Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bayram Tadında Beslenme

Bayramlar tüm ailelerin bir araya geldiği, sevgiyle, mutlulukla geniş sofraların kurulduğu güzel günlerdir.

Seher Begüm BOR

Gazete Köşesi   A+a-

Seher Begüm BORSeher Begüm BOR 
[email protected] 05330238484 inst:uzmdytbegumbor
 Bu güzel günlerde obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve diyabet hastalığı olan kişiler daha dikkatli beslenmelidirler.
Önerilerime dikkat ederek bayramın da zevkini çıkararak beslenebilirsiniz. 
Öncelikli konu tabi ki kurbanlıklardır. Veteriner kontrolünden geçirilmiş sağlıklı kurbanlıklar sizi ve ailenizi insan sağlığını bozan mikroorganizmalardan korur.
En önemli konulardan bir diğeri ise pişirme teknikleridir. Araştırmalarca sıklıkla ve sağlıksız pişirme tekniğiyle pişirilen kırmızı etler mide ve kolon kanserine yol açtığı kanıtlanmıştır. Ayrıca yağlı et tüketimi ile kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmektedir. Bu nedenle etleri ızgara, haşlama, kavurma(kendi yağı ile bol sebze eklenerek)  ve fırında pişirilerek tüketilmelidir. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Ek olarak pişirme esnasında et suyu atılmamalı bu nedenle et az su ile pişirilmelidir.
Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

BESLENME UZMANINIZDAN ÖNERİLER

 

Bayram süresince günde en az 3 öğün beslenmelisiniz.
Ailecek toplanılan ilk öğün kahvaltı olacaktır. Bu öğünü daha hafif ve dengeli geçirmeniz  bir sonraki öğünde alacağınız kalori miktarını düşürecektir. Kahvaltıda köy peynirleri, bol yeşillik,  salatalık ve domates, bol baharatlı haşlanmış yumurta veya sebzeli omlet, köy ekmeği veya tam buğday ekmeği gibi doğal ve sağlıklı gıdalar olmalıdır.
Misafirliğe gitmeden önce mutlaka ara öğün tüketiniz. (Çiğ kuruyemiş, kuru meyve/ taze meyve, yoğurt/ kefir/süt  vb.)
Misafirlerinize daha sağlıklı tatlılar hazırlamalısınız. (Ev yapımı dondurma, sütlü tatlılar, tahıllı-kuruyemişli meyve salataları)
Su metabolizmanın çalışması, organların sağlığı ve vücudun toksinlerden arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır demelisiniz.
 
 
Kırmızı et biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji içeren etler; dana, koyun, kuzu olarak tüketebilirsiniz.
Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.
 
 
Sindirimi zor olduğu için et tüketiminiz genellikle öğle yemeklerinde olmalıdır. Akşamları daha çok sebze yemekleri yanında yoğurt, kuru baklagiller ile yapılan salata gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih etmelisiniz.
Yine öğle yemeklerinden sonra vücudu hızlandırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı yeşil çayı tüketebilirsiniz. (Hipertansiyonu olanlar dikkat)
Akşam yemeklerinde ayrıca pilav/makarna yerine  bulgur/esmer pirinç/esmer makarna/kinoa/siyez bulguru gibi yiyecekler cacık/yoğurt/ayran/kefir ile tüketildiğinde hem posa içeriği hem de besin değeri yüksek bir öğün olmaktadır. (Salatanızı bu gıdalarla güzelleştirmeyi veya bu gıdaların yanında salata yemeyi unutmayınız!)
En önemli son konu ise etlerin saklanmasıdır. Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir.
 
Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır.
                                        Herkesin et yiyebileceği, mutlu, huzurlu ve sağlıklı bayramlar diliyorum.
                                                                                                    Uzm. Dyt. SEHER BEGÜM BOR
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar