Skip Navigation Links

İyi Tarım Uygulaması Ve Narenciye Masaya Yatırıldı

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz; “Yıllık 500 Milyar Girdi Sağlayan Narenciye Dört İlçemizi Doğrudan İlgilendiriyor”

Gündem   A+a-

 
İyi Tarım Uygulaması Ve Narenciye Masaya Yatırıldı
 
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz; “Yıllık 500 Milyar Girdi Sağlayan Narenciye Dört İlçemizi Doğrudan İlgilendiriyor”
 
Hatay İli “Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı” kapsamında Hatay Valiliği, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü ve Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce "İyi Tarım Uygulamaları ve Narenciye" konulu panel dün Dörtyol Fourway Otelde düzenlendi.
Panale Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder, Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Dörtyol Belediye Başkanı Vekili Musa Başar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlık Temsilcisi Fehmi Mert, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, 22. Dönem Hatay Milletvekili İsmail Soylu, Yeşilköy Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu, Yeniyurt Belediye Başkanı Hasan Avni Günal, Altınçağ Belediye Başkanı Yaşar Düz, Kuzuculu Belediye Başkanı Yaşar Toksoy, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Zir. Müh. Mevlüt Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Hatay Arıcılar Birlik Başkanı Mehmet Ekici, Dörtyol Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Bölükbaşı, Zirai İlaç Bayileri, Paketleme Firmalarının Temsilcileri, Köy ve Mahalle Muhtarları ile çok sayıda Dörtyol ve Erzin’li üretici iştirak etti.
Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Andiç Proje Koordinatörü olarak yaptığı açılış konuşmasında İyi Tarım uygulamasının anlamı ve içeriği hakkında bilgiler vererek; “Bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en aza indirecek şekilde üretilmesi ve çiftlikte işlenmesi için izlenmesi gereken prosedür ve uygulamalardır. İyi tarım uygulamaları tarımın kendisi olup, alternatif bir tarımsal üretim modeli değildir. Kimyasal ilaç, kimyasal gübrelerin kullanımı söz konusu olmakla birlikte bu uygulamalar, entegre mücadele ve entegre ürün yönetimi prensiplerinde insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tatbik edilmektedir. İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilen özel kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından düzenlenir.” dedi.
Daha sonra proje ortağı olarak söz alan MKÜ Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder’de, üniversite olarak bugüne kadar iyi tarım uygulamaları konusunda yürütülen faaliyetleri anlattı. Marka tescili için müracaat edilen ürünlerle ilgili bilgiler verdi ve yapılacak olan narenciye festivallerinin önemine değindi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz; “Ürünlerden sağlanan katma değerin artırılması ve birim alandan daha fazla kar elde edilmesi için plan kapsamında iyi tarım uygulamaları ayrıca ele alınmış ve İl genelinde bitkisel üretimde organik ve GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretim miktarı arttırılması hedeflenmiştir. Bu konuda planlanan faaliyetler ise: Narenciye tarımında Erzin ilçesinde GlobalGAP®(İyi Tarım) sertifikalı üretime geçilmesi, İl genelinde zeytin alanlarında GlobalGAP®(İyi Tarım) sertifikalı üretime geçilmesi, Altınkaya'da ihracata yönelik İncir yetiştiriciliği için GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı meyve bahçesi kurulması, Erzin ilçesinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı mandarin yetiştiriciliğine geçilmesi, İl genelinde ihracata yönelik domates tarımının geliştirilmesi amacıyla Samandağ ilçesinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretime geçilmesi, Samandağ merkez ve Tekebaşı beldesinde örtüaltı sebzeciliğinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretime geçilmesi, İl düzeyinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretim alanlarının her yıl % 25 oranında artırılması, Samandağ ilçesinde örtüaltı yetiştiriciliğinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretim oranının %15'e yükseltilmesi ve Narenciye tarımında Dörtyol ilçesinde GlobalGAP® (İyi Tarım) sertifikalı üretime geçilmesi” olarak sıraladı.
2010 yılında İl genelinde sadece Dörtyol İlçesinde 6 üretici tarafından 702 da alanda uygulanan İyi Tarım Uygulamaları Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda Erzin ve Dörtyol ilçelerinde yaygınlaşarak 31 çiftçimiz tarafından 5.864 dekar alanda uygulanmaya başlandığını da belirten Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz; “Minimum araziden en yüksek verimi alma mücadelesi, aşırı kimyasal kullanımı ve yanlış gübreleme bu güne kadar tarım arazilerimizi ve toprağımızı oldukça yormuştur. Bundan sonra iyi tarım uygulamaları ile sorunsuz bir tarım hedeflenmektedir. İlimizin toplam istihdamında tarımın yeri % 30’u bulmaktadır. Bu nedenle tarımı göz ardı etmemiz mümkün değildir.” dedi.
MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaplankıran’ın İyi Tarım Uygulamaları ve Turunçgillerin Geleceği konulu sunumunun ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Temsilcisi Fehmi Mert İyi Tarım uygulamaları Mevzuatı hakkında üreticileri bilgiler verdi.
Örnek İyi Tarım Uygulamasın gerçekleştiren üreticimiz Niyazi Gönen’de üreticiler adına bir konuşma yaparak kimyasal kullanmadan üretim yapmanın mümkün olamayacağını, Avrupa ve Amerika’da serbest olan bazı ilaçların Türkiye’de kullanımının yasak olduğunu, bu ilaçlar kullanılamadığından muadili olan ilaçlardan bir doz yerine iki doz kullanmak mecburiyetinde kaldıklarını ifade etti.
Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Andiç Proje Koordinatörü olarak geliştirdikleri E- İzlenebilirlik yazılımı hakkında üreticileri bilgilendirmesinin ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Ünsal Ateşoğlu, Türkiye’de ilk kurulan hava gözlem istasyonlarından biri olan Dörtyol Meteoroloji İstasyonunun kaldırılmak üzere olduğunu belirterek; “Hava koşulları hakkında bilgi sahibi olunmadan tarım yapılması mümkün değildir. Bu nedenle Dörtyol’daki istasyonun kaldırılmasını anlamsız ve riskli buluyorum” dedi.
Dörtyol Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, Dörtyol’daki hava gözlem istasyonunun kalması için girişimde bulunacaklarını açıklamasından sonra öğle yemeği ikramında bulunuldu.
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay)
 

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet