Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İlk Kurşun'un 97'inci Yıl Dönümü Kutlandı

Hatay’ın Dörtyol İlçesinde Milli Mücadele'deki İlk Kurşun'un atılışının 97'inci yıl dönümü törenle kutlandı.

İlk Kurşun'un 97'inci Yıl Dönümü Kutlandı

Gündem   A+a-

Hatay’ın Dörtyol İlçesinde Milli Mücadele'deki İlk Kurşun'un atılışının 97'inci yıl dönümü törenle kutlandı.

Kara Mehmet Çavuş tarafından bundan 97 yıl önce Fransız ve Ermeni askerlerine karşı Milli Mücadele'de İlk Kurşun'u atarak; Türk vatanının bölünmesine, Türk milletinin esir edilmesine karşı toplu vuran yüreklerin zaferidir.

Dörtyol Kaymakamlığı ve Dörtyol Belediyesi tarafından düzenlenen törene 19 Aralık 2015 Cumartesi günü sabah saat 10.00'da Numune Evler Mahallesi Şaban Akın Uçar Caddesi'nde bulunan İlk Kurşun Anıt alanında Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Saygı atışı ve Çelenk koyulması ile gerçekleşti.

Törene, Hatay Valisi Orhan Mardinli, Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu, Garnizon Komutanı J.Yrb. Tolunay Başar, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, sivil toplum kuruluşları, daire müdürleri, okullar ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Garnizon Komutanlığında görevli bir subay tarafından yapıldı. MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli ve Milletvekillerinin gönderdiği tebrik mesajları okundu.

Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, şeref defterini imzaladı. Başkan Toksoy, bir konuşma yaparak şu görüşlere yer verdi " Bugün Milli Mücadele'de İLK KURŞUN'un atıldığı 19 Aralık 1918 tarihinde İlk Milli Kuvai-ye hareketinin 97. şeref yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz.

Vatanın müstesna kıymetini canından değerli bilip koruyan, Ey Şanlı Ecdat!

Öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusu Cennet mekân Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, Kara Mehmet Çavuş, Kara Hasan Paşa ve silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anarken; aziz hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, Gazilerimizi şükranla selamlıyorum.

Sizler Ecdadı Fatihan’dan miras aldığınız bu mukaddes vatanın tertemiz topraklarının işgali üzerine, vatanın namusu ve Büyük Türk Milleti’nin bekası için o asil kanınızdan aldığınız güçle, mukaddes canınızı ortaya koyarak vatanı aldığınız gibi tertemiz bir biçimde kendinizden sonra gelecek kuşaklara, bizlere emanet ettiniz.

O nasıl bir ruh haliydi ki, topyekûn Büyük Türk Milleti’nin yaşaması için kendi canınızı, ailenizi, ana, baba, eş ve çocuklarınızı feda etmeye hazırdınız.

Büyük Türk Milleti’nin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Özdeyişine ışık tutarcasına Kurtuluş Mücadelesinin Milli Mücadelenin ‘İlk Kurşun’unu’ Türkmen İlçemiz Dörtyol’da attınız, bu Türkmen Diyarında, bu Yiğit Şehirde Milli Mücadeleyi, Kuvva-yı Milli hareketini şahlandırdınız.

Geçmişin Cahili Olanlar, Geleceğin Körüdürler.

Değiştirilemez hakikatlerden birisi de Milli Mücadele’de ve diğer bir deyişle Kurtuluş Savaşında düşmana İLK KURŞUN’un 19 Aralık 1918 tarihinde aziz bir Perşembe günü, Dörtyol’da KARA MEHMET ÇAVUŞ ve silah arkadaşları tarafından atılmasıdır.

-19 Aralık Türk Milleti’nin Anadolu’dan sürülebileceğini düşünenlere verilmiş tarihi bir derstir.

-19 Aralık Türk Vatanının bölünmesine, Türk Milleti’nin esir edilmesine karşı toplu vuran yüreklerin zaferidir.

-19 Aralık Büyük Türk Milleti’nin bağımsızlık gücüdür, özgürlük sevincidir, egemenlik bilincidir.

-19 Aralık 1918; lafzı ve ruhunu şekil ve manasını birlikte düşünmek ve değerlendirmek gerekmektedir.

-19 Aralık 1918; bir yandan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açarken diğer yandan sömürgecilerin ve işgalcilerin zulmü altında yaşayan milletleri bağımsızlık mücadelesine cesaretlendiren bir örnek teşkil etmiştir.

Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un atılışının 97. Yıldönümünde; Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; sizleri, Kara Mehmet Çavuşları, Hacı Emin Hocalar, Kara Hasan Paşaları, Köse Mehmetleri, Mustafa, Mehmet ve Yusuf Ağaları ve Kuvva-yı Milliye’nin bütün adsız ve sayısız kahramanlarını, neferlerini minnetle ve şükranla anıyorum.

Sizler Cennet Mekânlarınız da rahat uyuyun. Büyük Türk Milleti, Dörtyollu Hemşerilerim ve Dörtyol Halkı adına söz veriyoruz ki bizlere emanet ettiğiniz vatan toprakları, sizlerden aldığımız ilhamla sonsuza kadar var olacaktır. Bin yıllık kardeşliğimiz yaşanacak ve yaşatılacaktır.

Ruhlarınız Şad Olsun, Mekânlarınız Cennet Olsun." dedi.

İlk Kurşun anıt alanında programın son bulmasının ardından Dörtyol Nesibe Gevher Anadolu Sağlık Lisesi'nin Erasmus projesi alanında gerçekleştirdiği Nature Rencer (Doğa Koruyucuları) Bisiklet Turu'na Hatay Valisi Orhan Mardinli ve Dörtyol Belediye Başkanı tarafından start verildi. Tur İlk Kurşun Müzesinde son bularak burada İlk Kurşun müzesi gezildi.

Protokol üyeleri tarafından Milli Mücadele'de İlk Kurşun'u atan Kara Mehmet Çavuş ve silah arkadaşlarının Özerleri ve Yeşilköy Mezarlığında bulunan kabirleri ziyaret edilerek Aşr-ı şerif okunarak kabirlerine karanfil ve güller bırakıldı.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş