Skip Navigation Links

'Süpürge protesto işareti'

Elektrik Mühendisi Bülent Bozdoğan AYNA ve EVİMİZ İSKENDERUN-Süpürge- Derneklerinin Çarşamba Konuğu oldu.

Gündem   A+a-

Elektrik Mühendisi Bülent Bozdoğan AYNA ve EVİMİZ İSKENDERUN-Süpürge- Derneklerinin Çarşamba Konuğu oldu. Özellikle kentin sanayi gelişimi üzerine keyifli bir sohbete vesile olan Bozdoğan, hem sanayinin hem de tarımın birlikte gözetilmesi gerektiğini ve her ikisinin de vazgeçilmez olduğunu savundu.

'Süpürge protesto işareti'
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği'nin ismi üzerine, kendisini dinleyenlere süpürgenin çağrıştırdığı anı ve fikirleri soran Bozdoğan, 1960 öncesinde Osmanlı dönemi subaylarından Hüsamettin Ersözlü'nün, Cumhurbaşkan'ı Celal Bayar'ı süpürge ile protesto ettiğini anımsattı. Bozdoğan, "Ersözlü buralı aile. Nergizlik'e yerleşmiş. O dönem ilçe başkanı. Celal Bayar'ı karşılarken bu aileye mensup iki hanım süpürge kaldırarak protesto etti. Bu, süpürge fiyatının çok yükselmesinden ileri geldi" diye bir çocukluk anısını nakletti.

'Taklit yapıyoruz'
2003'te OSB'nin kuruluşunu tamamladığını, 5 holdingin temsilcilerinin kendisinin başkanlığında yönetim oluşturmayı uygun gördüğünü ifade eden Bozdoğan, "OSB'nin bağımsız ilk başkanıyım. Vali olmayan ilk başkanım" dedi.
Arge'nin hayatımıza tam yerleşmediğini ve taklit yaptığımızı belirten Bozdoğan, çelikçilikte sökülüp gelen Avrupa'nın dışladığı makinalar kullanılırken, sıfırda kurulu makinaların kullanımının yeni başladığını söyledi.
59 parsel olarak planlanan projenin, birleştirilerek, sayının 26'ya düştüğünü ancak uyum sağlamadığını belirten Bozdoğan, altyapıyı yenilediklerini söyledi.
Doğalgaz inşaatının devreye alındığı, elektrik şebekesinin yeraltında galeri yapacak ilk tesis kurmayı İskenderun'da denediklerini anlatan Bozdoğan, "2008 yılına kadar yenilenerek yeraltına alındı. Motor gidebilir rahatlıkla altyapı galerisinde" dedi.

'CHP'ye 15 günlük başkan seçtik'
Tecrübesi nedeniyle kendisine belediye başkan aday adayı olma teklifi getirildiğini, ancak adaylığın kısmet olmadığını söyleyen Bozdoğan, "Göreve gelen başkanlar tecrübemizden yararlanmak isterse bilgi aktarırız" dedi. Siyasete 1999'da başlamakla beraber belediye başkan aday adaylığıyla pekiştirdiğini, kendi içindeki problemleri bitiremeyip problem çözmeye aday olan partide yer aldığını anımsatan Bozdoğan, "Herkes her yere aday olunca çelişki oluyor. En başta ilçe teşkilatında oluyor. Kayyumlukta yaptık. İlçe teşkilatı seçtik ama bugünkü noktada yine başkan yok ortada. 15 günlük başkan seçtik. Bundan sonra atama yapılacak. Mevcut sistem kalmayacak" diye konuştu.

'İktidar meclis üyesi önerge vermez'
İskenderun belediye meclis üyelerinin hatalı davrandığını belirten Bozdoğan, "İktidar meclis üyesi önerge vermez. Sen zaten başkanın partisinden gelmişsin başkanın haberi olmadan önerge verip, çözüm istiyorsun" dedi.
İnsanın geldiği yerin kurallarına uyması gerektiğini, geldiği yerin kuralını uygulamaya kalkmasının yanlış olacağını vurgulayan Bozdoğan, birlikte çalışmaya aday olanların bunu uygulaması gerektiğini söyledi.

'Aydın olmanın sorumluluğu var'
Herkesin herşeyde aydın olduğunu, ancak aydın olmanın sorumluluğu bulunduğunu belirten Bozdoğan, "Üniversitede bir hocamız 'Aydın yaşantısı ile tecrübe edindiği bilgileri matematiksel yoğurup toplumun yararına kullanan kişidir. Aydın bunu yapmakla yükümlüdür' derdi. Aydınım deyip yatıyorsan olmaz. Bilgini, tecrübeni toplum yararına kullanmak zorundasın. Bilgi paylaşılarak çoğalır" dedi.
Bölgemizin göç aldığını ama destek görmediğimizi, her gelenin uyum sağlamak yerine kendi şartlarına kabul ettirmeye çalıştığını vurgulayan Bozdoğan, gecekondulaşmanın da bu nedenle oluştuğunu ifade etti.

'Portakal bahçeleri kesiliyor'
İstihdam yaratmak için büyümeye karar verdiklerini, Sarıseki'nin sanayi bölgesine dönüştüğünü anlatan Bozdoğan, demirçeliğin para kazanma yöntemi olduğu ancak, tarımın da ekonomik değer olduğunun altını çizdi. Bozdoğan, şöyle konuştu: "Sarıseki'ye değin bataklık. Göçmen kuşlar konaklama alanı bunu da gözönüne alarak orada araziyi kontrol altına alıp, genişleme önerdik. 2003 yılında Sarıseki'yi komple kaldıralım önerim oldu. Burası sanayi bölgesi yapılmış kirli sanayiyi buraya hapsedelim, Osmaniye'ye kadar gider dedim. Sarıseki'ye en son sel 1968'de geldi. Her sene sel olurdu. 1968'de Sarıseki'de son sel yaşandı. Denizden topladılar deyim yerindeyse Sarısekili'yi denebilir. Denizciler'de herkese yer verildi. Afet bölgesi olarak ama o evleri almadılar. Sel niye olmaz oldu Sarıseki'de? İDÇ kuruldu soğutma suyu olarak Mersin çayı alındı. Su İDÇ'ye pompalandı sel olmaz oldu. İnsanlar Sarıseki'deki eski evlerine geri geldi. Denizciler'deki evleri kiraya verdiler. Bizde Sarıseki'yi kaldıralım dedik. Bölgede stoklama, bekletme yok. Assan liman yalnız limancılık yapılacak. Bir yıl sonra trafik sorunu yaşayacağız o bölgede. Bataklık olarak kuruttuğumuz yolu depolama tır alanına dönüştürürüz. Kirli sektörde bu bölgede kapatılır. Sarıseki'de çatılar yükseliyor. Portakal bahçeleri kesilip fabrika kuruluyor. Osmaniye'ye kurulan çelikhane buraya kurulacaktı. Portakal bahçeleri kesildi, deniz dolduruldu. Demirçelik para kazanma yöntemi ama tarım da ekonomik değer. Portakal bahçesi kesiliyor, hala kesilecek."

'Enerji üretimi dengeli ve bilinçli olmalı'
Termik santral konusu ile ilgili soru üzerine, enerjinin ihtiyaç olduğunu ancak dengeli ve bilinçli yapılması gerektiğini belirten Bozdoğan, "Diloavası çok dar alan yoğun kirlilik görülüyor. Osmaniye'den buraya daha geniş alan ama dileğim o kadar kirli olmaması. Enerji ihtiyacımız var. Sanayide de konutta da ihtiyaç. Üretilmeli ama yöntem de var. Hidroelektrik santrali var, baraj kurulur, termik, nükleer, rüzgar santrali, yeni yöntem olan güneş enerjisi santraller var. Hepsi her yerde kullanılmaz. Rüzgar santralinden sanayi çalışmaz. Dengeli, bilinçli olmalı. En sakıncasız rüzgar santrali. O da doğru yere dikilmeli. Samandağ'da rüzgar santrali kurulması protesto edildi. Rüzgar santralini dağa değil, plaja koyarsan zararı var. Denizin 80 metre içine koydular. Samandağlılar o noktada haklıydı" diye konuştu.

Bozdoğan kim?
1951 İskenderun doğumlu olan Bozdoğan, ODTÜ mezunu. Adana, Konya, Kahramanmaraş'ta çalışma üstlendiğini belirten Bozdoğan, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, 1999 yılında İskenderun Belediye Meclis üyeliği görevinde bulundu. Verilen görevin doğru yapılması gerektiği inancında olduğunu belirten elektrik mühendisi Bülent Bozdoğan, üç çocuk babası.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet