Skip Navigation Links

VİRUTİK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI İÇİN ÖNERİLER

Çoğu gribal enfeksiyon için ateş olmadıkça karma grip şurupları ve şiddetli, uykuyu bölecek kadar öksürük olmadıkça öksürük şurupları gerekmez.

Gazete Köşesi   A+a-

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Faruk Sülün
 
 
 
VİRUTİK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI İÇİN ÖNERİLER

- Çoğu gribal enfeksiyon için ateş olmadıkça karma grip şurupları ve şiddetli, uykuyu bölecek kadar öksürük olmadıkça öksürük şurupları gerekmez. Bu tür ilaçların doktora danışılmadan 5 günden uzun süre verilmesi 6 yaşından küçük çocuklar için sakıncalı olabilir. Eğer çok fazla burun tıkanıklığı varsa doktorunuzun önereceği ilaçlardan, onun önereceği sürede ve miktarda vermelisiniz.

- Çoğu üst solunum yolu enfeksiyonlarına VİRUS dediğimiz hastalık yapıcı etkenler sebep olduğu için, bu tür enfeksiyonlara antibiyiotik vermek gereksizdir. Doktorunuza danışmadan gereksiz antibiyotik kullanımı, mikroplarda antibiyotiğe karşı direnç kazandırdığı gibi karaciğer ve böbreklere ek yük getirir, uzun vadede bu organların harabiyetine sebep olur.

- Çocuğunuzun burnunu ilaçsız serumlu/deniz sulu/okyanus sulu damla/spreylerle açabilirsiniz. Bunun dışında Sağlık Bakanlığının ödediği ilaçlı burun damlalarını kullanmak için doktorunuza başvurun. Bu damlaların şurup formlarını beraber kullandığınızda, fazladan ilaç vermiş olursunuz ki bu da çocuğunuz için sakıncalıdır.

- Balkonda dahil evin hiçbir bölümünde sigara içilmemelidir. Sigara içilen evlerde basit virütik enfeksiyonların zatürre, orta kulak iltihabı ve astım/bronşite dönüşme olasılığı içilmeyen evlerde yaşayan çocuklara göre artar.

- Evde, hiç olmassa çocuğunuzun bulunduğu odada sobanın/kaloriferin/elektrikli ısıtıcının üzerine su dolu tas bulundurarak devamlı buharlı bir ortam yaratın. Çocuğunuz hasta olmasa bile, nemli ortam yaratmak üst solunum yolları enfeksiyonlarını engellemede önemlidir (kuru burna mikropların yerleşmesi daha kolay olduğundan). Enfeksiyonları sık tekrarlarsa eve bir soğuk buhar aleti alın. Öksürüğü çok kaba tondan (köpek havlar tarzda) olmuşsa ve sesi kısılmışsa KRUP olmuş demektir, soğuk buhar en iyi yöntemdir, soğuk buharın olmadığı durumlarda banyoda en sıcak suyu açıp, kapısı kapalı durumda çocukla beraber bir süre (en az 15 dk) buharlı ortamdan yararlanmak ya da balkona/dışarıya bir süre soğuk hava soluması için çıkartmak faydalı olabilir. Bu hastalıkta antibiyotik hastalığın seyrinde etkili olmadığından doktorunuza danışmadan antibiyotik kullanmayın.

- Yatarken tıkanıklığı ve öksürüğü artıyorsa yatmadan önce yukarda önerilen burun damlalarını mutlaka damlatın, başı ve gövdesi daha yüksekte yatacak şekilde yatağın şiltesini yükseltin ya da sırt altına bi çarşaf katlantısı/yastık yerleştirin.

- Öksürüğü rahatlatmak için bol sıvı vermelisiniz. Taze sıkılmış portakal suyu, bitki çayları (1 yaşından sonra bal da eklenebilir) öksürüğün yumuşamasında etkili sıvılardır.

- Burun salgısını temizlemek için eczanelerde ya da tıbbi malzeme satan yerlerde bulunan basit aspiratör denilen vakumlu cihazlardan da kullanabilirsiniz.

- Bazen üst solunum yolu enfeksiyonlarına ishal ve kusma eşlik eder. Bu durumda burun tıkanıklığını giderici şuruplar ishali artırabileceğinden bunların bu dönemde sınırlı olarak kullanılması ya da kullanılmaması gerekir. Diyet uygulayarak (patates, muz, pirinç lapası, şeftali) ve çocuğunuzu az ve sık besleyerek hiçbir ilaç vermeden kusma ve ishalin üstesinden gelebilirsiniz.

- Solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde bebeğinize mamadan ziyade anne sütü vermek, öksüren/hapşıran/tıksıranları bebeğinize yaklaştırmamak, bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamak, oyuncaklarını temiz tutmak önemlidir.

 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Metin 15 Şubat 2016 Pazartesi
Faruk hocam Allah sizden Razı olsın Çocuğum 6aylıkken tanıştık şu an 6yaşında gözünden anlar neyi OLDUĞUNU oğlum her ay bi antıbıyotık kullanırken Faruk bey alerjık OLDUĞUNU soyjedı antıbıyotıge gerek yok dedi 6senedr cok sukur Faruk bey sayesınde hersey yolunda var olun hocam metinde sizi cook sevıyor iyiki sizin gıbı değerli hocalarımız var
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet