Skip Navigation Links

Payas Nakliyecileri birlikte olup kooperatifleşmek istiyor

Kaymakamı İrfan DEMİRÖZ Payas Nakliyecileri ve taşımacılık sektörünün temsilcileriyle Kamile Şahin Konferans Salonunda bir araya geldi.

Ekonomi   A+a-

 

    Toplantıda Payas’taki Nakliyat ve taşımacılık sektörünün dünü, bugünü ve geleceği ele alındı.

    Taşımacılık ve nakliye faaliyetlerini ekonomik, seri, elverişli, güvenli, çevreye olumsuz etkisini en aza indirecek, fert, toplum ve çevre sağlığı ile bunların güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek; kamu yararını gözetecek şekilde serbest rekabet ortamında gerçekleştirilmesi için atılması gereken adımlar hakkında görüş alış-verişi yapıldı.

    Bir kooperatifin oluşabilmesi için gönüllülük ve açık ortaklık olması, demokratik olarak ortakların yönetimde söz sahibi olmaları, ortakların mali katılımları, eğitim, öğretim ve bilgi akışınınsağlanması, işbirliği ve toplum yararını gözetmesi ve aynı zamanda özerk ve bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Kaymakam DEMİRÖZ; örgütlenme modeli olarak 1163. S. Kooperatif Kanunda yer alan ortak – kooperatif – birlik – merkez birliği, milli kooperatif , kurumsallaşma , taşıma emniyeti , çevre ile uyum , kurum emniyeti , elemanların yetiştirilmesine yönelik eğitim programları olması gerektiğini belirtti.

    Konuşmasının devamında kooperatif kurulmasının avantajlarına değinen Kaymakam DEMİRÖZ mazot şeref nakli kaçakçılığının önlenmesi, LOJİSTİK KÖY VEYA NAKLİYE KÖYÜ oluşturularak sektörün ortak yaşam alanlarından şehir dışına kaydırılmasının sağlanması, taşımacılık sektörü emekçilerinin ihtiyaçlarının giderilmesive yaşam standartlarının arttırılması, tonaj uygulaması ile haksız rekabetin önlenmesi, bireysel nakliye komisyonculuğunda yaşanan vergi kaybının önlenmesi gibi konularda kurumsal olmanın gerekliliğini yineledi. Kooperatiflerin bulundukları yerleri kalkındırdıklarının önemine vurgu yapan DEMİRÖZhurda taşıyan tırların kesinlikle kapalı kasa olması gerektiğine bunun hayati bir mesele olduğuna dikkat çekti. Ve bir örnekle konuya açıklık getirdi. Hurda araçlarından dökülen parçacıklar sebebiylelastiklerin patlaması sonucu meydana gelen sayısız trafik kazaları!Bu konulara artık dur denilmesi gerektiğini, Payas’ın bu sorunlar sebebiyle yaşanmaz bir hal aldığını, ekmeğini bu sektörden kazananların kurumsal bir birliktelik oluşturularak bu olumsuz durumlara acilen önlemler almasının şart olduğunu söyledi.

    Ülkemizde 36 adet bölge birliği, 1 adet merkez birliği ve 1 adet te milli kooperatifler birliği olduğunu aktaran Kaymakam DEMİRÖZ; ‘’Türkiye’de yük taşımacılığının %88’i yolcu taşımacılığının %95’i karayolu ile yapılmaktadır. Deniz ve demiryolu payı %6, havayolu ise %0,50 civarındadır. Yük taşımacılığında 850 bin civarında araç dolaşmaktadır. Ekonominin can damarı olan ticari taşımacılığın hizmetlisi kamyoncu esnafıdır; aileleriyle birlikte sektörden ekmek yiyen 4 milyon kişi bulunmaktadır.Kamyoncularımız, toplumumuzda dezavantajlı grup dediğimiz kadınlar, yaşlılar, engelliler kategorisine maalesef girmiş durumdadır. Bu sınıfı buradan kurtarmamız gerekir. Kamyoncularımızı toplumumuzda tekrar saygıdeğer bir duruma getirmemiz için gerekli eğitimleri vermemiz lazımdır. Bu da bir örgütlenme modeli olan kooperatiften geçer’’ dedi.

    Daha sonra Nakliye ve Taşımacılık esnaflarına sorunlarını anlatması için sırasıyla söz veren Kaymakam DEMİRÖZ bu sorunları da tek tek not aldı. Söz alan Şeref HÖBEK (Şeref Nakliyat), Fehmi YILMAZ (Yıldız Nakliyat), Ekrem VURAL (Küçük Sanayi Sitesi Başkanı), Mustafa VURAL, Abdulkadir ERCAN(Ercan Nakliyat), Murat ÜÇTEPE (Kayseri Nakliyat), Erman Nakliyat; Daha önce kooperatif kurulduğunu ancakbirlikteliğin sağlanamadığını,fiyat konusunda ortak kararların alınamadığını, alınan kararların uygulanmadığını, tır garajının yetersiz olduğunu, sanayicilerle de uzlaşma halinde olunması gerektiğinidile getirdiler.

     Diğer nakliye şirketi sahipleri ise;

    *Ton-Km fiyat listelerine sahip çıkılmalıdır.

    *Ülkemizde taşıma sektöründe girişi kontrol eden hiçbir mekanizma bulunmamaktadır. Bu durum *ihtiyaç fazlası araçların oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle eşya taşınmasında 730 bin tescilli araç vardır. Bu 730 bin aracın 300 bini ihtiyaç fazlasıdır.

    *Sistem içerisinde taşıma fiyatları pazarlık esasına göre belirleniyor! Bu durumda kamyoncu esnafının nakliyeci/komisyoncu karşısında gücünün kalmamasına, ne verilirse onunla yetinilmesine sebep oluyor.

    *2009 yılında yayınlanan fiyat tarifelerinin denetim yapılmadığı için uygulanmadığına değinen esnaflar Ulaştırma Bakanlığı alt limitlerin belirlendiği yol fiyat tarifeleri hazırlamalı ve bunun kontrolü ile hem kamyoncular nakliye komisyoncularından kurtulacaktır hem de vergi kayıpları yaşanmayacaktır.

    *Ülke genelinde plaka tahdidi yapılmalıdır. Taksi, otomobil, minibüs ve servis araçlarındaki gibi kamyon ve çekiciler içinde sınırlamalar getirilmelidir.

    *Kamyon türü araçlara plaka sınırlaması getirilmelidir.

    *Taşıma yetki belgesi olması şartı getirilmelidir.

    *Resmi ihalelerde kooperatiflere öncelik verilmelidir taleplerinde bulundular.

   İlçe Kaymakamı İrfan DEMİRÖZ sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli çalışmaları başlattıklarını zaman zaman bir araya gelerek çalımalar hakkında görüş alış-verişinde bulunacaklarını, toplantıya katılan esnaflara duyarlılıkları için ayrıca teşekkür etti.

 

 

 

 


 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet