Skip Navigation Links

Doç. Dr. Erdal Gilgil'den Hastalara Özel Konferans

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Erdal Gilgil'den 'Omurgayı Tutan İltihaplı Romatizmal Hastalıklar' hakkında sunum gerçekleşt

Sağlık   A+a-


İskenderun Özel Gelişim Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Erdal Gilgil’den “Omurgayı Tutan İltihaplı Romatizmal Hastalıklar” hakkında sunum gerçekleştirdi.
İskenderun Gelişim hastanesin konferans salonunda yapılan sunuma hasta ve hasta yakınları yoğun ilgi gösterdi.
Polikliniklerde hastalara fazla bilgi veremediklerinden dolayı böyle bir sunuma ihtiyaç duydukları dile getiren Doç. Dr. Erdal Gilgil’ konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Ankilozan Spondilit hastalığının, İltihabi bel ağrısı, Çoğunlukla bacaklarda ortaya çıkan eklem iltihapları, Aile öyküsü, Sedef hastalığı İltihaplı barsak hastalığı, Sinsi başlangıç, Ağrının en az 3 ay süreli olması, 40 yaşın altında başlayan bel ağrısı, Sabahleyin veya uzun istirahattan sonra ortaya çıkan bel ağrısı, Bel tutukluğunun egzersizle azalması gibi ana başlıklar halinde sıralayabiliriz. Yaklaşık olarak her 200 erişkin bireyden birinde görülen Ankilozan Spondilit, tipik olarak ergenlik çağının sonunda ve yirmili yaşlarda ortaya çıkar. Ancak belirtiler yaşamın diğer dönemlerinde de başlayabilir. Ankilozan Spondilit, erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 3 kat daha sık görülür. Erkeklerde en sık: Leğen kemiği, Omurga, Daha seyrek olarak da; Göğüs duvarı, Kalça, Omuz ve ayak bileklerinde görülür. Kadınlarda iskelet tutulumu erkeklere göre daha hafiftir. En sık; Leğen kemiği, Kalça, Diz, Ayak bileklerinde görülür. 11 yaşın altındaki çocuklarda Ankilozan Spondilit belirtilerinin ortaya çıkması pek beklenmez. Çocuklarda en sık etkilenen eklemler; Diz, Ayak bileği, Kalça olup Nadiren bel ağrısı bulunur. Ankilozan Spondilit’nin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Bu hastalığın görüldüğü bireylerin çok büyük bir kısmının kanında HLA-B27 adı verilen bir gen bulunmaktadır. HLA-B27’nin diğer proteinlerle etkileşime geçerek vücudun savunma mekanizmalarını ve bağışıklık sistemini bozduğu düşünülmektedir. Muhtemelen bazı mikroplar HLA-B27 geni ile temasa geçerek bağışıklık sistemini devre dışı bırakmakta ve hastalığı başlatmaktadır. Gerçekte HLA-B27 Ankilozan Spondilit’e neden olmaz, ancak bu geni taşıyan insanların Ankilozan Spondilit’e yakalanma riski 100 kat daha fazladır Bu geni taşıyan herkeste Ankilozan spondilit gelişmemektedir.
Doç. Dr. Erdal Gilgil, sunum sonrasında hastalarından gelen soruları da cevaplandırdı.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet