve uzun süreli olarak ikiye ayrılır.Şiddetli burun kanamaları kalp krizi,hipotansiyon,aspirasyon gibi komplikasyonlarla karşımıza gelebileceği için ciddiyetle değerlendirilmelidir.Altta yazan nedenler dikkatleuygulanmalıdır.
(Hipertansiyon,diabet , egelisyon, koagilopati) Kanama diyalizi ve kanama bozukluğu tetkikleri her hastadan yapılmalıdır.
An atomik olarak burun kanamaları ön ve arka olarak ikiye ayrılır.Ön kanamalardan %95 kanama yeri damarsal olarak adlandırılan little alanıdır.
Kanama nedenleri lokal ve genel nedenler olarak ikiye ayrılır.
Lokal Nedenler: Travma , enfeksiyon,tümör çevresi,faktörler ,endokrin sebeplerdir.
Genel Nedenler ise:Kan basıncı artışları,kan ve damar hastalıkları,enfeksiyon hastalıkları,gronülomorst hastalıklar , ilaçlar ve sebebi bulunmayan kanamalardır.
Tedavide önce pozisyon verilir(Hafif öne eğilecek şekilde).Burun kanatlarının sıkılması ve burun kökü ve kanatlarına buz konması kanamayı çoğunlukla azaltır.Buna rağmen düzenli kanamalarda buruna tampon konur.
Çok dirençli ve şiddetli kanamalarda cerrahi olarak kanayan bölgenin koterizasyonu,arterlerin bağlanması,arter embilasyonu ,endoskopik kotarizasyon ve kan transfüzyonu,kanama odağının çıkarılması gibi cerrahi uygulamalar diğer yöntemler arasındadır."

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet