Skip Navigation Links

Asrın Projesi Start Aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin

Asrın Projesi Start Aldı

Ekonomi   A+a-

Kars’ta katıldığı törenle, projenin temelini oluşturan borular toprağa vinçle indirildi.

 

Tosçelik ‘TANAP’a yön veriyor!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımı ile Kars'ta yapılan, 10 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreni öncesi toplu açılış töreni yapıldı. TANAP'ta 1 milyon 200 bin tonluk işin yaklaşık üçte birine denk gelen 400 bin tonluk bölümünü tek başına Tosçelik karşılayacak. Törene katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiyemiz açısından tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu özgün projede yer alıyor olmamızdan ötürü gururluyuz. TANAP, Türkiye’nin enerji politikalarında yer alan enerji merkezi olma yolunda en büyük adımdır. TANAP'ın hayırlı olmasını diliyor, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na, sayın bakanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile sohbet eden İşadamı Fuat Tosyalı, Türkiye’nin yakın gelecekte enerji dağıtım merkezi olacağını vurguladı.

 

12 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türkiye'nin son 10 yılda 45 milyar metreküp seviyesi ile 10 yıl önceye göre 3 kat artış yaptığına işaret edilirken, 12 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek olan TANAP'ın kritik önemde olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kars'ta Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) temel atma töreninde konuştu.

 

TANAP'A ALTERNATİF BİR PROJE YOKTUR

"Dünyanın daha adil bir yer olması için sorumluluklarımız var. Amacımız 500 milyar dolar ihracatla dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmaktır. TANAP'a alternatif bir proje yoktur. Temelini attığımız TANAP 10 milyar dolar maliyetiyle bu misyonu sonuna kadar hak eden bir projedir. 1850 km'lik hattın hizmete girmesini temenni ediyoruz. Güney gazı koridorunu hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturacağız. Trans Anadolu Doğalgaz Botu Hattı (TANAP) ile ilgili planımız 31 milyar metreküpe çıkacak seviyesi ile 2018'de hayata geçmesidir. 1850 km'lik hattın hizmete girmesini temenni ediyoruz."

 

MARGVELAŞVİLİ: ‘ÇOK ÖNEMLİ BİR KORİDOR’

Projenin çok önemli bir koridor oluşturduğuna dikkati çeken Margvelaşvili, bu tür

 

projelere katılmanın Gürcistan ekonomisi için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu tür projelerin turizm ve ticarete yansımalarına işaret eden konuk Cumhurbaşkanı, “Azerbaycan ve Türkiye bizim için çok önemli. Üç ülke de birbirlerinin sırayla ticari ortakları. Enerji alanında bu ortaklığı artırmamız lazım” dedi.

 

ALİYEV: ‘TARİHİ BİR GÜN’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, bugünün tarihi bir gün olduğunu belirtti. Haydar Aliyev’in bakışı, cesareti sayesinde Azerbaycan’ın yeni enerji statejisi başladığını anlatan Aliyev, Bakü- Tiflis- Ceyhan hattında enerji koridorunu yarattıklarını belirtti.

 

1 TRİLYON METREKÜP GAZ 

Hazar denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm’inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye’ye, 10 bcm’inin ise bir yıl sonra Avrupa’ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2’nin Türkiye ayağını oluşturan TANAP Projesi için öngörülen dört aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023’te 23 bcm’e ulaşması hedefleniyor. TANAP’ı ileride diğer yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.

tanap1.jpg" style="width: 728px; height: 325px;" />

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet