Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 10 Yaşında

T.C ile KKTC Hükümetlerinin ortak geliştirdikleri bir proje olan ve iki hükümetin ODTܒye daveti üzerine kurulan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 10. Akademi

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu  10 YaşındaWeb
TV
Foto
Galeri

Eğitim   A+a-

İskenderun basının temsilcilerini ağırlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ODTÜ için yeni bir iddia ve prestij projesi olduğunu belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, temel prensiplerinin Türkiye’de 60 yıldır eğitim veren ODTÜ Ankara Kampusu ile aynı anlayış ve değerlendirme standartları ile eğitim vermek olduğunu söyledi. Akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara’ya bağlı olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun üniversite adayları için ODTÜ lü olmak için ikinci bir fırsat olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Tümer, her biri gerek profesyonel iş yaşamında, gerekse akademik alanda son derece başarılı olan mezunları ile gurur duyduklarını söyledi.

“ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİMDE KALİTE”

 

Geride bıraktıkları on akademik yıl boyunca önceliklerinin ODTÜ eğitim kalitesini KKTC’ye taşımak olduğunu belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, KKTC’de yükseköğrenim gören öğrenci sayısının %3’ünü barındırmalarına karşın, ÖSYS’de farklı bir öğrenci profilini KKTC’ye çektiklerini söyledi. 2014 ÖSYS ilk yerleştirme sonuçlarına göre, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda 7 mühendislik programına 287 öğrenci yerleşirken, en fazla öğrenciye sahip beş KKTC üniversitesinin 19 mühendislik programına toplam 326 öğrencinin yerleştiğini belirten Prof. Tümer, benzer durumun İktisadi ve İdari Bilimler programlarında da yaşandığına dikkat çekti.

“MEZUNLARIMIZIN BAŞARISIYLA GURUR DUYUYORUZ”

 

10 Akademik Yıl boyunca verdikleri 986 mezunun iş yaşamlarında ve lisansüstü programlarda ODTÜ mezunlarının bilinen başarılarını aynı ölçüde sergilediklerini belirterek, “giriş puanlarındaki farklılığı göz önüne alırsak, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda Ankara’ya göre daha fazla katma değer yarattığımızı söyleyebiliriz” dedi.  Bu katma değeri sağlarken, özellikle İngilizce hazırlık sınıfında ve birinci sınıflarda başarısızlık nedeni ile gerçekleşen ayrılma sorununu aşmak için çeşitli projeler geliştirdiklerini belirten Prof. Tümer, şu bilgileri aktardı:

 

“Lisans programlarına kabul edilen öğrencilerimizin, üniversite yaşamına uyumunu hızlandırmak üzere, kredili “Kampusta İlk Yıl Seminerleri” başlıklı bir ders geliştirdik. Mühendislik programları öğrencileri için “Matematik Yeterlik Sınavı” ve bu sınavda gerekli başarıyı gösteremeyenler için “Precalculus” dersi uygulamasını getirdik. İngilizce hazırlık programında “Uzatılmış Bahar Dönemi” geliştirerek hazırlık sınıfına başlangıç düzeyinde başlayan öğrencilerin İngilizce Yeterlilik Sınavı öncesi eğitim sürelerini iki ay uzattık. İngilizce Yeterlilik Sınavında belirli bir başarı düzeyini yakalayan, ancak lisans eğitimine başlamak için gerekli koşulu sağlayamayan öğrencilere bursluluğun devam edeceği, bir dönemlik ETP (English Towards Proficiency) programı uygulamasına başladık.”

Her alanda olduğu gibi, yükseköğretimde de insan gücünün en önemli faktör olduğunu belirten Prof. Tümer, “Kuzey Kıbrıs Kampusu’na öğretim elemanlarının işe alımı, atama ve yükseltmelerinde ODTÜ Senatosu’nun belirlediği ölçütler ve süreç aynen uygulanıyor, ayrıca ODTÜ merkez kampusumuzdan da belli oranda öğretim elemanı desteği alıyoruz” dedi ve bu akademik yıl itibariyle akademik kadrolarının derece veren programlarda 80, Yabancı Diller Okulu’nda 56 olmak üzere 136 tam zamanlı ve 36 yarı zamanlı öğretim elemanından oluştuğunu ekledi. 

 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

 

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’na yeni kayıt yaptıran uluslararası öğrenci sayısının her yıl ikiye katlandığını belirten Prof. Tümer, 2012 yılında 56 olan yeni kayıt sayısının 2013’te 128’e, 2014’te ise 224’e yükseldiğini kaydetti. Yabancı öğrencilerin başarı oranının diğer öğrencilerine oranla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turgut Tümer, bu yıl Akademik Başarı Bursu kazanan 21 mühendislik öğrencisinden 17’sinin, 20 sosyal bilimler ve eğitim öğrencisinden ise 5’inin üçüncü ülke uyruklu olduğunu söyledi. Gurur verici gelişmeler yaşadıklarını belirten Prof. Tümer sözlerine, “örneğin, dünya çapında faaliyet gösteren MAERSK, bir şekilde bizim uluslararası mezunlarımızla karşılaşmış. Mezunlarımızın niteliklerinden etkilendiklerini belirterek halen öğrenimlerini sürdüren öğrencilerimizle toplantı yapmak üzere KKTC’ye geldiler” diye devam etti.

Prof. Dr. Turgut Tümer, eğitim ile yetinerek, başarıyı sadece öğrenci sayısı ve verilen diploma ile ölçerek üniversite olunamayacağını belirterek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun üniversitelerin diğer iki etkinlik alanı olan araştırma ve toplumsal hizmet alanlarında da geride bıraktıkları on yılda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu arada dolaylı veya doğrudan yakın çevrelerine ve KKTC’ye ekonomik katkı ve istihdam olanağı da sağladıklarını ekledi.  Prof. Tümer, bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu olarak araştırmalarımızda enerji ve çevre ile Akdeniz ve Bölge çalışmaları üzerine odaklandık. Son on yılda Kuzey Kıbrıs Kampusu öğretim elemanlarınca Kampus fonundan desteklenen Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında 48 proje ile TÜBİTAK 1001 programında 5 proje başarıyla sonuçlandı. Üç öğretim elemanımız Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı “Marie-Curie Reintegration Grant” programı kapsamında araştırma desteği kazandı, öğretim elemanlarımız ABD’den Intel, Almanya’dan Solitem, Türkiye’den Aselsan gibi endüstriyel kuruluşlardan Ar-Ge çalışmaları için destek aldı. ”

 

Yeni kayıt yaptıran her öğrenciye ilk 2 yıl yurtlarında barınma garantisi veren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, en son teknoloji kullanılarak donatılmış, güvenli, rahat ve bakımlı bir yaşam ortamı sunulan, tek kişilikten dört kişiliğe kadar yurt odası seçenekleri bulunuyor. Zengin bir kütüphane koleksiyonuyla eğitim ve araştırmaya destek verilen, 20 bin metrekarelik alana yayılmış spor tesisleri ile birçok alanda spor etkinliği gerçekleştirme fırsatı bulunan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda öğrencilerin aktif rol aldığı sosyal ve kültürel etkinliklerle çeşitlendirilmiş ve zengin bir Kampus yaşamı sunuluyor. 13 öğrenciye bir öğretim elemanı düşen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda 2015–2016 akademik yılında %100, %50 ve burssuz kontenjanın yanında ilk kez %75 burslu kontenjandan öğrenci kabul edilecek.  ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda geçtiğimiz akademik yılda öğrencilerin yüzde 30’u tam burslu, yüzde 43’ü %50, yüzde 13’ü %25 burslu öğrenim görürken, yüzde 14’ü ise burssuzdu.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu  10 Yaşında foto galeriyi gezinmek için tıklayın.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu  10 Yaşında videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar