Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Basın Ne Kadar Güçlüyse Demokrasi de O Kadar Güçlüdür

Dr.Ender Çolakoğlu İskenderun Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.

Basın Ne Kadar Güçlüyse Demokrasi de O Kadar Güçlüdür

Medya   A+a-

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Aday Adayı Dr. Ender Çolakoğlu ve çalışma arkadaşları İskenderun Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Dr. Ender Çolakoğlu ile çalışma arkadaşlarını İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şehmus Aslan, yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler karşıladı.

Gerçekleşen ziyarette konuşan Dr. Ender Çolakoğlu: ''Öncelikle çalışan gazeteciler gününüzü tekrar kutluyorum. Tüm gazete çalışanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün bir meslek örgütü olan gazeteciler cemiyetini ziyaret ediyoruz. Bir ülkede demokrasinin gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden bir tanesi basının hangi durumda olduğunun tespitidir. Genel basın ve yerel basının sorunları hakkında konuşmak isterim. Bir ülkede demokrasinin gücü özgür basının gücünden gelir. Basın ne kadar özgürse, ne kadar güçlüyse o ülkede bilin ki demokrasi güçlüdür. Kişisel hak ve özgürlükler en üst seviyededir. Basın özgür değilse baskı altında ise bilin ki o ülkede demokrasi o kadar geridir.

İletişim özgürlüğü, ülkemizde insanca yaşamanın, saydam bir yönetime kavuşmanın ve demokratik sistemin temel koşullarındandır.

 

Halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan yazılı, görsel ve dijital medyanın temel işlevi ise iletişim özgürlüğünün sağladığı özgürlük ve sorumluluk alanını en iyi şekilde değerlendirip gerçekleri tarafsız biçimde kamuoyuna yansıtmaktır. Doğru haber alma, doğruları ve gerçekleri bilme, doğru bilgilenme hakkı demokrasinin gereğidir.Medyada tekelleşme önlenmeli, güçlü, yansız, ilkeli, demokratik bir medya ortamının, evrensel boyutta kabul gören kriterler eşliğinde, dünyaya açık ve çağdaş

yapıda eksiksiz olarak oluşturulması hedef alınmalıdır. Yerel basının sorunlarının başında ekonomik nedenler geliyor.Ekonomik nedenlerle günlük faaliyetlerini sürdürmekte oldukça zorlanıyor. Ekonomik sorunların çözümünde ekonomik dayanakların olması gerekmektedir. Özgür basının ekonomik yönden ayakta durabilmesi için gelir kalemlerinin çok sağlam ve yasal dayanaklarının olması lazımdır. Basın ilan kurumunun uygulamaları yerel basına çok fazla yaşam hakkı tanımıyor. Rakamlara bakıldığında ilan pastasından yerel basının aldığı miktar çok düşük seviyededir. Bunları mutlaka yasal güvencelere kavuşturulması gerekmektedir. Gazetelerimiz, televizyonlarımız bu ekonomik sebeplerden dolayı teknolojik açıdan kendilerini yenileyemiyor, geliştiremiyor. Ulusal ve yerel basının sorunlarının çözümü için insan odaklı bakmak gerekiyor.

CHP iktidarında, Cumhuriyet Halk Partisi programında geniş bir şekilde yer verildiği gibi Yerel medya desteklenecek, yerel demokrasinin güçlendirilmesinde önemli bir işlevi olan yerel görsel ve yazılı medyanın gelişmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Yerel radyo, televizyon ve gazeteler ile internet yayıncılığının, mesleki etik ile yansız, bağımsız ve özgür habercilik kurallarına bağlı kalmaları eşliğinde, mali ve kurumsal yapılarının güçlendirilmesi önemle desteklenecektir. Yerel televizyonların uyduya çıkma ücretleri makul bir düzeye

indirilecektir.

CHP iktidarında hedef güçlü, yansız, ilkeli, demokratik bir medya olacaktır.

Bilgi edinme özgürlüğü güvence altına alınacaktır. İletişim özgürlüğü korunacaktır.

Basın İlan Kurumu adil olacaktır. Medyada tekelleşmenin önlenmesi sağlanacaktır.

Basın etik kurallarının güçlendirilmesi desteklenecektir. Sarı Basın Kartlarının Başbakanlığa bağlı bir kuruluş yerine, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İl Gazeteciler Cemiyetleri, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve toplu sözleşme yapma hakkına sahip sendika temsilcilerinden oluşan bir kurulca değerlendirilip hazırlanması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Her kademede dürüst yönetim ve açık toplumu yaşama

geçirmek CHP’nin temel hedefidir. ''Dedi.

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şehmus Aslan, ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek Dr. Ender Çolakoğlu'na başarılar diledi.

Konuşmaların ardından ziyaret karşılıklı sohbet ortamında devam etti.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar