Skip Navigation Links

Balık Yağının Faydaları

Balık yağı çok geniş bir yelpazede sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Balık Yağının Faydaları

Sağlık   A+a-

Yaygın olarak balık yağı tüketilmetedir, özellikle  morina, pisi, ringa, somon, kefal, uskumru, ton balığı, lüfer, sardalya, alabalık, balina balık türlerinin yağları omega-3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller, proteinler ve diğer hayati besin, kaynaklarının takviye edilmesi için tüketilmektedir. Bu besinler genel sağlık yanında cilt sağlığı için kalınır.

Balık yağlarının genelde kapsüller halinde tüketildiğini söylememiz gerekiyor ve kapsül halinde sağladığı faydaları sağlık uzmanları arasında devam eden tartışmalar hala devam etmekte.

Kanser hastalıklarından korunmadan, cilt sağlığına, kemik sağlığının sağlanmasından tansiyon seviyesinin sağlıklı bir seviyede kalmasına kadar çok önemli hastalıkların giderilmesinde etkili rol oynayabilmektedir.

Balık Yağı Trigliserid Düzeyini Düşürür:

Trigliserid bol miktarda bizim kanımızdaki yağlarda bulunmaktadır. Kandaki trigliserid miktarı normal seviyenin üzerine çıktığı zaman bazo metabolik sendromlara neden olur ve bu savunma sistemini zayıflatır. Trigliserid düzeyinin ciddi anlamda eksikliği veya fazlalılığı diyabetve kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. Bilim adamları 1 gramlık balık yağı kapsülü aldığımızda vücudumuzdaki trigliserid düzeyini %50 oranında düşürebileceğimizi söylemektedirler.

Balıkyağı Yüksek Tansiyonu Düşürür: Omega-3 içeren balık yağından yapılan kapsüller yoğun maddeler içermektedirler.Omega-3 yağ asitleri içeren balık yağı, damarları genişleterek çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bunun bir sonucu olarak kan basıncını sağlıklı seviyede tutarlar ve tansiyonun dengelenmesini sağlarlar.

Balık Yağı  Kardiyovasküler Hastalıkları Önler:Daha önce söylediğimiz gibi, balık yağı kapsülleri trigliserid seviyelerini düşürdükleri için ölümcül kardiyovasküler hastalıkları tedavisine yardımcı olurlar. Omega-3 yağ asidi ile yüksek kan basıncı seviyesini azaltabilir. Bu ayrıca, düzenli balık yağı alımı, koroner arterlerde  plak oluşumuna) ateroskleroz (duvarların sertleşmesi) veya tıkanma vakalarının azalmasını sağladığı anlamın agelir. Aynı zamanda kalp ritmindeki anormelliklere son vererek kalp krizi riskini %27 oranında azaltabilir.

Balık Yağı Kemik Sağlığını Korur: Balık yağı tüketimi kemik sağlığının korunmasında da önemli rol üstlenebilir. Balık yağlarının içerdiği omega-3 yağ asitleri aynı zamanda kemik sağlığının korunmasına ve zayıf kemiklerin güçlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Balık Yağı Kanser Riskini Azaltır: Belirli kanser türlerinden korunmak için alık yağı kapsülleri sağlık uzmanları tarafından yaygın olarak tavsiye edilmektedir.. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynak olan balık yağı, vücudumuzda sağlık düzenini genel anlamda korurken hücrelerin sağlılı kalmalarına yardımcı olur. Bunun yanında balık yağları eğer varsa vücutta bulunan kanser hücrelerinin yayılmasına ve büyümesine engel olabilirler.

Balık Yağı Böbrek Sorunlarını Giderebilir:   Sağlık uzmanları böbrek hastalıklarına yakalanmamak için balık yağını önerirken, böbrek sorunları olan kişiler için de balık yağlarını önermektedirler. Bunun için yapılması gereken tek şey düzenli olarak ortalama 4-6 gram balık yağı kapsülünü düzenli olarak almaktır. Araştırmalar ‘IgA Nefropati’ veya ‘Berger Hastalığı’ olarak adlandırılan glomerülonefrit gibi hastalıkları düzenli olarak balık yağı tüketerek önleyebileceğimizi ortaya koymuştur.

Tip II Diyabet Seviyesini Korur: Düzenli olarak balık yağı kapsülleri alımı II Tip Diyabet seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olabilir. Balık yağının içerdiği maddeler bünyedeki insülin ihtiyacını karşılayabilirler.

Balık Yağı Gebelik Komplikasyonlarını Kolaylaştırabilir: Balık yağı gebelik ile ilişkili komplikasyonları azaltarak sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilmesine yardımcı olabilir. Balık yağlarının bol miktarda içerdikleri omega-3 yağ asitleri, beyin,deri, rahimde genel fetusun gelişimi ve sağlıklı büyümeye yardımcı olabilmektedir.Ayrıca bol miktarda dokosaheksaenoik asit veya DHA içermektedir. Balık yağı yardımıyla yapılan bu takviyeler aynı zamanda erken doğum sorununu ortadan kaldırabilir. Ayrıca düzenli olarak balık yağı alımı tekrarlanan düşükleri önlemek ve antifosfolipid sendromu olan kadınlarda doğum oranını artırabilmek için yardımcı olabilir ve bu sorunları ortadan kaldırabilir.

Balık Yağı Kilo Vermeyi Kolaylaştırır:  Balık yağının omega-3 yağ asitleri içermesi kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır ve yaygın olarak sağlık uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.  Bunun için güden 4 ila 4 gram balık yapı tüketmek yeterlidir.

Balık Yağı Hava Kirliliğine Karşı Korur: Özellikle şehirlerde yaşayan kişiler hava kirliliğinin yol açtığı zararlara yoğun bir şekilde maruz kalmaktadırlar.  Cildin hava kirliliğnden kaynaklanan zararları balık yağı giderebilir. Özellikle sonbaharda hava kirliliği insan üzerinde daha fazla etki höstermektedir, bu dönemlerde olabilecek sorunların giderilmesi için balık yağının sonbahar ve kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Balık Yağı Güneş Işınlarından Korur:  Balık yağı zararlı güneş ışınlarından cildi koruyanilir ve güneş ışınlarının cilte yol açtığı hasarları giderebilir

Balık Yağı Ruh Sağlığını Geliştirir: Balık yağının fiziksel sağlığı koruması yanında çok az bilinen ruh sağlığını koruma noktasında da önemli fonksiyonlar üstlenebilir. Balık yağının bol miktarda içerdiği omega-3 yağ asitleri aynı zamanda ruh sağlığının korunmasına ciddi katkıda bulunabilirler. Beyin ve sinsir sağlığını korur. Bunun dışında balık yağı saldırganlık düzeyini düşürebildiği gibi  şizofren riskini azaltır.

Balık Yağı Güç Arttırır ve Enerji Verir: Balık yağı, konsantrasyonu artırır ve  hafızayı güçlendirir, ve hatta beynin bilişsel fonksiyonları geliştirir. Hamile kadınlarda bebekğin iyi beyin gücüne sahip olmasına yardımcı olur. Bu yüzden hamilelik esnasında balık yağı takviye edilmesi tavsiye edilir. Balık yağı ayrıca Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.

Bütün bunların dışında balık yağı kemik ve iskelet sağlığının korunmasına yardımcı olur. Halsizliği giderir ve enreji verici özelliği vardır. Balık yağının kas sağlığı üzerinde de önemli rol oynadığı bilinmektedir, bu yüzden ağır spor dallarındaki sporcular güç kaybının önlenmesi ve kaybedilen enerjinin yeniden toplanması için düzenli olarak balık yağı tüketmektedirler.

Balık Yağının Diğer Faydaları: Balık yağının içerdiği bol miktardaki besin ve maddeler çok geniş bir alanda sağlık için fayda sağlamaktadır.  Şimdiye kadar bunların en önemlilerini detaylı olarak açıklamaya çlıştır, balık yağının diğer faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Balık yağı tüketimi hamilelik döneminde bebek sağlığı için önemlidir. Ayrıca hamilelik döneminde balık yağı tüketimi düşük yapma riskini azaltır.
  • Balık yağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizma hızını arttırır. Balık yağıbağışıklık sistemini zayıf düşürebilecek zararlı bakteri ve virüsleri ortadan akaldırmak için gerekli olan enerjiyi sağlar.
  • Balık Yağı Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu sorunlarını yaşa bakmaksızın ortadan kaldırabilir.
  • Balık yapının diğer önemli faydası da doğurganlık oranını arttırıyor olmasıdır. Kandınlarda doğurganlık oranını arttırmaya yardımcı olur.
  • Balık yağı aynı zamanda cilt ve saç sağlığını korur, düzgün, sağlıklı ve pürüzsüz cilt yanında sağlıklı saçların oluşmasına yardımcı olur.
  • Çocukların gelişimide katkıda bulunur. Bunun için doktora danışarak tüketilmesini öneririz.

Balık Yağının Zararları

Balık yağının Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olduğunu ve bu yağ asitlerinin sağlık açısından bir çok faydası olduğunu detaylı olarak ele aldık, fakat balık yağlarının bol miktarda içerdiği omega-3 yağ asitlerinin fazla ve yanlış tüketimi aynı zamanda sağlık açısından önemli sorunların meydana gelmesine neden olabilir.


Balık Yağı İçin Önerilen Günlük Doz:

US FDA’a göre,  ek maksimum doz günde 3 gramı aşmamalıdır.

  • Aşırı şekilde balık yaı tüketimi sindirim sistemine zarar verebilir, özellikle mide ağır, bağırsaklarda gaz sorunlarını tetikleyebilir. Eğer sindirim sisteminde her hangi bir sorun yaşıyoriseniz mutlaka doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz.
  • Zehirlenme riski. Çok düşük kaliteli balık yağları zehirlenmeye neden olabilir.
  • Aşırı şekilde balık yağı tüketimi kalp krizine neden olabilir.
  • Fazla balık yağı tüketimi şişkinlik ve ishale neden olabilir

Balık yağı tüketimi mümküse mutlaka doktor gözetimi altındayapılmalıdır. Yanlış ve aşırı kullanımı tedavi edilemez sorunlara neden olabilir.


Tavsiyeler

Kapsüller aracılığı ile alınan balık yalarının doğru tüketilmesi durumunda sağlık açısından bir çok faydası vardır. Fakat düşük kaliteli ve aşırı tüketilen balık yaları sağlık açısından ciddi dorunlara neden olabilmektedir.

Bu nedenlerden dolayı balık yağı tüketimine doktor kontrolünde devam etmenizi öneririz

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet