Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

7 yıldır beşik gibi sallanan Güzelburç’un imdadına HBB yetişti

Güzelburç’taki zemin çökmesinin gizemini HBB çözecek

Yaşam   A+a-

 

     2007 yılından buyana depremzede gibi yaşayan Güzelburç mahallesi sakinlerinin imdadına Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) yetişti. Zemin sarsıntılarının nedenini bulmak için Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarını Güzelburç’ta buluşturan HBB yetkilileri, sorunun çözümü konusunda kararlı.

    Hatay’ın merkez ilçesi Antakya'ya bağlı Güzelburç mahallesinde 7 yıldır devam eden zemin çökmelerinin nedeni yakında ortaya çıkacak. Sarsıntılar nedeniyle evlerinin harabeye döndüğünü ve kaderlerine terk edildiklerini söyleyen mahalle sakinlerinin sesini Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) duydu.

     Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Galip Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr.Semir Över’in de aralarında bulunduğu bir gurup bilim adamı Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin daveti ve ev sahipliğinde Güzelburç mahallesinde incelemelerde bulundu.

     Bilim adamlarının incelemelerinden memnuniyet duyan Güzelburç sakinleri, bazı evleri oturulamaz hale getiren sarsıntıların daha çok gece yaşandığını belirterek sarsıntıların son 2 ayda arttığını dile getirdiler.

    Güzelburç mahallesini 2007 yılında kalabalık bir ekiple ziyaret ettiklerini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Galip Öztürk; “Buradaki çatlakla ilgili olarak çalışmak yapmak üzere o günden bu yanaiki tane proje hazırladık. Fakat o projeler devletin ilgili kurumları tarafından ilgi görmedi. Daha çok yerel bir sorun olarak görüldü. O zaman çare bulunsaydı şimdi bu sorun çözülmüş olurdu. Bu nedenle konuya sahip çıkan Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

     Sarsıntıların altında yapısal bir değişimin yattığını belirten İTÜJeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak; “On bin yıllık tarihi olan bir bölgedeyiz. Etrafta bir sürü aktif fay var. Sarsıntıların sebebini öyle bakıp söylememiz mümkün değil. İyi bir bilimsel araştırma yapmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

     MKÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr.Semir Över ise şuan ön izleme yaptıklarını belirterek; “Öncelikle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş’a bizi burada biraraya getirdiği için teşekkür ediyoruz. Buradaki sarsıntıların bir kaç bileşkenden oluştuğunu söyleyebiliriz. Yani tek bir nedene bağlayamayız. Detaylı, bilimsel dayanağı olan çalışmalarla elde edeceğimiz sonuçlara dayanarak sorunu çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar