Skip Navigation Links

TRT- HD EKRANLARINDA İLK KURŞUN BELGESELİ…

Hatay-Dörtyol’da Milli Mücadele için Atılan İlk Kurşunun Muhteşem Öyküsü…

Medya   A+a-

TRT’nin Bu Belgeselinde Yöre Halkından Gençler de Yer Alıyor!..

Hem Dörtyol’un Hem Türkiye’nin İstiklal Savaşı Yolundaki Öyküsü!..

 

 

     Tarihin Tanıklığında Üretilen Bir Belgesel…

 

   Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk işgal edilen yerlerden birisi olan Dörtyol’da Karakese köyünde 19 Aralık 1918’de düşmana karşı “ilk kurşun”’lar atılmış ve bölgedeki Milli Mücadele başlamıştır. “İlk Kurşun” Belgeseli hem Dörtyol’un hem de Türkiye’nin öyküsü!

 

    “İlk Kurşun” “Son Kurşun” Olarak kalmadı!

 

    Bu “ilk kurşun”, “son kurşun” olarak da kalmamış İstiklal için bütün memlekete yayılan bir direnişin de başlangıç simgelerinden birini oluşturmuştur… Belgesel için Milli Mücadele anılarının, sözlü tarihin izi sürülerek konu ile ilgili en yakın tanıklardan derlenmiş öykülerden ve İlk Kurşun Müzesi’nden ve de tarihçilerin bilgilerinden yararlanılmıştır.

 

   Dramatik Sahnelerde Öğrenciler de Yer Aldı…

 

   Dörtyol halkının, Dörtyol Belediyesinin ve Dörtyol Kaymakamlığının katkıları ile gerçekleşen belgeselde drama sahnelerinde gönüllü olarak Süleyman Demirel Anadolu Lisesi Öğrencileri ve yerel halktan insanlar da yer almıştır.

 

   Dönemle ilgili kostüm ve aksesuarın büyük bölümü "TRT Kostüm ve Aksesuar" bölümünden sağlanmış, bir kısmı da İlk Kurşun Müzesi'nin katkılarıyla tamamlanmıştır.

 

 

    Dörtyol Halkının Tarihe Vefası…

 

    Dörtyol halkının, Tarih araştırmacıları, Hatay valiliği, Dörtyol kaymakamlığı ve Dörtyol Belediyesi ile el ele vererek, tarihlerine hassasiyetle sahip çıkmalarının bir sonucu olarak 1994 yılında "İlk Kurşun" anıtı, bir kaç yıl sonra da (1997) "İlk Kurşun” Müzesini açarak geçmişlerine olan vefalarını göstermişlerdir. Bu belgesel ile de Anadolu’nun tümünde olduğu gibi büyük fedakarlıklarla yaptıkları o mücadele bir kez daha ölümsüzleşmektedir.

 

 

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet