Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ahilik Haftası Hatay’da Coşkuyla Kutlandı

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları, 23 Mayıs Pazartesi günü Antakya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası Hatay’da Coşkuyla KutlandıWeb
TV

Gündem   A+a-

Hatay Ticaret İl Müdürlüğü ve Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği katkılarıyla düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları, 23 Mayıs Pazartesi günü Antakya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 
 
Ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği ahilik geleneğinin yaşatılması amacıyla düzenlenen kutlama etkinliklerine, Hatay Valisi Ercan Topaca ve HBB Başkan Vekili Serdar Güven’in yanı sıra Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği(HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ile birçok oda başkanı, dernek temsilcisi ve esnaf katılım gösterdi.
 
TOPACA: AHİLİK İLKELERİNİN YAŞATILMASI İÇİN SEFERBERLİK İLAN ETMELİYİZ
 
Vali Ercan Topaca yaptığı konuşmada, “ Bir toplumun başında gelen meslek grubu esnaftır. Devletler bu alanı iyi düzenleyebildiği sürece ayakta kalır ve başarılı olabilir. Gerek Selçuklulular gerekse Osmanlılar Dönemi’nde  bu alana dair kurallar oldukça iyi düzenlenmiştir. Günümüzde devletlerin yapısına  baktığımızda; bu alanları kurumsallaştırabilen ve işlevselliği olan yapılar kurup işletebilen devletlerin büyük devletler olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde, ahilik teşkilatının felsefesinin, mantığının ve ahlakının yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması ilgili önemli adımlar atılıyor. Bu hususta özel düzenlemeler yapılarak yeni yönetmelikler hazırlandı. Ahilik Haftası vesilesiyle hayatımıza işlemiş ve ticarette uyguladığımız kuralların topluma dalga dalga yayılmasını istiyoruz. Ahilik ilkelerinin yaşatılması için seferberlik ilan etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.
 
 GÜVEN:AHİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR
 
Etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada ahilik kültürünün bir yaşam biçimi olduğu vurgusu yapan HBB Başkan Vekili Güven, ” Ahilik, yaşamımızın her alanında örnek alınması gereken bir yaşam geleneğidir. 1000 yıl önce belirlenen bu kuralların unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Ahilik kurallarını gelecek nesillere aktaracağımız etkinliklerin daha da artması ve bu etkinliklerin kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği inancını taşıyorum” şeklinde konuştu.
 
 HESOB BAŞKANI TEKSÖZ: AHİLİK, YARENLİK BİRLİK VE BERABERLİK ANLAMI TAŞIYOR.
 
Kutlamalarda konuşan HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Ahiliğin; kardeşlik, yarenlik, birlik ve beraberlik anlamlarını taşıdığını ifade ederek tüm Hatay esnafının Ahilik Haftası’nı kutladı.
 
Etkinliklerde söz alan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “ Ahilik bir kültürdür. Ahilik yalnızca bir alım-satım sanatının icrası değildir. Hepimizin hemen hemen her kuralına riayet ettiğimiz bir kültür ve yaşam tarzıdır. Kutlamaların ülkemizde ve şehrimizde hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Işıl Işık Bostancı ahilik geleneği hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
 
VALİ TOPACA’DAN MEZİYETLİ ESNAFLARA AHİLİK KAFTANI
 
Konuşmaların ardından Vali Ercan Topaca,  İlin Ahisi seçilen Mehmet Ali Yılmaz’ın yanı sıra birçok farklı meziyete sahip esnaf ve sanatkara Ahilik Kaftanı giydirerek plaket takdim etti.
Etkinlik toplu anı fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
 
 
Ahilik Haftası Hatay’da Coşkuyla Kutlandı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar