Skip Navigation Links

HATAY’I AYAĞA KALDIRMAK İÇİN HATAY TİCARETİNİ AYAĞA KALDIRMAK ŞART

Güzelmansur TBMM’de yaptığı konuşmada Hatay'ı ayağa kaldırmak için Hatay ticaretini ayağa kaldırmanın şart olduğunu söyledi.

HATAY’I AYAĞA KALDIRMAK İÇİN HATAY TİCARETİNİ AYAĞA KALDIRMAK ŞARTWeb
TV

Gündem   A+a-

 CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur TBMM’de yaptığı konuşmada Hatay'ı ayağa kaldırmak için Hatay ticaretini ayağa kaldırmanın şart olduğunu söyledi.
 
Hatay’da işletmelerin, esnafın, muhasebecilerin, mükelleflerin, çalışanların perişan halde olduğunu belirten Güzelmansur “Sıradan değil, olağanüstü tedbirler istiyoruz; normal zaman teşvikleri değil, süper teşvikler istiyoruz; afet bölgesi değil, özel afet bölgesi ilan edilmek istiyoruz” dedi.
 
Hatay'da hayatın da, ticaretin de durduğunu belirten Güzelmansur durumu şu sözlerle özetledi: “Hatay'da faaliyet gösteren 2 bin küçük işletme var, ama bunların yüzde 85'i yıkıldı. Deprem öncesinde, kayıtlı yaklaşık 50 bin esnafımız vardı, bunlardan şehir merkezinde olanlar büyük yıkıma uğradı; esnafımız darmadağın oldu. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlarımız, özellikle çocukları olanlar şehrimizi terk ettiler. Hatay'ın ihracatı depremle ciddi kayba uğradı, ihracatımız neredeyse yarı yarıya azaldı. Türkiye ihracatında her zaman ilk 10'da yer alan Hatay ne yazık ki 14'üncü ile geriledi.”
 
HATAY 6. TEŞVİK BÖLGESİNE ALINMALI
 
Hatay’ın daha fazla vakit kaybetmeden 6. teşvik bölgesine alınması gerektiğini vurgulayan Güzelmansur şunları söyledi: “Depremin üzerinden 156 koca gün geçti, hiçbir şey yapmadınız, bari Hatay'ı 6'ncı teşvik bölgesine alınız; beş yıldır bunu söyleye söyleye dilimde tüy bitti. Hatay'ın yeri 4'üncü teşvik bölgesi değil dedim, dinlemediniz. Hatay'a her zaman üvey evlat muamelesi yaptınız. Gerçek rakamlarla Hatay'ı değerlendirmeyerek 4'üncü teşvik bölgesinde tuttunuz; bari depremden sonra artık bu tutumunuzdan vazgeçin. Hatay'ı bir an önce 6'ncı teşvik bölgesine alın. “
 
HİBE VERİLMELİ, FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI, 1 YIL SİGORTA PRİMİ ALINMAMALI, ENERJİ DESTEĞİ VERİLMELİ
 
Hatay’da ekonomik hayatın canlanması için yapılması gerekenleri sıralayan Güzelmansur “Esnafımıza, tüccarımıza, iş insanımıza, üreticimize, çiftçimize hibeler sağlanması lazım, finansmana erişimin kolaylaştırılması lazım, enerji desteği verilmesi lazım.
İnsanların iş yerleri yıkıldı, esnaf işini yeniden toparlamak için kredi kullanıyor; siz, hibe vereceğinize kullanacağı krediden KKDF, vergi alıyorsunuz. Böyle merhametsizlik olur mu? Depremzedenin kullandığı kredinin KKDF'den, stopajdan muaf olması gerekmiyor mu?
AKP milletvekillerine sesleniyorum: Hatay'ı 21 yıldır ötekileştirdiniz, kaderine terk ettiniz, bari şimdi, pozitif ayrımcılık yapın. İşletmeler maaş ödeyemiyor, siz ise sigorta priminin peşindesiniz. Hatay'dan bir yıl sigorta primi almazsanız, ülke batar mı?” dedi.
 
BEYANNAME SÜRESİ 1 YIL UZATILMALI
 
Mücbir sebep ilanıyla Temmuz sonuna kadar uzatılan vergisel yükümlülüklerin Ağustos’ta da yerin getirilmesinin mümkün olmadığını belirten Güzelmansur 1 yıllık süre uzatımı isteyerek şunları söyledi: “Hatay'da mükellef de depremzede, muhasebeci de depremzede... Durum içler acısı, siz beyanname derdine düşüyorsunuz. Şu anda Antakya'da 280 muhasebecinin iş yeri hâlâ yok. Bu insanlara bir prefabrik iş yeri bile sağlayamadınız, ama bu insanlardan ağustosta beyanname vermesini bekliyorsunuz. Hatay'da mali müşavirlerin yaşam alanı yok, çalışma alanı yok, interneti yok, ağustosa ertelenmiş beyannameleri nasıl yetiştirsin? Bir yıl beyanname almazsanız ne olur?”
 
HATAY SADECE EK MTV’DEN DEĞİL TÜM MTV’DEN MUAF OLMALI
Aracı ve konutu hasar görmüş depremzedenin sadece ek MTV’den muaf tutulmasının yetersiz olduğunu belirten Güzelmansur “Bu teklifle ek MTV getiriliyor. Hatay bu ek MTV'den muaf oldu. Ancak iş yeri yıkılmış, evine ekmek götüremeyen insanlardan asıl MTV'yi almaya devam ediyorsunuz. İnsafınız da mı kalmadı? Hatay'da MTV'nin hiç alınmaması lazım” dedi.
 
HATAY’DAN 1 YIL HİÇBİR VERGİ ALINMAMALI
 
Depremle taş üstünde taş kalmayan Hatay’dan diğer illerle aynı şekilde vergi alınmasının vicdansızlık olduğunu belirten Güzelmansur şöyle konuştu: “Ankara'daki, İstanbul'daki, Kocaeli'deki bir firmadan ne vergi alıyorsanız yıkık, harabe Hatay'dan aynı vergiyi alıyorsunuz, bu mu vicdanınız? Böyle vicdansızlık olur mu? Hatay'ın tüm vergilerden bir yıl süreli muaf tutulması lazım. Tüm bu saydığım düzenlemeleri, gelin bu kanun teklifine bugün ekleyelim. İktidar Hatay'a sahip çıkmadı ama bari yüce Meclis, ortak akıl sahip çıksın.”
HATAY’I AYAĞA KALDIRMAK İÇİN HATAY TİCARETİNİ AYAĞA KALDIRMAK ŞART videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet