Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

HATAY’DA DÜNYA KUPASI RÜZGARI ESTİ

5. GELENEKSEL ABA GÜREŞİ DÜNYA KUPASININ KAZANANLARI HATAY, SEVGİ VE KARDEŞLİK OLDU

Spor   A+a-

 

   Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) tarafından Hatay’da 13-14 Eylül tarihlerinde düzenlenen 5. Geleneksel Aba güreşi Dünya Kupası 23 ülkenin katılımıyla barış, sevgi ve kardeşlik ortamında sona erdi. Şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlayan, geleneksel ata sporumuz Aba Güreşini tüm dünyaya tanıtan ve sevdiren bir organizasyon olarak amacına ulaştı.

    Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın geleneksel ata sporumuz olan Aba Güreşiyle ilgi başlatmış olduğu çalışmalar doğrultusunda bugün gelinen nokta, Hatay halkının yüzünü güldürüyor.

    Altı yıl önce Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın öncülüğünde başlayan, beş ülkenin katılımıyla başlayan dünya kupası organizasyonu bugün 23 ülkenin katılımıyla gerçekleşti. 5. Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası organizasyonuna Türk devletlerinin yanı sıra Avrupa ve Balkan ülkeleri de katılım sağladı. Organizasyona katılan ülkeler, Almanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Kırım, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, İran, Gürcistan, Sancak, Dağıstan, Tataristan, Başkurdistan, KKTC, Afganistan, Kazakistan, Yakutistan, Rusya-Dağıstanlılar, Tacikistan ve Türkiye oldu.

    23 ülkenin katılımıyla gerçekleşen şampiyonaya 500’den fazla sporcu katıldı. Yurt içi ve yurt dışından birçok güreş sever Hatay’daki organizasyona akın etti. Şampiyonanın ilk gününde milli takım kadromuzu belirlemek üzere Türkiye Şampiyonası düzenlendi. Yapılan müsabakaların ardından başarılı olan sporcular milli takım kadrosuna alındı.

    İkinci gün düzenlenen organizasyona, Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu (DAGGSF) Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra CHP Hatay milletvekili Mevlüt Dudu, MHP İl Başkanı Adnan Aktaş, Saadet Partisi İl Başkanı Necmettin Çalışkan, Azerbaycan Devlet Tiyatrolar Direktörü İftihar Piriyar, Kırgızistan Başkonsolosu Abdültalip Juraev, katıldı.

   Kırgızistan Konsolosu Abdültalip Juraev Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Prof. Dr. İbrahim Öztek’e Kırgızistan yerel kıyafetini hediye etti.

   Saadet Partisi İl Başkanı Necmettin Çalışkan, heryıl olduğu gibi bu yılda Beyza piliç olarak müsabaka alanında ücretsiz yemek dağıtımı yaptırdı.

   5. Geleneksel Aba Güreşi Dünya Kupası etkinliği açılışı mehteran takımının gösterisiyle başladı. Oldukça çekişmeli geçen final müsabakalarını yurt içi ve yurt dışından gelen10.000 civarında seyirci ilgiyle izledi. Türk güreşçilerin mücadelesini büyük heyecanla seyreden hemşerilerimiz, tezahüratlarıyla kupaya renk kattı.

    Yapılan müsabakaların ardından 60 kiloda İranlı Mahdi Elmi, 70 kiloda Türkiye'den Mehmet Çağatay, 80 kiloda Gürcistan'dan Joba Bitradze, 90 kiloda Türkiye'den Zafer Duruyer ve 90 kilo üstü müsabakasında da İranlı Mustaba Kalantarıan dünya şampiyonu oldu.Aynı zamanda baş pehlivan olan İranlı Mustaba Kalantarıan altın kemerin de sahibi oldu.

    Müsabakaların oldukça çekişmeli geçtiğini belirten Başpehlivan İranlı Mustaba Kalantarıan, Hatay’a kazanacağına inanarak geldiğini ve nitekim kazandığını ifade etti. Bütün yıl bu kupaya hazırlandığını söyleyen Kalantarıan, altın kemeri aldığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

    Şampiyonlara ödüllerini Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş ve Türkiye Olimpian Derneği Başkanı İbrahim Öztek verdi.

    Dünya kupası finallerini birçok kanal canlı verirken, müsabakaları çok sayıda basın mensubunun yanı sıra ulusal kanalların spor müdürleri de izledi.

 

 

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş