Skip Navigation Links

Suriye'ye vize dönemi kapandı..

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak tümüyle kaldırıldığını belirtti.

Gündem   A+a-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak tümüyle kaldırıldığını belirtti. Davutoğlu konu ile ilgili açıklamasında, Suriye halkına; “Türkiye sizin ikinci memleketinizdir. Bu bayram hediyesi iki ülke halkına da hayırlı olsun” dedi.
Davutoğlu, vizenin kaldırılmasının yanı sıra Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildiğini de belirterek; “Yapılacak anlaşmanın imzasından sonra vizesiz seyahat edilebilecek. Bu ilişkilerimizin ulaştığı seviyeyi gösteren çok önemli bir işarettir. İkinci önemli müjde, tarihi adım ise Yüksek Düzeyli Stratejik işbirliği anlaşmasının imzalanması, konseyinin kurulmasıdır. En üst düzeyde bir işbirliği kurulmuştur. Bunlar kısa bir fetret devrinin ardından halkları kaynaştıracak iki önemli adımdır” şeklinde konuştu. Davutoğlu, daha önce Irak ve şimdi de Suriye ile imzalanan ‘Stratejik Ortaklık Bildirgesi’nin İran ve diğer bölge ülkeleri ile de imzalayabileceklerini vurguladı.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de; “Suriye'ye gelişleriniz İstanbul'dan Ankara'ya gidişiniz gibi olacak. Suriyeliler Türkiye'ye, Halep'ten Şam'a gider gibi seyahat edecekler” diye konuştu. İşbirliği halkalarının ticaret hacminin yükselmesi, enerji işbirliğini geliştirilmesiyle daha büyüyeceğini vurgulayan Muallim, iki ülke arasında taşımacılık yapan TIR’lar için uygulanan verginin de kaldırılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Her iki Dışişleri Bakanı terörle mücadeleyle ilgili sorular üzerine de, terörle mücadele edeceklerini ve bunun bölgede olumlu etki yapacağını vurguladılar.
Artık Suriye’deki Akrabalarımızı Rahatça Gidip Göreceğiz
Bayır Bucak Türkleri Derneği Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Fettah Çiftçi ise, Türkiye ve Suriye arasındaki vizelerin kaldırılmasını çok olumlu karşıladıklarını belirtti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha sıcak olacağını, iki ülke vatandaşlarının birbirlerinin samimiyetine, bağlılığına daha çok sahipleneceğini kaydeden Çiftçi; “Çok büyük bir gelecek vaat eden bir anlaşmanın daha ileri gitmesi, samimiyet ve sevgi bağlarının güçlenmesi için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekmektedir. Suriye Devlet Başkanı Basar Esat’ın babası Hafız Esat, Türk halkına, Türkiye’ye karşı zaaf göstermiştir. 2002 yılında Hafız Esat Döneminde sınırda telden tele görüşme dönemi sona ermiştir. Aksine evlere kadar ziyaret başlamıştır. Biz Bayır Bucak Türkleri olarak Suriye’deki akrabalarımızla rahatça görüşme imkânı bulduk. Bayır Bucak Türkleri Derneğinin, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığıyla, Hatay Valiliği, Yayladağı Kaymakamlığıyla yapmış olduğumuz yazışmalar görüşmeler olumlu sonuç vermiş bizlere bu imkânlar sunulmuştur. Şimdi bu anlaşmayla daha da rahat imkânlarda akrabalarımızla görüşerek özlem, hasret gidereceğiz. Bizlere bu imkânı sunan gerek seçilmişlerimiz ve gerekse bürokratlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet