Skip Navigation Links

4 Çocuk Babası ALS Hastası

Adana'da 3 yıldır mücadele ettiği amiyotrofik lateral skleroz (ALS) yüzünden hareketsizliğe mahkum olan Yasin Asma'nın eşi ve 4 çocuğu,hastalığa çare

 4 Çocuk Babası ALS Hastası

Gündem   A+a-

Adana'da 3 yıldır mücadele ettiği amiyotrofik lateral skleroz (ALS) yüzünden hareketsizliğe mahkum olan Yasin Asma'nın eşi ve 4 çocuğu, hastalığa çare bulunmasını ümit ediyor.
ALS ve benzeri hastalıklarda kök hücre çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Asma, Türkiye'de kapsamlı çalışmalar yapacak bir araştırma merkezi kurulması gerektiğini söyledi.
Babalar Günü'nü, Dünya ALS Günü ile aynı anda kutlayan Asma ailesi, hastalık ilerledikçe kutlamayı da daha büyük bir buruklukla karşılıyor. 3 yıldır ALS hastalığıyla mücadele eden Yasin Asma (43), bedenindeki kasları hareket ettiremediği için ailesinin yardımıyla günlük hayatını sürdürürken, ALS Derneği çatısı altında ise hastalıkla mücadeleye katkı koymaya çalışıyor.
Hastalığı nedeniyle şirketini 19 yaşındaki oğlu Muhammed'e devreden Yasin Asma'nın eşi Türkan Asma, ALS hastalığının tedavisinin bulunmasını istediklerini kaydetti.
Yasin Asma'nın 14 yaşındaki kızı Sehra ise babasını bu şekilde gördükleri için çok üzüldüklerini belirterek "Eskiden bizi oynatırdı, parklara götürürdü, şimdi hiçbiri yok. Ayakta olmasını, bizi gezdirmesini isterdim" şeklinde konuştu.
Ailenin en büyük kızı 16 yaşındaki Kevser Asma da devletin ALS hastalığı ile mücadelesinde zayıf olduğunu düşündüğünü söyledi. Zor günleri kendilerinin çektiğini anlatan Kevser Asma, "Daha önce gezmeye, yemeğe gider, yürüyüşe çıkardık ama şuan daha çok zorlanıyor, eskisi gibi gezemiyoruz. İstediği hareketleri yapamıyor" ifadelerini kullandı.
"ŞİMDİ BEN ONA NİNNİ SÖYLÜYORUM"
9 yaşındaki Meryem Asma ise eskiden olduğu gibi parklarda oyunlar oynayamadıklarından yakındı. Minik Meryem, "Babamın ayağa kalkmasını ve parkta oynamasını istiyorum. Önceden babam bana ninni söylüyordu, şimdi ben ona söylüyorum. Ben yatırıyorum bazen. Benimle gurur duyuyor çünkü onu çok seviyorum. Babamı görünce biraz üzülüyorum çünkü onu çok seviyorum" diye konuştu.
"ALS HASTALARINA DİYAFRAM PİLİ VERİLMELİ"
Babalar Günü ve Dünya ALS Günü'nü kutladığını belirten Yasin Asma ise hastalığın son evresinde yaşanan solunum probleminin giderilmesi için, devletin diyafram pilini hastalara ücretsiz vermesi gerektiğini dile getirdi. Hastalığına dair konuşan Asma şunları söyledi: "Özellikle ALS hastası babaların yüreğinden, ellerinden öpüyorum çünkü onlar özel, güçlü insanlar. Her şeye rağmen hayata tutunabilen, başarabilen insanlar olduğu için yüreğinden öpüyorum onları. Hayatımda değişmeyen bir şey kalmadı çünkü hastalık size yavaş yavaş geldiği için her şeyi öğreterek yaşamayı öğretiyor. ALS ile yaşamak çok zor, bununla birlikte güçlü insanlar oldukları için, bu zorluğu başarabilen insanlarla doludur ALS ailesi. Bu büyük ailenin tüm fertlerini selamlıyorum ve onlara daha güçlü olmaları gerektiğini, umutlarını yitirmemeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum."
Türkiye'de güçlü bir ALS Araştırma Merkezi'nin gerektiğini vurgulayan Yasin Asma, ALS hastalarının akülü tekerlekli sandalye ve elektronik yatak ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan ALS Derneği'nin başlattığı '1 SMS, 1 NEFES' kampanyasına vatandaşların destek vermesini istedi. Kampanya kapsamında 'ALS' yazıp '2576'ya mesaj gönderen vatandaşlar, ALS hastalarına 5 TL katkı sağlıyor.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet