Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Silifke’de Girişimciliği anlattı

İTSO Heyeti Silifke’de düzenlenen Liderlik Akademisi ve Strateji Çalıştayına katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Silifke’de Girişimciliği anlattı

Gündem   A+a-

Silifke’de, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’ın da katıldığı ‘Liderlik Akademisi ve Strateji Çalıştayı’na İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez katıldı.
Liderlik Akademisi ve Strateji Çalıştayı Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman ve eşleri, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Çevre il ve ilçelerden Oda Temsilcilerinin de katıldığı ve yoğun ilgi görün Çalıştay’da iş adamı ve girişimciler de yer aldılar.
Akdeniz Bölgesine gelmenin onurunu bir kez daha yaşadığını belirten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eski köye yeni adet getirmek gerektiğinin altını çizerken, zengin olmak için tek yolun girişimcilik olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Silifke’nin değerlerini ve potansiyelini ekonomiye ve kazanca dönüştürmesi gerektiğini de dile getirdi.
Protokol konuşmalarının ardından salona hitap etmesi için çağrılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası'nı, ortaya koyduğu vizyonundan dolayı tebrik etti. Hisarcıklıoğlu Silifke’yi yoğurt ve çilek konusundaki tescil çalışmaları için kutlarken şöyle konuştu: “Odamız Türkiye çapında bir ilki yapmış. Bununla da yetinmemiş. Silifke Ekonomik İşbirliği Konseyini kurmuş. Böylece Silifke’yi bir marka haline getirmeyi hedeflemiş. Yine Silifke çileği, sadece Türkiye'de değil dünyada da tanınıyor. Ama tanınmak yetmez. Bunu koruyup, daha fazla kazanca dönüştürmek de lazım. İşte bunun için de Odamız, Silifke çileğine coğrafi işaret almak içinde çalışıyor. 110 yıllık köklü bir geçmişe sahip, Silifke TSO’mıza da bu yakışırdı zaten. Tüm bu vizyoner işlere imza atan Silifke Ticaret ve Sanayi Odamız iftihar ediyor, Başkanımızı, yönetimini, meclisini ve çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Yine burada beni çok mutlu eden bir tablo daha var. Herkes bu organizasyon için elini taşın altına koymuş. Mersin TSO, Mersin DTO, Mersin Üniversitesi, TOBB ETÜ ve Sayın Valimize, verdikleri destek için teşekkür ederim. Oda ve Borsalarımızın, TOBB ETÜ ile yakın ilişki içinde olması çok önemli. Unutmayın, burası sizin, yani Türk iş dünyasının üniversitesi.”
Silifke köprü vazifesi görüyor
Silifke’nin; Kıbrıs’ı, Akdeniz’i, Anadolu’ya bağlayan bir köprü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Silifke’de sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeli bulunduğunu anlattı. TOBB Başkanı, Silifke ovası ve seralar sayesinde, yılda 3 ürün alındığından söz ederek, “Her şey yetişiyor ama en önemlisi çilek ve limon. Son geldiğimde Odamızın yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirmiştik. O zaman fiziki kapasite tamam, şimdi sıra hizmet kapasitesini ve kalitesini artırmakta demiştim. Odamız hemen harekete geçti, akredite Oda haline geldi. Yani
sizlere 5 yıldızlı hizmet sunuyor. Silifke TSO vizyoner çalışmalarıyla camiamızı gururlandırıyor. SİTSO Akademi de bunun en güzel örneği. Liderlik Akademisi ve Strateji Çalıştayı da Silifke’ye yakışır bir etkinlik olmuş” dedi.
-Zenginliğin yolu girişimciliktir
Zenginleşmenin yolunun ticaretten geçtiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, 1912 yılında yabancı bir yazarın araştırmasında; Türk insanının girişimcilikten çok memur veya subaylığa meylettiğini ortaya çıkardığını belirtti. Almanya ve Japonya’nın 2. Dünya savaşı sonrası, müteşebbis girişimci orta sınıf sayesinde ayağa kalktığını hatırlatan TOBB Başkanı, bugün, dünyanın en zengin 20 ülkesinin, en girişimci 20 ülkesi olduğunu açıkladı.
Bu devirde asıl sermayenin para değil, icat çıkarmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz evlatlarımızı icat çıkarmayın diye yetiştirdik. Aslında bizim dilimizde çok güzel bir laf var. Eski köye yeni adet getirmek. İşi, kimsenin yapmadığı şekilde yapmak şart. Kendini yenileyemeyenler kaybeder” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu girişimcilik konusunda Nokia, Facebook, Uber, Alibaba.com, Tüpraş örneklerini verdi.
-Hedefsiz hayal olmaz
Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgarın yardım etmediğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hedef ve hayalin önemini vurguladı. Turgut Özal’ın Türkiye’ye girişimcilik konusundaki katkılarını anlatan Hisarcıklıoğlu “Rahmetli Özal çıktı bir hedef koydu. Türkiye’ye 10 milyon turist gelecek dedi. 300 bin turist geliyordu. Dalga geçtiler. Ama bugün 35 milyon turist geliyor. İlk 10 içindeyiz” dedi.
Çok çalışmanın gereği üzerinde de duran Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Hayallerdeki hedefe gözyaşı olmadan ulaşmak mümkün değil. Bir Türk Atasözü der ki; Keskin bıçak olmak için çok çekiç yemek gerekir. Ter akacak. Başarmak için çok çalışacağız! Benim kendi ilkelerimi paylaşmak isterim: İşten artmaz, dişten artar, işin hilesi dürüstlüktür, önce kontrol, sonra itimat, hafızasına güvenen daima yanılır, işte idare olmaz, takımsız lider olmaz, kuş alayıyla uçar”
Çalıştay’da ‘umutsuz olmayın’ mesajı veren Hisarcıklıoğlu “Bu ülkenin potansiyeli çok büyük. 95 yılda nereden nereye geldik. Bir ülke düşünün. Yiyecek ekmeği yok… Savaştan çıkmış. Sanayi devrimini ıskalamış. Sermayesi, üretecek makinası, eğitimli iş gücü yok. Toprağı işleyecek traktörü yok, dil bilen insanı yok… Ama neyi var. Müthiş bir azmi var. Biz bir araya geldiğimiz zaman kazanırız. Kimseyi ötekileştiremeyiz. Benim fikrimden değil diye insanı dışlarsak biz kaybederiz. Bu ülkenin her bir akla ihtiyacı var. Bir olacağız, beraber olacağız. Geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Ve kazanacağız. Ben buna inanıyorum” dedi.
-KKTC Başbakanı Tufan Erhürman
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman ise konuşmasında vizyon ve amacın önemine işaret ederek, bunun belirlenmesi halinde stratejinin etkisinin görüleceğini kaydetti. Temel vizyonlarının halkın varoluşu ve daha ileri götürülmesi olduğunu ifade eden Erhürman şöyle konuştu: “Halkımızın sosyal ve ekonomik kalkınması en önemli varoluş mücadelemiz. Ekonomik varoluşu sağlayamazsanız, var oluşunuz bir risk altındadır. Bir yandan çözüm anlamında halkımızın haklarını korurken, diğer yandan da halkımızın
ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamamızın gerekliliğini ortadadır. Siyasi eşitlik olmazsa olmazımızdır. Kıbrıs sorununu adil ve kalıcı bir formülle çözülmesini istiyoruz.
Güneye gelen turistin de Kuzeye de gelmek istediğinden söz eden Başbakan Erhürman, “Üstelik Kuzey daha ucuz. Bu da önemli bir hareketlilik. Bizim iki önemli sektörümüz var. Birisi turizm birisi yüksek öğrenimdir. Bizim turizm gelirimiz 850 milyon doların üzerinde. Yüksek öğrenimde ise 700-750 milyon dolar civarında. Turizmi 12 aya yaymamız ve çeşitlendirmemiz yazım. Kıbrıs’ın turizm potansiyeli casinolardan ibaret değildir. Shakespeare’in Otello Kalesi Kıbrıs’tadır. Çok ciddi bir tarih vardır.
Tarım potansiyelimizin aslında ihracatta çok önemli bir potansiyeli var. Ama biz maalesef biz turizm sektöründe dahi kendi öz ürünlerimizi tükettirmeyi bile başaramadık. Bu da bir öz eleştiri. Anamur’dan gelen su bizim için yaşamsaldır. Ancak biz bunu daha tarıma ulaştıramadık” dedi.
Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar da konuşmasında ilçenin marka kent potansiyelinden söz ederek, tanınırlığı açısından ön sıralarda yer aldıklarından söz etti. Silifke’nin turizm, tarım ve ihracat kenti olduğunu anlatan Kaynar Silifke yoğurdu ve çileğinin yakında coğrafi işarete kavuşacağını bildirdi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, strateji geliştirebilmek ve liderlik yapabilmenin çağın en önemli konularından birisi olduğunu belirtti. Konuyla ilgili bilim insanlarını iş dünyası ile buluşturma gayretinizi çok değerli bulduğunu ifade etti. Türkiye ile KKTC arasındaki ticaretin kotasız ve sınırsız olması gerektiğini anlatan Deniz, bu hedefe ulaşmak için plan ve programa ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar