Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Üniversitede ODTÜ ayrıcılığını yaşamak isteyenleri Kıbrıs bekliyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu gazetemizi ağırlayarak kampüsteki ayrıcalıkları tanıttı.

Üniversitede ODTÜ ayrıcılığını yaşamak isteyenleri Kıbrıs bekliyor

Gündem   A+a-

2003 ten buyana yaptığı çalışmalar ve kampüsü gezdiren yetkililer. ögrencilerin kaldıkları yerlerden,yapılan eğitim ve sosyal falıyetlerine kadar gezdirdiler, eğitim sınıflarda gerek laboratuvarlarda bilgi verdiler.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu ile ODTÜ’lü olma Fırsatı

geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen ve bu konudaki başarısını Türkiye’de ve dünyada kanıtlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından bir toplumsal sorumluluk projesi olarak benimsenen Kuzey Kıbrıs Kampusu, 15 lisans ve 3 lisansüstü programa kayıtlı 2.188 öğrencisi ile 9. Akademik Yılında… ODTÜ Ankara’ya göre daha düşük puanla öğrenci kabul eden, ancak öğrencilerini 58 yıldır eğitim kalitesi tüm dünyada kabul edilen ODTÜ standartlarında mezun eden ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, üniversite adaylarına ODTÜlü olabilmek için ikinci bir fırsat veriyor. Geçtiğimiz üç akademik yılda olduğu gibi 2014-2015 akademik yılında da TC kontenjanlarının tümü burslu olacak ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, geride bıraktığı 8 akademik yıl boyunca 721 mezun verdi.

ÜLKE SINIRLARINI AŞAN YÜKSEK PRESTİJ

ODTÜ’nün Türkiye’nin dışında uluslararası arenada da yüksek prestije sahip olduğunu belirten ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, bu başarının özellikle dünyada üniversite sıralamalarında kendini gösterdiğini söyledi. Prof. Tümer, şunları söyledi: “Bu sıralamalardan biri, İngiltere merkezli QuacquarelliSymonds (QS) kuruluşunun bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri sıralaması. ODTÜ 12 farklı bilim alanının hepsinde birden, ön sıralarda yer alan tek Türk üniversitesi. İkinci önemli sıralama, İngiliz Times Education’ın tarafından 150’den fazla ülkede 17 bin üst düzey akademisyene yapılan anketle belirlenen sıralama ki, bu sıralamaya göre son üç yıldır ODTÜ, ilk 100 içinde yer alıyor. 2012’de 91-100 bandında yer aldı, 2013 yılında 40 basamak yükselerek 51-60 bandında yer aldı. Türkiye’de ilk 100’e yaklaşan başka üniversite yok. Bu sıralamada yer alan ilk 50 üniversitenin en düşük bütçeli olanı, ODTÜ’nün bütçesinin 8 katına sahip. Türkiye’de maaşlar da dahil, giderlerinin üçte birini araştırmaya dayalı projelerin gelirleriyle karşılayan tek üniversite ODTÜ.”

Prof. Tümer, yurt dışında benzer birçok örnek olduğuna da değinerek, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun akademik ve idari bakımdan tümüyle ODTÜ Ankara’ya bağlı olduğunu, öğrencilerin ODTÜ diplomalarını ODTÜ Ankara mezunlarının da içinde bulunduğu törenle aldıklarını söyledi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Projesinin ilk başladığı 2002 yılından 2013 yılı sonuna kadar kampusa 250 milyon TL kaynak aktarıldığına işaret eden Prof. Dr. Turgut Tümer, bu rakamın 185 milyon TL’sinin yatırım, 65 milyon TL’nin ise cari giderlere katkı olduğunu

MİMARİ ÖDÜLLÜ KAMPUS

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ilk etapta 3.500 öğrenciye göre tasarlandığını belirten  Prof. Tümer, ilk kampus tasarımı ve misafirhane ile kafeterya binalarının tasarımının Ankara Mimarlık Bölümünün bitirme projesi olduğunu, içinde 5 öğretim üyesinin de bulunduğu 18 kişinin yer aldığı tasarım ekibi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Diğer bina ve peyzaj projelerinin yarışmalar sonucunda gerçekleştirildiğini, jürinin ODTÜ Ankara Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinin olduğunu söyledi. Yarışma birincilerinin projelerinin uygulandığını belirten Prof. Dr. Turgut Tümer, bu durumun kampusa mimari çekicilik kazandırdığını söyledi. Rektörlük binasının Türkiye Mimarlar Odası ödülünü kazandığını, lojman binalarının Ağahan ödülüne aday gösterildiğine değinen Prof. Tümer, Türkiye’de yeni kurulan üniversitelerin ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nu görmeye geldiklerini söyledi.

PROFESYONEL YAŞAMA YOLCULUKTA DA ÖĞRENCİSİNİN YANINDA

Mezuniyetle profesyonel yaşam arasındaki yolculukta da öğrencilerini yalnız bırakmayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, son sınıf öğrencilerine verdiği Kariyer Koçluğu Programı ile bu süreçte desteğini sürdürüyor. Öğrencilerinin iş yaşamına atılmadan önce amaçları ve onunla bağlantılı olarak kariyer hedefleri konusunda netleşmeleri, kariyerlerindeki gelişim için etkili olacak aksiyonları belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla Kariyer Koçluğu Programı uyguluyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda profesyonel bir firma aracılığıyla gerçekleştirilen bu program ile öğrencilere, ideal iş vizyonu, iş arama stratejisi, özgeçmiş oluşturma, iş görüşmesi ve iş tekliflerinin değerlendirilerek müzakere edilmesi konularında koçluğun yanı sıra danışmanlık veriliyor.

YURT OLANAKLARI

Yeni kayıt yaptıran her öğrenciye ilk 2 yıl yurtlarında barınma garantisi veren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, I. II. ve III. Yurt binalarında tek kişilikten dört kişiliğe kadar seçenekleri olan, öğrencilere en son teknoloji kullanılarak donatılmış, güvenli, rahat ve bakımlı bir yaşam ortamı sunuluyor.

20 BİN METREKARELİK SPOR MERKEZİ VE TESİSLERİ

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yaklaşık 20 bin metrekarelik alana yayılmış olan spor merkezi ve tesislerinde basketboldan voleybola, Uzakdoğu sporlarından plaj voleyboluna, squash’tan atletizme, hentboldan golfe hemen her alanda spor aktivitesi gerçekleştirmek mümkün. Öğrenciler, spor toplulukları ve spor kulüpleri bünyesinde basketbol, futbol, yüzme, voleybol, masa tenisi, satranç, tenis, orienteering ve shotakan karate gibi spor branşlarına ve spor yarışmalarına katılabiliyorlar. Öte yandan, Spor ve Rekreasyon Müdürlüğü, öğrenci, personel ve misafirlerin katılımına açık olarak aerobik, step, Latin dansları dersleri, tenis, fitness ve vücut geliştirme programları, tüplü dalış sertifika programları, mini golf sporu yarışmaları gibi bireysel veya grup spor programları düzenliyor.

ZENGİN KÜTÜPHANE

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun 3.500 metrekare kapalı alana sahip kütüphanesinde 60 bin ciltlik raf ve 450 kişilik oturma kapasitesi, grup çalışma odaları, 30 kişilik çoklu-ortam odası ve 76 kişilik bir seminer odası bulunuyor. Bütün alanların internet bağlantısı ile desteklendiği Kütüphane, haftanın 7 günü öğrenci ve çalışanların yanı sıra dış kullanıcılara da hizmet veriyor. ODTÜ Ankara Merkez Kütüphanesi ile doğrudan internet erişimi olanağı sağlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi’nin koleksiyonu, 30 binin üzerinde basılı kitap, 250'den fazla popüler dergi ve günlük gazete, 163 elektronik veritabanı aboneliği ile 55.000 elektronik dergi ve 179 bin elektronik kitap ile multimedyadan oluşuyor.

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU

* İktisadi ve İdari Bilimler

* İşletme

* İşletme Uluslararası Ortak Lisans Programı (ODTÜ KKK - SUNY New

* Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

* Bilgisayar Mühendisliği

* Elektrik - Elektronik Mühendisliği

* Havacılık ve Uzay Mühendisliği

* İnşaat Mühendisliği

* Kimya Mühendisliği

* Makina Mühendisliği

* Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği

* Eğitim / Beşeri Bilimler

* Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

* İngilizce Öğretmenliği

* Psikoloji

* Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Paltz)

Nasıl ODTÜ’lü olunur?

Kampusta yaklaşık 22 bin metrekarelik alana yayılmış olan spor merkezi ve tesislerinde basketboldan voleybola, Uzakdoğu sporlarından plaj voleyboluna, squash’tan atletizme, hentboldan golfe hemen her alanda spor aktivitesi gerçekleştirmek mümkün. Öğrenciler, spor toplulukları ve spor kulüpleri bünyesinde basketbol, futbol, yüzme, voleybol, masa tenisi, satranç, tenis, orienteering ve shotakan karate gibi spor branşlarına ve spor yarışmalarına katılabiliyorlar.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin dünyanın her yerinden, bir kısmı Erasmus programı çerçevesinde akdedilmiş olan 200'ün üzerinde üniversite ile ikili anlaşmaları bulunmaktadır ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencileri de bu anlaşmalar kapsamındaki öğrenci değişim programlarından yararlanabilmektedir. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki hibe anlaşması coğrafi kısıtlama getirdiğinden, öğrencilerin Erasmus kapsamında alacakları katkı, Kampus bütçesinden sağlanmaktadır.

ODTÜ Ankara ve Kuzey Kıbrıs Kampusu arasında bir dönem veya iki dönem olmak üzere

Kampuslararası değişim olanağı da mevcuttur.

Öğretim Ücreti:

2014-2015 akademik yılında lisans programlarında TC kontenjanlarının tümü burslu olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, %25 burslu öğrencilerin öğrenim ücreti 12.000 TL, %50 bursu öğrencilerin öğrenim ücreti 8.000 TL’dir.

ODTÜ’nün başarıları:

İngiltere merkezli QuacquarelliSymonds (QS) kuruluşunun bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri sıralamasında 12 farklı bilim alanının hepsinde birden ön sıralarda yer alan tek Türk üniversitesi olan ODTÜ, İngiliz Times Education’ın tarafından 150’den fazla ülkede 17 bin akademisyenin katılımıyla yapılan “World ReputationRanking” anketinde yer alan sıralamada 2012 yılında 91-100 bandında, 2013 yılında ise 40 basamak yükselerek 51-60 bandında yer aldı.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar