Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Gelişim'de varis kabusuna yüzde 100 çözüm..

Özel Gelişim Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Altan Kesici, onbinlerce kadının kabusu olan varislerin tedavisinde yüzde 100 başarı elde ettiklerini söyl

Sağlık   A+a-

Özel Gelişim Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Altan Kesici, onbinlerce kadının kabusu olan varislerin tedavisinde yüzde 100 başarı elde ettiklerini söyledi. Genel anestezi ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan varislerden kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Altan Kesici, Türkiye’de sadece 15 civarında yerde bu tedavinin mümkün olabildiğine dikkat çekti.

Varis kabusunun teşhisi ve de tedavi şekli ile ilgili bilgiler veren Gelişim Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Altan Kesici;
Varisler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bacaklarda ağrı ve şişme varsa dikkat !

Uzun süre ayakta kaldıktan sonra bacaklarda ağrı, şişme ve hassasiyet varsa, dinlendiğiniz halde bir türlü ağrılarınız geçmiyorsa, günün sonuna doğru ağrılarınız artıyor, ayakkabılarınız dar geliyorsa hemen bir uzmana başvurmalısınız. Nedeni varis olabilir.

Varis, hastada ne gibi şikayetlere yol açar?
Rad. Dr. Altan Kesici:
Hastaların önemli bir kısmında görüntü bozuklukluğu başvuru nedenidir. Ayrıca kötü görünüm nedeniyle psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir. Eğer varisler 4 mm ve üzerindeyse şu yakınlar olabilir. Uzun süre ayakta kalma sonrası bacakta ağrı, şişme, hassasiyet, ağırlık hissi, bacakta sürekli sızlama hissi, damarların üstünde yanma hissi ve hissiz bacaklar. Hastalar dinlenme sonrasında bile ayaklarda ağrı olduğunu ve dinlenselerde kolay kolay geçmediğini fark ederler. Bu yakınmalar günün sonuna doğru çok belirgin hale gelir ve hastalar ayakkabılarının dar geldiğini söylerler. Kadın hastalarda adet dönemlerinde yakınmalar belirgin olarak artar.

Varisin kaç türü vardır?
Rad. Dr. Altan Kesici:
Varislerin kabaca üç türü vardır. 1. çapı 0.1-1 mm arasında olan genişlemelere kılcal varis bir başka değişle telenjiektaziler denir. Hemen ciltte yer alırlar ve sıklıkla renkleri kırmızıdır. Kılcal varisler genelde görüntü bozukluğu dışında bir yakınmaya yol açmazlar. 2. çapı 1-3 mm arasında olan ipliksi varislere retiküler venler denir. Bu toplardamar genişlemeleri daha ciddi görüntü bozukluğu yaparlar ve ağrıya yol açabilirler. Renkleri daha çok maviye yakındır ve ciltte dışarı çıkmazlar. 3. çapı 4 mm’nin üzerinde olan genişlemeler gerçek varislerdir. Bu varisler cilt altında yerleşmiş olmalarına karşın büyüktürler ve elle dışarıdan hissedilebilirler.

Varisler ayakbileğinde şişmeye yol açabilir mi?
Rad. Dr. Altan Kesici:
Evet. Geç dönem varis hastalarında özellikle ayak bileği iç tarafında şişme ve siyaha yakın renk değişikliği başlar. Bu alan kaşıntılıdır ve ayakkabı vurması gibi küçük kazalar sonucu yaralar açılabilir. Bu yaralar tipik olarak geniş, ancak derin olmayan yaralardır. Dipleri canlı kırmızıdır. Tedavisi çok güçtür. Açılan bu yaraların kapanması için uzun süren pansumanlar gereklidir ve tedavi hayat boyunca sürer. Tedavi edilmeyen varislerde gelişebilecek diğer bir olumsuzluk enfenksiyondur ve flebit olarak adlandırılır. Varis kanın göllendiği bir alandır ve kan mikroplar için iyi bir beslenme ve çoğalma ortamıdır. Enfeksiyon gelişirse bu alanda kızarıklık, bölgesel ısı artışı, hassasiyet ve şişlik oluşur. Hastada ciddi kırıklık ve ateş ortaya çıkabilir. İltihaplanan damar bir sicim gibi hissedilir. Tedavi öncelikle antibiyotikler ile enfeksiyonun kontrolüdür.

Tanı nasıl konulur?
Rad. Dr. Altan Kesici:
Varis hastalarında tanıda yardımcı olabilecek bir kan testi yoktur. Radyolojik yöntemler arasında günümüzde en sık kullanılan yöntem doppler ultrasondur. Bu yöntemle gözle görülemeyen derin toplardamarlar incelebiliyor. Kapak yetersizliği tanısı konulabiliyor. Varis tedavisi öncesi altta yatan tüm sorunları anlayabilmek için doppler ultrason gittikçe daha sık kullanılıyor. Bu yöntem tamamen ağrısızdır, iğne kullanılmıyor. Ayrıca işlem sırasında herhangi bir ilaç verilmediğinden alerjik yan etkiler söz konusu değildir. Pahalı bir inceleme değildir.

Doppler incelemesinde hastaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir ?
Rad. Dr. Altan Kesici:
Doppler incelemesi bu konuda eğitim almış radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Hatta varis konusunda ayrıntılı doppler incelemesi ve tedavisi yapabilen radyoloji uzmanları daha başarılı sonuçlar vermektedir. İşlem sırasında öncelikle yüzeysel toplardamar sistemi incelenmelidir. Tam kasık bölgesinde bir kapak (bileşke) derin toplardamar (femoral ven) ile yüzeysel toplardamarları (manga veni) bağlar ve bu kapak kaçak yönünden muhakkak incelenmelidir. Bu kapak sıklıkla hasarlanabilir ve işte burada kaçak varsa tedavinin planlanmasında büyük önem taşır. Bu kapaktaki sorun giderilmeden yalnızca gözle görülen varisler çıkartılırsa hastanın yakınmaları tam düzelmez ve varislerin tekrarlama olasılığı yüksektir. Benzer şekilde diz arkasına yerleşmiş bir toplar damar (parva veni) içinde de kapak yetersizliği olabilir. Buradaki sorununda düzeltilmemesi ilerde varislerin tekrarlamasına yol açabilir. Yüzeysel toplardamarların incelenmesi sonrası derin toplardamarların incelemesine geçilmelidir. Derin toplardamarlar tıkalı bulunursa hastaya genelde varis operasyonları önerilmez. Çünki burada genişlemiş yüzelsel toplardamarlar derin toplardamarların görevini üstlenmiştir ve çıkartılmaları tıbbi bir hatadır. Son olarak derin ve yüzeysel sistemler arasındaki bağlantılar (perforan venler) incelenmelidir. Diz altında belirli noktalarda yerleşmiş bu toplardamarların içerisindeki kapaklarda yetersizlik sıktır. Tedavi sırasında bu kaçak yapan damarların bağlanması önemlidir ve iyi bir doppler incelemesi ile gösterilmeleri büyük önem taşır.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Mehmet 7 Aralık 2017 Perşembe
Slm benim eşimin diz altinda varis var bundan nasil kurturulur lutfen yardimci olurmusunuz tskler
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş