Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mısır'ın Aldığı Karar İhracatçılar Çok Zorda Kalacak

Mısır'ın 23 Nisan 2015'te sona erecek olan Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla.

Mısır'ın Aldığı Karar İhracatçılar Çok Zorda Kalacak

Dünya   A+a-

Mısır'ın 23 Nisan 2015'te sona erecek olan Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro hattının yeniden tesis edilmeyeceğini açıklamasıyla acil bir toplantı gerçekleştiren oda başkanları, durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, anlaşmanın yenilenmesinin şart olduğunu söyledi.
Mısır, 23 Nisan 2015 tarihinde sona erecek olan Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen Ro-Ro seferlerinin yeniden tesis edilmeyeceğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Ortadoğu'ya ihracat yapan ve Mersin limanlarını kullanan oda başkanları Hatay'da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, konunun bölge taşımacıları, ihracatçıları ve üreticileri için yaratacağı sorunların tespiti ve giderilmesi üzerine bu toplantıyı gerçekleştirme ihtiyacı hissettiklerini söyledi. Çinçin, Ortadoğu'da yaşanan, özellikle Suriye'de yaşanan siyasi karışıklıkların bölge esnaflarını ve nakliyecilerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, Suriye ve Suriye üzerinden diğer Ortadoğu ülkelerine çalışan Hataylı nakliyecilerin yatırım, müşteri ve acente ağının büyük kısmının Ortadoğu bölgesinde yer aldığını hatırlattı.
"SIKINTILI GÜNLER BİZİ BEKLİYOR"
Mısır'ın kararı nedeniyle nakliye sektörünün yanı sıra ihracatçılar ve üreticileri de sıkıntılı günlerin beklediğini söyleyen Çinçin, şöyle devam etti:
"Üzülerek takip etmekteyiz ki ülkemiz ve Mısır hükümeti arasında yaşanan siyasi gerginlik sebebiyle Mısır hükümeti tarafından Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasının yenilemeyeceği hususunda açıklamalar yapılmıştır. Bu sorun nakliye sektörümüze darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacaktır. Söz konusu anlaşmanın yenilenmesi bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Zira konu sadece nakliye sektörü ile bağlantılı değildir. Bu sektörün etkileşimde olduğu ihracatçılarımızı ve üreticilerimizi de sıkıntılı günler beklemektedir."
Sözleşmenin yenilenmemesi durumunda ise önlerinde iki alternatif olduğunun altını çizen Çinçin, "Mısır dışında Ro-ro taşımacılığı ancak Süveyş Kanalı'nın geçilmesiyle veya siyasi ilişkilerimizin pek parlak olduğunu söyleyemeyeceğimiz İsrail üzeri bir güzergah yardımıyla gerçekleştirilebilecektir. Bu güzergahlara baktığımız zaman dezavantajlarını da görmek kaçınılmazdır. Süveyş geçişi nakliyecilerimize yüksek maliyetleri ile ağır bir maddi yük yükleyecektir. İsrail üzeri geçişler ise yoğun bürokratik engeller sebebiyle riskli bir ortam yaratacaktır" dedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar