Skip Navigation Links

Tüberküloz hastalığı

Tüberküloz hastalığı (verem) mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrop aracılığıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalı

Gazete Köşesi   A+a-

Tüberküloz hastalığı (verem) mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrop aracılığıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık tüberkülozlu bir kişinin öksürmesi,hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yoluyla sağlıklı insanın akciğerlerine ulaşması ile bulaşmaktadır. basiller havada saatlerce asılı kalabilirler. Bu basillerle karşılaşan kişilerin bir kısmında basiller hasatlık oluşturmadan uyur durumda akciğerde yıllarca kalıp,direncin düştüğü durumda hastalık oluşturabilirler. bir kısmında ise kısa sürede hatalık oluşur.
 
Basiller çoğunlukla akciğerde hastalık oluşturmalarına rağmen beyin,böbrek,sindirim sistemi,omurga,lenf bezleri ve kemik gibi diğer organları da etkileyenbilir.
 
KİMLERDE TÜBERKÜLOZ HASTALIĞI GELİŞME RİSKİ YÜKSEKTİR?
 
VÜCUT DİRNECİNİ DÜŞÜREN HASTALIKLAR( ŞEKER,BÖBREK HAST,KANSER, AIDS, ORGAN NAKLİ?)
düşük vücut ağırlığı
uzun süreli kortizon kullanımı
düzenli tedavi almamış eski tüberküloz hastaları
bebekler ve çocuklar
yaşlı insanlar
 
BELİRTİLER NELERDİR?
 
Pek çok hastalığı taklit edebilir.
3 hafta ve daha uzun süren öksürük,balgam çıkarma,kan tükürme,göğüs ağrısı ve nefes darlığı olabilir. hiçbir belirti vermeyebilir.
bunun yanında ateş,gece telemesi,kilo kaybı,halsizlik,iştahsızlık gibi genek belirtiler de eşlik eder.
 
TANI
 
Kesin tanı balgamda basillerin gösterilmesiyle konur. Akciğer filmi ve deri testi yapılabilir. bazen balgamda basil bulunmayabilir.
 
TEDAVİ
 
Tedavide birden fgazla ilaç düzenli ve yeterli süre kullanılmalıdır. Aksi takdirde direnç gelişir. Genel olarak 6 ay süreli bir tedavi uygulanır. fakat bazı özel durumlarda bu süre uzar.
 
Tüberküloz hastalığı düzenli ve yeterli süre ilaç alınırsa kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. Düzensiz tedavi direnç gelişimine yol açar. Bu durumda yan etkileri fazla ve pahallı olan ilaçlarla yaklaşık 2 yıl tedavi gerekir.
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet