Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Amik Ovası'nda Pamuk Ekimi Sancılı Başladı

Türkiye'nin en verimli topraklarından Amik Ovası'nda pamuk ekimi, sıkıntılı başladı.

Amik Ovası'nda Pamuk Ekimi Sancılı Başladı

Gündem   A+a-

Türkiye'nin en verimli topraklarından Amik Ovası'nda pamuk ekimi, sıkıntılı başladı. Hatay'ın Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, pamuğa verilecek destekleme priminin hala açıklanmadığını söyledi.

Pamuktan buğdaya mısırdan sebze çeşitlerine kadar birçok ürünün yetiştirildiği 1 milyon 300 bin dekarlık Amik Ovası'nda çiftçiler, pamuk ekimine başladı. Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, üreticinin, ne kadar destekleme alacağını bilmeden planlama yapmak istemediğini söyledi. Zaroğlu, "Amik Ovası'nda pamuk ekimi yapılıyor ancak destekleme priminin açıklanmaması üreticinin başka ürüne yönelmesine neden oluyor. Eğer destekleme primi ekim öncesi açıklanır, üretici beklediği rakamı duyabilirse üretim alanını daha da artabileceğini düşünüyorum" dedi.

Pamuk destekleme priminin kilogram başına en az 1 lira olmasını istediklerini belirten Zaroğlu, geçmiş dönemlerde destekleme primlerinin ekim yapılmadan önce açıklandığını, bu yıl henüz açıklama yapılmadığını kaydetti. Prim oranının açıklanmamasının ekim alanlarının daralmasına ve üreticilerin endişelenmesine neden olduğunu sözlerine ekleyen Zaroğlu şöyle dedi: 

"Pamuk üretimdeki değişim, ekim alanı ve verimle, ekim alanı ise üreticinin kazancıyla, ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkilidir. Türkiye'de verimde sorun yok. Pamukta verim beklentiler düzeyinde ve üretimde bir sıkıntı görünmüyor. Pamukta verimliliğimiz ve maliyetlerimiz yüksektir. Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üreticinin kazancı yeterli gelmiyor. Fiyatlar düşük, daha fazla destek sağlanmalı. Ekim alanlarındaki azalmanın belli başlı nedenleri içinde, tarımımızın yapısal sorunları, yüksek girdi fiyatlarının üretim maliyetlerini yükseltmesi gelmektedir."

Pamuğun, Gümrük Birliği'nden dolayı tarife uygulaması yapılamayan tek tarımsal ürün olduğunu da vurgulayan Zaroğlu sözlerine şöyle devam etti: 

"Sıfır gümrükle pamuk ithal ediliyor. İthalatı önlemek için pamuk daha fazla desteklenmeli. Bütün bunlar, pamuk üreticimizin diğer ülkelerin pamuk üreticileriyle rekabetini güçleştiriyor. Ekim alanları giderek daralıyor ve üretici pamuk yerine farklı ürünlerin tarımını yapmaya yöneliyor. Özellikle Türk tekstil sanayinin toplam ihracat içindeki payı, kazandırdığı döviz, sağladığı katma değer, oluşturduğu istihdam, ülkemizde milyonlarca kişinin bu faaliyetin içinde olmasını sağlamıştır. Bütün bunlar, tekstil sanayinin ham maddesi pamuğun ekonomik hacminin ne denli büyük olduğunu ortaya koymuştur. Hal böyleyken son yıllarda pamuk veriminde ülkemiz dünyada ilk sıralarda yer almasına karşın, son 10 yılda ekim alanlarındaki daralma nedeniyle, pamuk tüketimimiz karşılanamadığı için ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Ülkemiz her yıl ithal ettiği pamuğa 2 milyar dolara yakın döviz ödüyor. Çiftçinin üretimini sürdürmesi için kar etmesi bir zorunluluk. Girdi maliyetlerini azaltmak için, sulama masrafı ve tohum, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi kalemlerden alınan KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi gerek."

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar