Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çerkes Soykırımını Protesto Ettiler..

İskenderun Kafkas Derneği ve Reyhanlı Çerkes Derneği,Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 152'nci yılı nedeniyle İskenderun’da anma ve protesto gösterisi d

Çerkes Soykırımını Protesto Ettiler..Web
TV

Gündem   A+a-

Hatay’ın İskenderun İlçesi Belediye 4. Nolu Sosyal Tesis önünde toplanan Çerkesler, ellerindeki Türkçe yazılı çeşitli döviz ve pankartlar ve sloganlarla Çerkes soykırımı ve sürgününü protesto etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde, "21 Mayıs; halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya'nın Çerkessiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür" şeklinde açıklamada bulunuldu. 
 
Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü hatırlatmak, taleplerini dile getirmek için bir araya gelen Çerkesler, 152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düştüklerini ve kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıya olduklarını belirttiler.
 
Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları Çerkes kimliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engel olduklarını belirten grup sözcüsü, sözlerine açıklamasına şu şekilde devam etti: Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkâr ve asimilasyon politikaları da Çerkeslerin Çerkes kimliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir.
Özellikle son 15 yılda Rusya’da merkeziyetçi eğilimlerin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda anadil eğitimi ve kullanımı giderek azaltılmakta, Çerkesçe resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizin yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır.
Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta,sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra iki ülke arasında gerginliğe neden olan uçak krizi hâlihazırdaki kazanımlarımıza da büyük ölçüde zarar vermiştir. Rusya’da soydaşlarımıza yönelik haksız uygulamaların yanı sıra Türkiye’de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları, toplumsal taleplerimiz konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini bize bir kez daha göstermiştir. Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır.
Çarlık Rusyasının mirasçısı olan Rusya Federasyonu ve Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti tarihte yaşanan acıları kabul ederek bu sorunların çözümüne dair ciddi ve somut adımlar atmalıdır. Fakat maalesef bu adımlar atılmadığı gibi hem diasporada hem de anavatanda yaşayan Çerkesler her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu 152 yıl önce sürgünü yaşayan Çerkesler bugün yeniden yollara düşmüştür.Tarafı olmadığı kirli bir savaşın ortasında kalmış hiçbir devlet tarafından da desteklenmemektedir.Çerkeslerin kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engel kaldırılmalıdır.
Biz Çerkesler her şeye rağmen; hem anavatanımızda hem de diasporada kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. 14 Mayıs’ta Kefken’de yaktığımız ve her zaman yüreğimizde yanan NART Ateşi oldukça geleceğimizin ve varlığımızın teminatı anavatanımızla bağlarımızı her koşulda devam ettireceğiz.
Başta Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz: Çerkes soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır.
Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.
 
Açıklanan basın metninin akabinde Çerkes Soykırımı ve Sürgününü anma programı için Rusya’ya yola çıkan bir grup Çerkes’in Rusya’ya alınmamasına yönelik açıklamada bulundular.
 
 
Çerkes Soykırım ve sürgününün 152. Yılı anma etkinliklerinde bulunmak amacıyla vatan Çerkesya’daki kardeşlerimizle buluşmak üzere bir gurup kardeşimiz Türkiye’den karayoluyla Kabardey Balkar cumhuriyetine gitmek üzere yola çıktılar.
Böylesine masum bir demokratik taleple yola çıkan bu insanlara Rusya Federasyonu’na giriş vizeleri Rus Konsolosluğu tarafından verilmiş yolculuk için hiçbir sorun kalmamıştı.
Fakat kardeşlerimize yolculuk vizelerini veren aynı Rusya Federasyonu anlaşılmaz bir nedenle Rus sınırında grubu oluşturan kardeşlerimizi 20 saat alıkoymuş , sorgulamış ve sonunda vizelerini geçersiz sayarak, tüm uğraşlara ve direnmelere rağmen kardeşlerimiz sınırdan geri gönderilmiştir.Bunu tüm Türkiye ve dünya kamuoyu önünde Çerkes Halkı olarak protesto ediyoruz.
Bilinsin ki; hafızamız da, vicdanımızda zaman karşısında yenik düşmeyecek.
Onurumuzun ve insanlığımızın ayaklar altına alınmasına izin vermeyeceğiz. 
Bilinsin ki; Gözlerimizdeki ufuk bulanmayacak, bedenimizdeki heyecan azalmayacak ve güzellikte ısrar ederek bu tırmanışı Vatan Çerkesya’da buluşturacağız.
Bilinsin ki; Umudumuza pranga işlemeyecek ve hücrelerimizin her zerresinde ‘’ ÇERKESYA’yı “ hissederek son soluğumuza kadar haykıracağız.
- 21 Mayısı Unutmadık Unutturmayacağız.
- Vatanımıza girşimiz engellenemez.
- Yaşasın Çerkes kalma mücadelemiz.
- Yaşasın Çerkesya.
- İntikam değil adalet istiyoruz.
Çerkes Soykırımını Protesto Ettiler.. videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş