Skip Navigation Links

Çocuklarınızı virüslerden koruyun!!!

Özel Gelişim Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Emin Turhan: Çocuklarınızı virüslerden koruyun!!!

Sağlık   A+a-


Özel Gelişim Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Emin Turhan:
Çocuklarınızı virüslerden koruyun!!!
Özel Gelişim Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Emin Turhan, tehlikeli Rota virüsü ve Bronşit ve Zatüre etkisi yaratan virüs salgınına karşı uyardı.
Özellikle küçük çocuklarda çok tehlikeli sonuçlara neden olan salgınlar konusunda Rota Virüsü için aşı yaptırılmasının önemine dikkat çeken Doktor Emin Turhan, tedavi hekimliğinden çok koruyucu hekimliğin daha önemli olduğuna dikkat çekerek, annelerin çocuklarını virüslerden korumaları için uyarılarda bulundu.
Çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Özel Gelişim Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Emin Turhan, “


Şuanda İskenderun’da özellikle Viral Gastroenterit’le ilgili ciddi bir salgın var. Yaklaşık iki aydır başhekimlikte zorlandığımız, rota virüsünün etken olduğu bağırsak enfeksiyonu, küçük yaş gruplarının en sık, en tehlikeli ishal sebepleri bunlarla baş etmekte zorlanıyoruz. Çünkü, klasik bildiğimiz, amip ve diğer bakteriler gibi antibiyotik ilaçlara yanıt veren mikro organizmalar değil. Maalesef bulaştığı zaman, ortalama beş gün kusma, yüksek ateş, sayısız defa ishallerle seyreden, sıkıntılı bir tabloyla karşılaşa biliyoruz. Bu tür durumlarda ebeveynlere ciddi bir iş düşüyor. Biz genelde hasta bize ulaştıktan sonra iş işten geçmiş oluyor şu anlamda geçmiş oluyor, sadece ve sadece bebeği rahatlatma yoluna gidebiliyoruz. Yakın takip, yakın gözlem, kaybettiği sıvıyı, yerine koyma politikası güdüyoruz. Ama burada koruyucu hekimlik, tedavi edici hekimlikten çok daha ön planda ve faydalı olacak. Koruyucu hekimlikten kastım da, bu tür durumlarda iyi bir izolasyon, özellikle hasta çocuklardan uzak tutma, birbirleriyle teması engelleme, çünkü Rota virüsü maalesef, klasik bilinenin aksine, kirli tabak, kirli su, hijyenik şartların kötülüğünden ziyade, daha çok havada uçan bir mikrop aynı zamanda yakın temasla da bulaşabiliyor.


Dolayısıyla hijyenik şartların kötü olması gerekmiyor. Tabi ki hijyenik şartlara dikkat edeceğiz. Ama daha önemlisi mutlak suretle bu tür hasta çocuklarla karşılaşma durumunda, daha doğrusu hasta çocukların varlığında, onlarla karşılaşmayı engellemek, kalabalık ortamlardan uzak tutmak ve hijyenik şartlara çok fazlasıyla dikkat etmek gerekiyor. En önemli şey Rota virüsü olduğundan emin olduktan sonra, kesinlikle antibiyotik vermemek lazım. Bu tabloyu iyileştirmekten ziyade daha da kötüleştirebilir. Vücut direncini daha da kırıp, süper enfeksiyonlara, bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Tablo daha karmaşık hale gelebilir, o yüzden en önemli şey, Rota virüsü olduğundan eminsek yada şüphemiz varsa, her zaman bunu belgelemeyebiliriz, laboratuar şartları İskenderun’da bütün hastanelerin eşit düzeyde değil ama Rota virüs şüphemiz varsa, bir defa hidrasyonu çok iyi sağlamamız lazım. Kaybettiğini yerine koyma protokolü uygulamamız lazım, oral ve hidrasyon sıvıları var. Bütün eczanelerde bulunuyor ve çok ucuz, kullanımı çok kolay, onları kaybettiğini yerine koyacak şekilde bebeklere uygulamamız gerekiyor. Hastaneye yatması gereken çok ağır sıvı kayıplarıyla karşılaştığımız, hayatı tehlikeler durumlarda olabilir. Bu tamamen ailenin uyanık olmasıyla ilgili bir şey, bilinçlenmesiyle ilgili bir şey, bu konularda hekimlerden yardım alabilirler.

Diğer salgında ismini koymakta zorlandığımız ama çok ciddi bir şekilde bronşit ve zatureyle seyreden, ilk etapta basit bir viral bir enfeksiyon gibi, nezle gibi, vurgularla karşımıza geliyor. Birkaç gün sonrada karşımıza ciddi anlamda ağırlaşmış bronşit olarak karşımıza çıkar. Tekrar söylüyorum, en önemli şey koruyucu hekimlik, çok uzun bir konu ama aşılama, aşı konusunda vatandaşların çok bilinçli olması gerekiyor. Özellikle Rota virüsünün aşısı koruyuculuğu yüzde doksanların üstünde olan bir aşı, benim Rota virüsü aşısı olan hastalarımın hiç birinde, bağırsak enfeksiyonu ve Rota virüsüne rastlamadık. Koruyucu hekimlik her zaman tedavi edici hekimliğin önünde olmalıdır.” Dedi.
 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet