Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bor konusunda umut verici gelişmeler var!

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) “Teknoloji Sohbetleri” programının bu haftaki konuğu olan

Bor konusunda umut verici gelişmeler var!

Eğitim   A+a-

Dr. Öğr. Üyesi İrem Uluışık; BOR’un kullanım alanının çok yaygın olduğunu ve bu konudaki araştırmaların ve yapılan yatırımların artış gösterdiğini söyledi.
İSTE-TTO tarafından ‘Teknoloji Sohbetleri’ programı kapsamında İSTE Merkez Kampüs’te düzenlenen ‘Borun Biyolojik Etki Mekanizması’ konulu konferansta konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Biyomedikal Mühendisliği öğretim üyesi Dr. İrem Uluışık; dünya bor rezervi hakkında bilgi vererek; ‘Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’den (BOREN) alınan veriye göre dünya bor rezervinin %72’si ülkemizde bulunuyor. BOREN çalışmaları kapsamında, araştırma ve yatırımların hız kazanması ülkemiz adına oldukça sevindirici bir durumdur’ dedi.
Eti Maden ve dünyanın bor teknolojileri alanında en büyük firmalarından birisi olan Çinli Dalian Jinma arasında, Balıkesir’de imzalanan işbirliği protokolünü hatırlatan Dr. İrem Uluışık, bu atılımların artması gerektiğini savundu. Bor madeninin özellikle katma değeri yüksek olan otomotiv ve savunma sanayi gibi alanlarda daha fazla kullanılması gerektiğini ifade eden Dr. İrem Uluışık, bu bağlamda Ülkemizde yapılan atılımların umut verici olduğunu belirtti ve “bu konuda yapılan önemli çalışmalar arasında; TÜBİTAK tarafından dünyanın elektrik ve bor teknolojisiyle çalışan ilk hibrit aracın tanıtılması ve Türkiye’nin ilk yerli hayalet uçağının gövdesinin borla kaplanması yer alıyor. Bu şekilde borla kaplanan uçak gövdesi, radar tarafından görünmeme özelliği yanında ısıya karşı daha dirençli hale getirilebiliyor” şeklinde konuştu.
Bor madeninin türevleri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verilen sunumda, borun zırh yapımı, kaymaz lastik, itfaiyecilerin kullandığı kıyafet, yangın söndürme tozu, ilaç sanayi, cam ve seramik, tekstil, temizlik malzemeleri gibi birçok alanda kullanıldığına dikkat çekildi. Bitkiler için de yeterli düzeyde borun gerekliliğine değinen Dr. İrem Uluışık, konuşmasında güncel bor biyolojisi ile ilgili bilimsel çalışmalara da yer verdi.
Teknoloji Sohbetine İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) araştırmacıları ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar