Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bu Uyarıyı Dikkate Alın!!!

Avukat Haydar Gökpınar sizler için kaleme aldı ..

haydar gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

HAKSIZ ALINAN AYLIK !!!

YETİM AYLIĞI ALMAK İÇİN BOŞANAN VEYA AYNI ZAMANDA KENDİ HESABINA ANCAK BAŞKASI ADINA TİCARİ FAALİYETTE BULUNAN KADIN, BOŞANDIKTAN SONRA AYNI KİŞİYLE BİRLİKTELİĞİNE DEVAM ETMESİNİN VEYA TİCARİ FAALİYETTE BULUNMASININ TESPİTİ HALİNİN, TAZMİNAT VE CEZA YARGILAMASINDAKİ KARŞILIKLARI

Bilindiği üzere son yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, gerek gelen ihbarlar sonucunda yapılan gerekse de denetimler kapsamında yapılan incelemelerde, çok sayıda kadınla ilgili olarak kamu kurumlarını zarara uğratacak şekilde dolandırıcılık suçunu işlediklerinden bahisle suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bu kapsamda kimi yargı kararlarıyla eşinden boşanarak babasından ya da annesinden yetim aylığı alan kadının, eski eşiyle birlikte yaşamaya devam etmesi nedeniyle   5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 158. Maddesinde yer bulan "kamu kurumlarını zarara uğratmak suretiyle  dolandırıcılık-nitelikli hali-" suçunu işlediği yönünde hüküm kurulmuştur. Bahsi geçen madde sanığın iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına çarptırılmasını öngörmektedir. Bu haksız kazanç elde edilmesinin bir başka metodu ise kadının ticaret ile iştigal etmesine rağmen, bu faaliyeti başkası adına yürütmesi eylemidir. SGK’nın bu durumu tespit etmesi halinde de maaşın kesilmesi ve ödenenlerin iadesi prosedürü uygulanmaktadır.   

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun'un 56.maddesinde "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır. " hükmünü içermektedir.

SGK kurumu, gelen ihbarları değerlendirmek adına görevlendirdiği denetmenler vasıtası ile bu  şekilde hileli veya anlaşmalı  boşanmalar ile ilgili  tespitler yapabilmektedir. Yapılan  tespitler sonucunda düzenlenen raporlara göre bu kişilerin emekli aylıkları kesilmekte ve  bu gibi kimseler mahkemeye verilmektedir. Diğer taraftan,  22.07.2011 gün ve 2011/58 sayılı  genelge uyarınca muvazaalı  boşanmalar nedeniyle Cumhuriyet Savcılıklarına suç  duyurusunda bulunulmaktadır.  SGK tarafından alınan aylıklar geriye doğru  iptal edilerek  borç bildirim belgesi ile  bu  tutarlar  5510 sayılı kanunun 96. maddesine göre gecikme zammı  ile birlikte talep edilmektedir. SGK, toplumda sık görülen bu anlaşmalı boşanmalara karşı denetimlerini artırmış durumdadır.

SGK İl Müdürlükleri ise, şehir genelinde anlaşmalı boşanarak, ölen anne-baba ve eşlerinin maaşlarını almalarına rağmen evliliklerini sürdürdüğü iddia edilen çiftleri yakın takibe almakta. ‘Alo 170′ hattına gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, yıllardır devletten haksız yere maaş alan çiftleri tespit ederek işlem yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Bu kapsamda SGK denetçilerine ifade veren bu çiftlerin genellikle, ‘durumum sıkıntılıydı, konuyu bilmiyordum’ gibi gerekçelere sığındıkları belirlendi. Ölen aile büyüklerinin veya eşlerinin maaşını almak için anlaşarak boşanan çiftlerin ayda 300 TL ile bin TL arasında değişen oranlarda ölüm veya emekli maaşı aldıkları belirlendi.

Ülke genelinde anlaşmalı boşanarak ölüm aylığı alanların sayısının 10 bini bulabileceği tahmin edilmektedir.

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar