Skip Navigation Links

Kaymakam Özyiğit Üreticilere 'Biyolojik Mücadele' Çağrısı Yaptı

50 Üreticiye 300 Bin Predatör Ve 250 Bin Parazitoit Dağıtıldı

Sağlık   A+a-

 
Kaymakam Özyiğit Üreticilere “Biyolojik Mücadele” Çağrısı Yaptı
 
50 Üreticiye 300 Bin Predatör Ve 250 Bin Parazitoit Dağıtıldı
 
 
Dörtyol Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü girişimiyle biyolojik mücadele kapsamında 50 narenciye üreticisine 300 bin predatör ve 250 bin parazitoit böcek dağıtımı dün gerçekleştirildi.
Faydalı böcek dağıtımı törenine katılan Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit "Faydalı böcekler için dekar başına 20 lira destek veriliyor. Üreticileri ruhsatlı olmayan ilaç kullanmamaları konusunda uyarıyoruz. Bu yıl biyolojik mücadeleye önem veren üretici sayımızda gözle görülür bir artış var. Buda üreticinin bilinçlendiğinin ve biyolojik mücadelenin öneminin anlaşılmış olduğunun bir göstergesi" dedi.
Türkiye’de toplam 31 milyon adet narenciye ağacı bulunduğunu da hatırlatan Kaymakam Özyiğit; “Turunçgil beyazsineği narenciye bahçelerine zarar vermektedir. Bu zararlı ile mücadele yapılmadığı takdirde %20’yi aşan verim kayıpları yaşanmaktadır. Faydalı Böcekler, kimyasal ilaçlamaların yapılmadığı bahçelerde avını doğal olarak baskı altına almaktadır” dedi ve üreticileri biyolojik mücadele yapmaya çağırdı.
Dörtyol Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Coşkun’da çiftçilere yönelik olarak yaptığı bilgilendirmede; “Narenciye bahçelerinde unlu bit zararlısı mücadelesi yapılmadığı takdirde ürünlerimizde ciddi hasarlar meydana getirir. Küçük beyaz bir böcek olan unlu bit, meyvelerin zamanından önce dökülmesine, çürümesine ve kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Mayıs ve Haziran aylarında turunçgil bahçelerinde görülmeye başlar. Biyolojik mücadelenin bu dönemde başlaması gereklidir. Turunçgil bahçelerinde unlu bitle beslenen çok sayıda doğal düşman bulunur. Bunlar geniş etkili böcek öldürücü ilaçların kullanılmadığı ve kültürel önlemlerin yerine getirildiği bahçelerde önemli bir baskı unsuru olabilir.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak böcek üretme merkezlerinde üretilen parazit ve preditör böcekleri üreticilerimize dağıttık. Çiftçimizin biri preditör kullanırken, yan bahçede ki çiftçimiz kimyasal ilaç ile mücadele yaparsa biyolojik mücadeleden sonuç alınması zorlaşır. Bu nedenle biyolojik mücadele top yekün yapılmalıdır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimiz salım yapılan böceklerin faturasını müdürlüğümüze ibraz ettikleri takdirde dekar başına 20 TL destekleme alabileceklerdir” dedi.
Böcek dağıtımının ardından üreticiler Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ile birlikte İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde mükellef bir kahvaltı yaparak sorunları ve narenciye ile ilgili beklentilerini dile getirdiler.
 
 
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay)
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet