Skip Navigation Links

Gerginlik Tatlıya bağlandı

Tatlıya bağlanan İskenderun Belediye Meclis toplantısı, birbirinden önemli konuların görüşülmesiyle sürdü.

Gündem   A+a-

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Avukat Bülent Akbay’ın, “Son zamanlarda AKP li meclis üyeleri ile Garip ŞANDIR da da gözlemlediğim başkana, güçe hoş görünüp, olumlu şeyler söyleyip hasır altından bir takım şeyleri siyasi, dar, demogojik, ve polemiklere yönelik bir takım talepler ile siyaset yapmaya kalkıyorlar” sözleriyle AK Parti’li İbrahim Yaran’ın bir yerel gazeteye verdiği röportajına atıfta bulununca cevap hakkı bulunan İbrahim Yaran’ın sözleriyle belediye meclis salonu alevlendi.

Tartışma büyürken, salonu boşaltma girişimine son anda müdahale eden Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, oturuma ara verdi. Akbay, Yaran ve grup başkanlarını yanına alarak makam odasında bir süre görüşen Başkan Civelek, salona girişinde gerilim sonrası kısa konuşmalara izin verdi ve Akbay ile Yaran gerilimden dolayı özür dilediler. Tatlıya bağlanan İskenderun Belediye Meclis toplantısı, birbirinden önemli konuların görüşülmesiyle sürdü.
Gerginlik Tatlıya bağlandı
Garip Şandır’ın İsmet İnönü caddesi adının değiştirilerek tekrar eski adı olan Fener Caddesi adını alması yönündeki talebi üzerine söz alan CHP Grup başkan Vekili ve meclis üyesi Bülent AKBAY;
“Bu önergenin reddedilmesi düşüncesindeyim. Nedenlerini sayacağım, öncelikle isimlere yönelik adeta bir rövanş anlayışı içinde Mete ASLAN Bulvarı isminin değiştirilmesine karşılık bu öneri gündeme getirmiştir. Ne yazık ki ülkemizde insanlar siyasetin düşündükleri gibi değil, birilerine hoş görünmek mantığıyla yapan bir siyaset anlayışına sahipler. Bu anlayışın çeşitli yansımaları da ne yazık ki böyle tezahür ediyor. Bu konuda İsmet İnönü caddesinin yada Fener Caddesinin bu kent için bu ülkeye bir şekilde bizden önce bir şekilde katkısı olmuş bir insanın ismi verilerek zaten başlamış ve bitmiş bir tartışmayı açmak alevlendirmek istiyorlar. Mete ASLAN bulvarıyla bunun bir ilgisi yoktur. Biz ucuz bir politika yapmak isteseydik meclisteki çoğunluğumuzu dikkate alarak meydanları 1 Mayıs Meydanlarına, Uğur Mumcu Parklarına ve benzeri tamamen siyasi içerikli bir takım şeyleri gündeme getirebilirdik. Bu nedenle bu önergenin gündeme getirilmeden reddedilmesi düşüncesindeyim. Aksi takdirde İskenderun’da İsmet İnönü Adının kaldırıldığı yönünde ki bir haberi Türkiye’ye duyurmak istemiyorum. Yoksa zannederim altından bu önergeyi veren arkadaşlar kalkamazlar diye düşünüyorum” dedi Sataşma olduğu iddiası ile tekrar söz isteyen MHP Grup Başkan Vekili Garip ŞANDIR’dan önce konuşan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf CİVELEK;
“Arkadaşlar tekrar söylüyorum bizim işimiz hizmettir. Devlet veya ülke gibi büyük konularda konuşmak ve söz almak isteyen arkadaşlar milletvekilliğine adaylığını koyup mecliste konuşsunlar. Ben rozetimi çıkardım fakat bu CHP’den ayrıldığım anlamına gelmiyor. Ben tüm İskenderun’un Belediye Başkanıyım. Partili partisiz herkese eşit mesafedeyim. Ve böyle olmak zorundayım zaten. Bu görevi yürüttüğüm süre içerisinde ayrım gözetmiyorum. İşe alınan 41 kişiyi belirlerken benim tek şartım gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenerek işe alınması oldu, başkada bir şeye karışmadım. Bir kişiye dahi referans olmadım. Bir çok arkadaşın yakınları alındı. İsimlerle oynaman sonu yok bugün şurası diğer gün burası. Bu isimler bizim gerçek kurucularımız. Bu isimlere borcumuz var başka isimler olsa değiştirilebilir. Ama bu isimlerle oynamak şık olmuyor. Oylarınıza sunuyorum” dediğinde, Garip Şandır sataşma için tekrar söz isteyerek bu isim değişikliği önergemiz dünün rövanşı le ilgili değil bizim düşüncemiz. Mete ASLAN’ın avukatlığını almadık, sevgili Akbay bundan pişman. Milletvekili adayı da değiliz. Ama belediye bile yazışmalarında Pac Meydanı veya E-91 Karayolu derken, bizde caddenin adının düzeltilmesini istedik. İsmet Paşa’ya saygımızı konumuzun başında belirtmiştik” dedi başkan Civelek ise;
“Senden tarafım kardeş uzatmayalım bu işi. Ben eski kültürlerin devamından yanayım. Anayasalar değişir ama kültürler değişirse yozlaşma olur diyerek önergen gündeme alınıp alınmamasını oyladı. Oylamada gündeme alınmaması kararı çıktı.
Yine gündem dışı Şandır ve Deveci tarafından verilen önerge ile esnafların Pazar günleri açık olması ile alınan tutarın azaltılması istendi. Bu konuda söz alan İbrahim yaran bu önergenin plan ve bütçe komisyonuna sevkinin oylanmasının gerektiğini belirti.zaten gündeme alınarak plan ve bütçe komisyonuna sevkedileceğini söyleyen diğer meclis üyelerinin itirazı ile yanlış anladığını belirtti.
AKP Meclis üyesi Ahmet DÖNMEZ Prime Mall’a kaçak yapı konusunda kesilen cezanın yetersizliğini belirterek bunu göz ardı eden belediye yetkililerinin gereğini yapmalarını istedi. Ve 76.000 Tl’lik bir ceza ile firmaya trilyonluk katkı sağlandığını belirti.
Bunun üzerine Bülent AKBAY konu ile ilgili açıklamalar yaparak idarenin gerekli işlemi yaptığını söyleyerek, bu konuda belediyeyi eleştirmelerinin yersiz olduğunu ifade etti. AKBAY;
Son zamanlarda AKP’li meclis üyeleri ile Garip ŞANDIR’da da gözlemlediğim başkana, güce hoş görünüp olumlu şeyler söyleyip hasır altından bir takım şeyleri siyasi, dar, demogojik, ve polemiklere yönelik bir takım talepler ile siyaset yapmaya kalkıyorlar. İbrahim YARAN bir demeç vermiş, ‘biz başkanımızdan çok memnunuz ancak demogojik ve polemik yapan, proje üretmeyen meclis üyeleri şeklinde bir takım beyanlarda bulunmuş. Söz konusu anlayış aslında bugüne kadar Akp’nin sürekli yaptığı çeşitli güç odaklarına hoş görünerek takiye yaparak güçten yararlanarak ama ben bunun yanında da siyasetimi yürütürüm mantığının sonucudur. Meclis üyelerinin asli görevi proje üretmek ve bu konuda öneride bulunmak değildir. İdarecilerin görevidir. Meclis üyeleri de bu konuda katkı sunar. Bu meclis salonunda projeleri en çok üreten ekip CHP ve ekibidir. Eleştiri ve muhalefet yapma görevini de bu gurup yaptı. Üzerlerine düşen sorumluluğu yapmadan sadece başkana ve güce iyi niyetli ifadelerini söyleyerek, ondan yararlanma mantığıyla siyaset yaparak, halktan oy alabileceklerini sanıyorlar. Meclis üyesi olarak hangi katkıları verdiklerini de görmek istiyoruz. Hangi projeleri gündeme getirdiler de reddedildi. Sadece ve sadece basit ucuz siyaset yaparak halkı da siyasetten uzaklaştırıyoruz. Ben 5 yıl sonra halkın karşısına hangi yüzle çıkıp hangi yüzle oy isteyeceklerini bilemiyorum. Sözüyle özüyle işiyle yaptığı bir olan insanların siyaset yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Siz sayın başkan öyle ifade ediyorsunuz, biz öyle ifade ediyoruz. Zaman zaman kent için tartışmalarımızdan, kırıntılardan yararlanmaya çalışılarak siyaset yapılıyor. Bunun sona ermesi gerekiyor” dedi.
İbrahim YARAN ise;
“AK Parti bu memleketin iktidar partisidir. Memleketimizin teveccühüne mazhar olarak memleketi yönetmeye yetkili kılınmıştır. Bunu kendi kısır beyni içinde mecliste hafife almaya Bülent AKBAY arkadaşımızın gücü yetmeyecektir. Buna izin de vermeyeceğiz. Bu davranışından dolayı kendisini kınıyorum. Adı geçen arkadaşımızın bundan önceki meclis toplantılarında mikrofonu alarak İskenderun’la hiç ilgisi olamayan mevzulardan bahsettiğini hepimiz hatırlarız. Meclis toplantılarına gelirken Bülent AKBAY’ın hangi konuda nasıl tavır sergileyeceğini kurgulayarak benim nasıl cevap vereceğimi arkadaşlarımla konuşmuşumdur. Ancak gurubum hayır, meclisi germeye gerek yoktur, o onun kendi görüşüdür. İskenderun’un önünde, basınımızın önünde her kes kendi takdirini alacaktır denmiştir. Ben bu arkadaşımızın bir kaç konuşmasına değinmek durumundayım şu an. 15-16 Haziran İşçi olaylarını gündeme aldığında bundan 30 sene evvelki işçi hadiselerinin gündeme taşınmasında İskenderun’a ne faydası var ortalığı germekten başka. Bu memleket bu gerginliklerden çok çekti. Başka bir sürü hikayeler anlattı bize, La Fontaine’den masallar, Nazım’dan şiirler. Nedir bu? Bu çatının altında konuşulacak ve fayda sağlayacak İskenderun’a hizmet edecek meseleler mi bu? Bülent AKBAY’ın AK Parti’yi eleştirmede hiçbir suretle hakkı yoktur. Sayın başkana bizim yakın olmak gibi bir gayretimiz yoktur. Ben gazeteye yaptığım açıklamada da hizmet biletini sayın başkanımıza vermiştir millet dedim. Başkanın doğru kararlarına verdiğimiz katkı sayın AKBAY’ı rahatsız ediyorsa olmaya devam etsin katkılarımız devam edecektir” dedi.
Gündem maddelerine geçilmişti ki gündem ile ilgili söz alacak gibi davranarak mikrofonu ele alan Bülent AKBAY, itirazlara rağmen kendini savunma hakkını kullanarak;
“beni dinleme nezaketini gösterme veya göstermeme hakkına sahip değiller, isterlerse gidebilirler” demesi ile birlikte mecliste sesler yükselmeye başladı ve itirazlar birbirini kovaladı. Ayağa kalkıp meclisi terk ederek protesto etmek isteyen AKP ve DP’ li meclis üyelerini başkan Civelek sakinleştirmeye çalıştı. Ancak gerginliğin artması üzerine meclis toplantısına 5 dakika ara verdiğini açıklayarak kendisi de kürsüden inerek, tarafları sukunete davet etti. Olmayınca tarafları yanına alarak içeriye davet etti. Toplantının devamında meclis üyeleri yerlerini tekrar aldı. Söz alan İbrahim YARAN kendi adına vermiş olduğu üzüntüden dolayı meclisten özür diledi. Toplantı kaldığı yerden devam etti.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet