Skip Navigation Links

Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı

MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu'nda Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı gerçekleşti.

Gündem   A+a-

 
 
MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı gerçekleşti.
Başkanlığını MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’in yaptığı, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin ve Bologna Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Yurtsever Soysal’ın sunum yaptıkları Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı, öğretim elemanları ve öğrencileri temsilen öğrenci konseyinden bir öğrencimizin katılımıyla yapıldı.
MKÜ Avrupa Birliği uyum sürecine uyumlu bir yükseköğretim sürecini kurabilmek için Bologna sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyleyen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; “Eski yıllarda oluşturmuş olduğumuz Bologna sürecinin olmazsa olmazları arasında yer alan ECTS kredileri, diploma eki,Europass belgesi gibi belgeler belirli bölgeler, birimler bazında oluşturulmuştu. Ancak güncel uygulamalar ve müfredat değişiklikleri yapılmadı. Biz var olan eksiklikleri 15 Mart tarihine kadar giderip, hedeflenen noktaya varabilmek için hızlı bir çalışma yapmak istiyoruz” dediği konuşmasında bu anlamda Veteriner Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu’nda Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısı’nın yapıldığını ve düzenlenen toplantıya sürece dâhil olması için Daire Başkanı, Şube Müdürleri, Fakülte Sekreterlerinin de çağrıldığını belirtti. Rektörümüz, Bologna süreci için Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Bologna çalışmalarını yürütmek üzere bir yazılım alındığını ve Bologna Eşgüdüm Komisyonu’nun üyeleri olarak toplantıya katılan tüm öğretim elemanlarının sürece katılım ve destek beklediklerini söyleyerek konuşmasını noktalandırdı.
MKÜ Rektörünün konuşmasının ardından MKÜ Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin yaptığı sunumunda; Bologna sürecinin nasıl bir süreç olduğu, Bologna Eşgüdüm Komisyonu’nun kimlerden oluştuğu gibi temel konular hakkında ve‘Bologna sürecinde hangi aşamadayız, neler yapıldı, neler yapılması gerekiyor’ gibi soruların cevabı ile ilgili bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin sunumunda; Bologna Süreci, Diploma Eki, Avrupa Kredi Transfer Sistemi konularında yapılması gereken çalışmaları anlattı. Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin Bologna sürecini şu şekilde aktardı:
“1999 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde bulunan Bologna Üniversitesi’nde 29 Avrupa ülkesinin Eğitim Bakanları toplanıyor ve Avrupa’daki yükseköğretimle ilgili bazı kararlar alınıyor. Bu toplantıda Bologna Süreci olarak isimlendiriliyor. Bologna sürecinin amacı, Avrupa ülkelerinde yükseköğrenimi daha şeffaf, daha karşılaştırmalı bir hale getirmek, Avrupa’daki özellikle öğrenci değişimleri konusunu biraz daha kolay hale getirmek, Avrupa yükseköğretim alanını ortak bir alan haline getirmektir”
Bologna sürecini üniversite reformu olarak nitelendirebileceğimizi söyleyen Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin; üniversitemizde etrafımıza baktığımız zaman derslerin tam anlamıyla yapılıp yapılmadığı, ders başlangıç saatlerinin programda belirtilen saatlere uyup uymadığı, haftada 30-40 saat derse giren öğretim elemanlarının hangi kalitede eğitim verdikleri, derslerde uygulama imkânlarının var olup olmadığı, 50 kişilik sınıflarda belli bir sayının üzerinde başarısız öğrenci varsa bunun nedenlerinin irdelenmesi, kaliteyi kontrol edenin kim olduğu gibi konuları kapsadığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin;2009 yılından itibaren 47 ülkenin katıldığı ve Türkiye’nin de 2001 yılından itibaren dâhil olduğu üniversitelerde öğrenci ve personel değişimini sağlayan Bologna Sürecinin ayaklarını, öğrenci odaklı eğitim – öğretim, öğretinin ne anlattığına değil öğrenenin ne kazandığına dayanan bir öğretim sistemi, Erasmus programı, diploma eki, şu anda 5 üniversitenin sahip olduğu Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS) etiketi, her yıl mayıs ayında hazırlanması gereken kurum raporu hazırlanması ve YÖK’e sunulması, bir eğitim kademesini başarıyla tamamlayan bir kişinin neleri yapabileceği, nelerde yetkin olacağıyla ilgili yeterlilikler, Program ve ders öğrenim çıktıları şeklinde sıraladı.
Erasmus programında dersler arası, öğrenciler arasında sıkıntı olduğunu belirten ve bunların düzeltilmesi için gerekli çabayı sarf ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin; Bologna sürecinin en önemli ayaklarından biri olan dört sayfadan oluşan, öğrencilerin ortak bir kredi transferi yapmasını sağlayandiploma ekinin verilmesi zorunlu bir belge olduğunu söyledi.
Bologna’nın bir gerekliliği olan öğrencinin başarılı olduğu dersin orijinal ismiyle otomasyona işlenmesi ve öğrencinin geçme notunun not dönüştürme tablosu kullanılarak Mustafa Kemal Üniversitesi not sistemine dönüştürülerek karşılığının yazılması gibi mevcut not sisteminin de tartışıldığı toplantıda; Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Muharrem Keskin’in sunumunun ardından Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi ve üniversitemiz Bologna Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Yurtsever Soysal sunum yaptı.
Bologna Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Yurtsever Soysal yaptığı sunumunda; onaylanması gereken eylem planıyla ilgili öğretim elemanları ve öğrenci konseyi temsilcisine bilgi verdi. Gerçekleşen sunu içerisinde bir yarıyıllık öğretim süresinin karara bağlanması, birimler bazında organizasyonların nasıl olacağı, kişilerin görev tanımlarının neler olduğu, bölüm programlarında yapılacak işler, derslerin sınıflandırılması, ders kodlarının düzenlenmesi ve bu kapsamda Bologna Süreci çalışmalarının yürütüleceği web sitesinin nasıl olacağı konuları üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Yurtsever Soysal bu kapsamda yaptığı sunumda; “Bir yarıyıl 14 yada 15 hafta öğretim süresine sahip olmalı, birim bazında organizasyonlarla ilgili ise, her bölüm / program bir öğretim elemanını Bologna koordinatörü olarak belirleyecek ve bu koordinatör lisans ve yüksek lisans çalışmalarından sorumlu olacak. Bölüm program koordinatörleri, dekan, dekan yardımcıları veya müdür, müdür yardımcıları, bölüm, anabilim dalı başkanları, birim çalışma grupları; Rektörlüğe karşı sorumlu olacaklar. Her bölüm ve program iç ve dış paydaşlarından anket yoluyla görüş alacak. Birim bazında organizasyonlar ise birimlerin insiyatifine bırakılacak. Birimler Bologna Sürecinin dört faaliyet alanına; yeterlilik çerçevesi, kalite güvencesi, derecelerin tanınması, öğrenci katılımı ve sosyal boyuta göre koordinasyon kurulu oluşturabilirler. Her bölüm / program 10-15 maddelik bölüm program müfredatı hazırlayacak. Öğrenim çıktılarına katkısı olmayan dersler, içeriği benzer olan dersler, çakışan dersler müfredattan çıkarılacak. Program öğrenim çıktıları, bölüm öğrenim çıktıları karşılanmıyorsa tam olarak, eksik dersler varsa bu dersler programa eklenecek. Her yarı yıldaki derslerin toplamı 30 AKTS olmalı, yeni müfredat yarıyıl bazında, tablo halinde Türkçe ve İngilizce halinde hazırlanmalı, öğrenme çıktıları matrisi hazırlanmalı, tüm yüksek lisans derslerinin AKTS kredileri standart 6 AKTS olacak şekilde düzenlenmeli” gibi öğretim elemanlarının tartışmasına açık konulardan bahsetti.
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet