Skip Navigation Links

SKY News Kanalı Ortadoğuyu Başkan Savaş'a Sordu

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, başta komşumuz Suriye’de olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri

SKY News Kanalı Ortadoğuyu Başkan Savaş'a Sordu

Medya   A+a-

dünyaca ünlü Sky News haber kanalına değerlendirdi.

Dünyanın hemen hemen her ülkesinde izlenen kanalın Türkiye Prodüktörü Fatih Artun’a mülakat veren Başkan Savaş, özellikle Suriye’de yaşanan savaşın ilimizde ve bölgemiz genelinde yarattığı ekonomik ve toplumsal sıkıntılara değindi. 

BETON DUVARLAR SURİYE İLE OLAN MANEVİ BAĞIMIZI KOPARAMAZ

Suriye sınırından yasa dışı geçişleri ve kaçakçılığı önlemek için yapımına başlanan beton blokların iki ülke arasındaki akrabalık bağlarını koparamayacağını kaydeden Başkan Savaş, beton blokların ancak sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini azaltılabileceğini ifade etti.

SURİYE’DEKİ YANGINDAN EN BÜYÜK ZARARI BİZ GÖRDÜK 

Hataylı hemşehrilerinin Suriye’de yaşanan yangına ekonomik, psikolojik ve sosyolojik açılardan baktığını vurgulayan Başkan Savaş, Suriye’de yaşanan çatışmalardan önce Hatay’ın Ortadoğu için gerek ticari gerekse de toplumsal anlamlarda bir rol model kent görevi üstlendiğini söyledi.Suriye’deki gelişmelerin Hatay’da en çok neleri değiştirdiğini de cevaplayan Başkan Savaş, küçük esnafından, ticaret erbabına, turizmden ulaşım sektörüne kadar en çok ekonomik alanlarda faaliyet gösteren hemşehrilerinin rızk kapısının kapandığını kaydetti.

HATAY’IN SURİYE’YE BENZEMESİN DİYE ELİMİ TAŞIN ALTINA KOYDUM

Toplumsal huzurun bozulmaması ve hemen yanı başımızdaki Suriye’de yanan ateşin Hatay’a sıçramaması için sağduyulu sistematik çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Savaş, “Toplumun tüm dinamikleri ile yaptığımız sistematik sağduyu toplantıları neticesinde aklı selimin hakim olmasıyla çok şükür bir tek hemşerimizin dahi burnu kanamadı” dedi.  

HATAY YEREL SEÇİMDEN SONRA RAHAT BİR NEFES ALDI

Başkan Savaş, Hatay’ın mezhepsel anlamda Suriye ile benzerlikler taşıdığı ve burada yaşayan Alevi vatandaşların komşu ülkede yaşanan savaş neticesinde Türkiye’nin Suriye’ye karşı izlediği dış politika da göz önüne alındığında sıkıntılar yaşayıp yaşamadığıyla ilgili olarak, “Yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan Hatay’ımızda, bugüne kadar ne dinsel ne mezhepsel ne de ırksal anlamda iç savaşa dönüşecek bir tablo ortaya çıkmamıştır. Beş yıla yakın bir süredir Ortadoğu’da ve özellikle Suriye’deki mezhepsel anlamda körüklenen çatışmalarda kardeş kanının dökülmesi ilimizde yaşayan Alevi kardeşlerimizi de sıkıntıya sokmuştur. Suriye’de rejime karşı muhalif olan grupların Türkiye genelinde veya Hatay özelinde mezhepsel bir çatışma çıkarma olasılığı kardeşlerimizin korkmasına doğal olarak neden olmuştur. Söz konusu tedirginlik, 3 yıl gibi uzun bir süre devam etmesine rağmen bugün baktığımız zaman özellikle yerel seçimlerden sonra insanların birbirine olan etnik ve mezhepsel bakışı yumuşadı. Resmi kurumlarımız ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla(STK) etnik ve mezhepsel ayrılıkların herhangi bir çatışma ortamına mahal vermemesi için elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koyduk. Yaklaşık 16 aydan bu yana da tüm etnik ve mezhepsel farklılıklarımız Hatay’ın mozaik yapısına uygun olarak huzur, barış ve güven içerisinde birbirlerine yan gözle bakmadan yaşamlarını devam ettirmekteler” ifadelerini kullandı.

AYRIŞTIRICI DEĞİL, KAPSAYICI POLİTİKALARLA ROL MODEL OLMALIYIZ 

Türkiye olarak Ortadoğu’da ve dünyanın farklı noktalarında daha kapsayıcı bir bakış açısının geliştirilmesi gerektiğini savunan Başkan Savaş, uygulanacak dış politikada dinsel, etnik ve mezhepsel yaklaşımların terk edilerek ülkenin bekası ve menfaatleri doğrultusunda dünya huzuruna katkı sağlayacak yaklaşımların geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.Türkiye’nin özellikle İslam Dünyası ve Ortadoğu üzerinde bugüne dek modern hayatı temsil eden bir ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, son 5 yılda yaşanan gelişmelerle bu prestijli konumun arttırılması yerine azaltılarak ülkeye kötü imajlar iliştirildiğini sözlerine ekledi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet