Skip Navigation Links

Başkan Savaş Ulusal Basının İlgi Odağı Oldu

Başkan Savaş Hatay'ı ilgilendiren konulara samimi yanıtlarla açıklık getirdi.

Başkan Savaş Ulusal Basının İlgi Odağı Oldu

Gündem   A+a-

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) ev sahipliğinde gerçekleşen Kentsel Dönüşüm Zirvesi'ne katılım gösteren Hürriyet, Star, Akşam, Vatan, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Milliyet, Posta, Sözcü, Dünya ve Habertürk gibi Türkiye geneline ulaşan ulusal gazetelerde görevli basın mensupları, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş'ı ziyaret etti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları(HATMEK)'teki çalışma ofisinde basın mensuplarını ağırlayan Başkan Savaş, hem gerçekleştirilen zirveyle ilgili hem de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞKAN SAVAŞ, HATAY'I İLGİLENDİREN KONULARA SAMİMİ YANITLARLA AÇIKLIK GETİRDİ
ABD'de gerçekleşen ve tüm dünyanın dikkatini çeken Türk Yürüyüşü ile ilgili konuşan Başkan Savaş, “Hatay’ın kalbini, nefesini ve zihniyetini taşıyan; içerisinde her türlü din, mezhep ve etnik unsuru barındıran, barındırdığı kadar da birbirlerinin ilahilerini, ezgilerini, halk türkülerini canı gönülden ve inanarak söyleyen; dünyaya barışı, kardeşliği huzuru haykıran Antakya Medeniyetler Koromuz ile birlikte Türk Günü Yürüyüşü için Amerika'ya gittik. Orada hem Türk halkının hem de Amerikalıların yoğun ilgisiyle karşılaştık. İlerleyen zamanlarda da şehrimizi tanıtmak için farklı etkinlik programlarında yer alacağız.
Hatay, sahip olduğu tüm değerlerle önemli bir şehir. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak, Hatay’ın tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin karşılığını bulması için var gücümüzle çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz altyapı çalışmalarının yanı sıra üstyapı çalışmalarıyla da kentimizin yaşam kalitesini zirveye ulaştırmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızın en önemli ve büyük bir kısmını ise kentsel dönüşüm projelerimiz oluşturuyor. Bu nedenle “Her yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” adlı organizasyonla sürdürülebilir kentsel dönüşüm projelerimizi ve Hatay’ı geleceğe taşıyacak yatırımlarımızı masaya yatırıyoruz. Antakya, Samandağ, İskenderun, Kırıkhan,  Defne ve  Dörtyol'da kentsel dönüşüm önemli bir yer tutuyor. Halkımızın da desteğiyle ilçelerimizdeki kentleşme sıkıntılarını ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.
"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ, HALKIMIZIN REFAHI İÇİN ÖNEMSİYORUZ"
Basın mensuplarının Hatay’daki ömrünü tamamlamış yapıların ne durumda olduğu ve şehirdeki bina yaşı ortalamalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Başkan Savaş, “Şehrimizde ömrünü tamamlamış 50 yıllık binalar var. Bazı siyasi dönemlerde çarpık kentleşme ve gecekondulaşma hızla yayılmış. Hatay’da da bunların örnekleri mevcut. Gecekondularda yaşayan vatandaşlarımızın yaşam koşulları çok kötü. Birçok ihtiyaçlarını evlerin dışında gidermek durumunda kalıyorlar. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla halkımıza daha konforlu yaşam alanları oluşturabiliriz. Antakya ilçemizde eski otogar, eski sanayi sitesi ve eski itfaiye bölgeleri üçüncü derece sit alanı. Yakın zaman içerisinde bu bölgelerde hassas kazı çalışmaları gerçekleştirerek çıkarılan eserleri koruma altına alacağız. Hem halkımız hem de şehrimize gezi amaçlı gelen yerli- yabancı misafirlerimiz Hatay’ın köklü tarihine tanıklık etme imkanı yakalayacaklar” diyerek Hatay’da kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin önemli ipuçları verdi.
Kentsel dönüşüm çalışmalarının ne zaman tamamlanacağına dair sorulara aytıntılı yanıtlar veren Başkan Savaş, "Kentsel dönüşüm çok büyük bir titizlikle yürütülmesi gereken çalışmaları içeriyor. Bu nedenle projelerimizi Anıtlar Kurulu gibi birçok kuruluşun onayıyla hayata geçirebiliyoruz. Çalışmaların adımlarını atarken herhangi bir aksi durum ile karşılaşılmadığı sürece iki buçuk yıl içerisinde önemli bir yol kat edileceğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
HATAY, ZENGİN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ SAYESİNDE TÜM DÜNYANIN KONUŞTUĞU BİR İL HALİNE GELDİ
Başkan Savaş, Hatay'da yürütülen kazı çalışmalarının seyrine dair olarak da “Arkeoloji kazılarımızı alanında uzman akademisyenlerle birlikte gerçekleştirdik. Biliyorsunuz şehrimizde nadide bir mozaik bulduk. Üzerinde Grekçe ”Neşeli Ol Hayatını Yaşa” yazıyor. Bu eser dünyada bir numara. İtalya'da da benzeri mevcut ancak şehrimizde bulunan mozaik, çok daha zengin bir eser. Teleferik projemizin yapım çalışmaları esnasında karşımıza çıkan ve bize geçmişten bir mesaj ulaştıran bu eseri inşa etmeyi planladığımız açık hava müzesinde sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Hatay için büyük önem taşıyan ve inşaası devam eden Müze- Otel ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Otelin zemininden çıkartılan iki büyük mozaik var. Bunlar korunarak bir cam zeminin altında sergileniyor. Otelde gezerken tarihe tanıklık edebiliyorsunuz. Bu otel dünyanın en kaliteli ve prestijli otelleri arasında ikinci sırada yer alacak” dedi.
"BÖLGEDE YAŞANAN KAOTİK ORTAMIN SONUÇLARI, EKONOMİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Başkan Savaş, komşu ülkelerde yaşananların Hatay’ı nasıl ve hangi yönleriyle etkilediğine dair olarak ise "Şehrimiz son beş yıldır komşu ülkelerde yaşanan istemediğimiz olaylar nedeniyle zor günler yaşadı. Halkımız da psikolojik olarak bu durumlardan çok etkilendi. Çünkü Suriye'deki insanlarla Hatay halkının bir akrabalık bağı var. Şehrimizde şu anda 500 bin civarında sığınmacı yaşıyor. Sığınmacılar kent ekonomisinin kalbinin attığı sanayi bölgemizde dükkan açarak ve belli yerlerde daha ucuza çalışarak Hatay halkının iş bulamamasına neden olabiliyorlar” ifadeleriyle kent ekonomisinin içinde bulunduğu dueuma açıklık getirdi.
"SOSYOLOJİK DENGEDEN ÇOK, EKONOMİK DENGEYİ SAĞLAMAKTA ZORLANIYORUZ"
Basın mensuplarının en çok merak ettiği konuların başında gelen Hatay’daki sosyolojik dengenin nasıl sağlandığı konusuna da kendine has üslubuyla yanıt veren Başkan Savaş, "Sosyolojik dengeden çok ekonomik dengeyi sağlamakta zorlanıyoruz. Demir- çelik, çimento, filtre, yaş sebze- meyve ve hububat sevkiyatımız durma noktasına geldi. Ticaretle ilgilenen vatandaşlarımız, sanayicilerimiz esnafımız mağdur durumda. Şehrimizin en önemli turistik mekanlarından olan Uzun Çarşı'ya para girişi 5 sene önce 750 bin dolardı . Şimdi ise 50 bin dolar civarlarında. Kaotik durum öncesi Hatay, Türkiye'nin lojistik alanında ikinci şehriydi. 11 bin tırımız vardı, bu sayı şu anda 2500 civarında” dedi.
"LÜTFÜ SAVAŞ AK PARTİ'YE Mİ GEÇİYOR" SORUSUNA BAŞKAN SAVAŞ'TAN ESPRİLİ YANIT: CHP İLE MANTIK EVLİLİĞİ YAPTIK, AİLE BENİ, BEN DE AİLEYİ SEVDİM. AK PARTİ'YE  GEÇMEM SÖZ KONUSU DEĞİL
Gündeme sıkça getirilen "Lütfü Savaş Ak Parti'ye mi geçiyor?" iddialarına ilk ağızdan cevap almak isteyen ulusal basın temsilcilerine esprili bir dille yanıt veren Başkan Savaş, ”Biz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile önce mantık evliliği yaptık, sonra aile beni sevdi, ben de aileyi sevdim. Ak Parti’ye geri dönmem söz konusu değil” diyerek iddiaların asılsız olduğunu bir kez daha dile getirdi.
TELEFERİK ÇALIŞMALARI, 2016'NIN SONUNA DOĞRU TAMAMLANACAK
Yapımına iki yıl önce başlanan teleferik inşaatının ne zaman tamamlanacağı sorusuna Başkan Savaş, "2016’nın sonunda çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Projemizin hayata geçirilmesiyle birlikte halkımız ve şehrimize gelen misafirler Uzun Çarşı’dan Habib-i Neccar Dağı’na altı buçuk dakikada ulaşabilecek” yanıtını verdi.
BASIN MENSUPLARI BAŞKAN SAVAŞ'A BAŞARININ FORMÜLÜNÜ SORDU
Hatay’ı ulusal ve uluslararası mecralarda başarıyla temsil eden Başkan Savaş, başarının formülünü soran gazetecilere "Yakın zamanda katıldığımız Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük yatırım ve gayrimenkul fuarı olarak nitelendirilen MIPIM’de ilimizin kapılarını yerli ve yabancı yatırımcılara araladığımızı tüm dünyaya duyurduk. Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olma niteliğine sahip ve bu yıl ülkemizde “Çiçek ve Çocuk” temasıyla gerçekleştirilen “EXPO 2016 Antalya”da projelerimizi 8 milyon katılımcıya tanıttık. Ulusal ve uluslararası arenada şehrimizi en iyi şekilde temsil ederek şehrimizle ilgili oluşan negatif algıyı pozitife dönüştürmek için çaba harcadık. Bunları yaparken projeler hazırlayarak kentimizi gelecek iyi günlerine hazırladık. Şehrimizi köprü yapımlarından yol çalışmalarına, spor başarılarından kültürel etkinliklere geniş hizmet yelpazesiyle kucakladık” şeklinde yanıt verdi.
"HATAY, MEDYADA YANSITILANIN AKSİNE GÜVENLİ BİR ŞEHİR"
Hatay halkının barışçıl, birbirine saygı ve sevgi bağlarıyla bağlı bir toplum olduğunun altını çizen Başkan Savaş, kentin medyada yansıtılanın aksine güvenli bir şehir olduğunu da sözlerine ekledi.
"KISA BİR SÜRE ZARFINDA SPORDA SÖZ SAHİBİ İLLERDEN BİRİ HALİNE GELDİK"
Başkan Savaş ayrıca, Hatay'ın sportif arenada zirveye oynayan bir şehir olduğunun altını çizerek, "Büyük emekler sonucunda 2010 yılında kulübümüz bünyesinde kurduğumuz Kadın Basketbol Takımımız, ilk yıl mücadele ettiği İkinci Lig’de geçirdiği başarılı sezonun ardından Birinci Lig’e yükselmeye hak kazandı. Mütevazı kadrosu ve başarıya olan inancıyla Süper Lig’e yükseldiği 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında Avrupa kupalarında mücadele eden takımımız, EURO CUP’ta çeyrek final oynayarak Hatay’a büyük bir gurur yaşattı. Bu sezon Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde ikincilik elde eden takımımız önümüzdeki sezon Euroleague’de mücadele ederek Hatay’a bir ilki daha yaşatacak” dedi.
"HATAY'IN EN BÜYÜK SORUNU OLAN EKONOMİK REFAHIN SAĞLANMASI, SİYASETİN ÜSTÜNDE BİR DURUM OLMALI"
Hatay’ın en büyük sorununun ne olduğu sorusuna ise Başkan Savaş ‘ekonomi’ yanıtını verdi. Son olarak Başkan Savaş sözlerini, "Hatay'ın en büyük sorunu ekonomi. Elektrik kullanımımız 13’üncü sıradan 26’ncı sıraya geriledi. Bu durum ilimizde sanayinin bitme noktasına geldiğini gösteriyor. Bankalarımız halkımıza kredi vermekten çekiniyor. Verdiği parayı da hızlı bir şekilde geri almak istiyor. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Osmaniye'nin aldığı gibi biz de özellikle ticaret ve sanayi konusunda devletimizden yardım istiyoruz. Ekonomik refahın sağlanması siyasetin üstünde bir durum olmalı” ifadeleriyle basın mensuplarını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerini  noktaladı.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet