Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ölümünden sonra atılan ilk somut yöntem

Üniversiteli Özgecan Aslan'ın, bindiği minibüsün sürücü tarafından öldürülmesinin ardından ...

Gündem   A+a-

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) benzer olayların önüne geçmek için kameralı araç takip sistemini hayata geçirdi.
Beyoğlu Lazzoni Hotel'de düzenlenen Alarm Haber Alma Merkezi ve Araç Takip Sistemi tanıtım toplantısına Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur'un yanı sıra birçok esnaf ve oda temsilcisi katıldı.
Tanıtım toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, Özgecan Aslan cinayetine dikkat çekti. "İstanbul uzun zamandan beri kamera sistemine geçmiştir. Yaklaşık bugün 1200-1300 civarında minibüsün kamera taktığı gerçektir" diyen Apaydın, şunları söyledi:
"11 Şubat 2015'te Özgecan Aslan'ın katledilmesinden sonra bunu biz bir milat olarak kabul ettik. Yavaş yavaş hareketimizi hızlandırdık ve bunu bu yıl içerisinde en kısa zamanda bütün minibüslerimize takma amacındayız. Biz yolcu taşıyarak bir kamu görevi yapıyoruz minibüslerimizde. Bunu bir zamanlar mal sahipleri bazı zamanlarda da şoförlerimiz çalışıyor. Aracını şoföre teslim eden arkadaşlarımız gerek evinde televizyonda gerekse cep telefonundan aracını kontrol edebilecek hangi güzergahta çalıştığını görebilecek, hangi durakta ne kadar durabildiğini görebilecek."
Yolcuların bu sistem sayesinde kendilerini daha güvende hissedeceklerini vurgulayan Apaydın, "Bir de yolcu açısından araçlar kameralı olduğu için, yolcu daha çok minibüse güven verecek, güven bağlayacak, 'ben artık kameralı araçta seyahat ediyorum' diye belki de yolcu portföyümüz artacak. Bu bizim için kaçınılmaz bir şeydir. Önemli bir teknolojidir. Bu teknolojiye de en kısa zamanda geçmeyi planladık. İnşallah en kısa zamanda da tüm Türkiye'ye yaymış olacağız" şeklinde konuştu.

"ŞİMDİLİK CEZAİ YAPTIRIMI YOK"
Apaydın, araç sürücülerinin uygulamayı sevmeyebileceğini ancak sistemin özellikle araç sahipleri için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bazı araçlarda hırsızlıklar oluyor. Sıkıntılar oluyor. Tacizler oluyor bunu da buradan görebileceksin. Tabii biraz daha ileri gideyim şoförün dalgınlığından veya yolcuyla olan münasebetlerinden dolayı kazalara neden oluyor. Bu monitör sayesinde bu kamera sayesinde bunu da tespit etmiş olacağız" dedi.
Uygulamanın şimdilik bir cezai yaptırımı olmadığını söyleyen Apaydın, "Biz bunu karayolları trafik toplantılarında, güvenlik toplantılarında gündeme getirdik. Karayolu güvenlik toplantısında da bu önümüzdeki toplantıya alacağız. Bunu belediyelerle beraber zorunlu kılacağız. Bundan sonrada takılmayan araç belki de servisten men edilecek. Bu bir başlangıç. Bunu süratle yayacağız" şeklinde konuştu.
Minibüs ve taksilere yerleştirilen kamera, takip ve alarm sistemi ile araçlarda yaşanacak gasp, taciz, hırsızlık, kaza gibi birçok problemin önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydeden Apaydın, "Yerleştirilen kamera sistemi görüntüleri iki ay boyunca hafızasında tutuyor. Daha sonra ihtiyaç duyulduğu taktirde yaşanılan suçlarda delil olarak kullanılabiliyor. Sistemdeki takip sistemi sayesinde ise araçların hangi güzergahta oldukları, ne kadar hızla gittikleri takip edilebiliyor" şeklinde konuştu.
(İHA)
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş